دکتر محمدرضا ناهیدی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: زمانی که یک بحران در سطح جهانی رخ میدهد، آثار آن نیز جهانی است، پس اقتصاد جهان دچار تغییر خواهد شد و در این بین کشورهای توسعه یافته که در مرحله رشد اقتصادی تعادلی، آرام و متوازن هستند و تجربههای عملگرایی و اجرایی دقیق و مدون دارند، این دوره گذر را پشت سر خواهند گذاشت.
وی اظهار داشت: این کشورها به راحتی چرخشهای دانشی و انفورماتیکی اقتصاد را انجام خواهند داد، چرا که زیرساختهای لازم را دارند، اما کشورهای در حال توسعه و آنهایی که در مراحل کوتاه مدت و حتی میان مدت رشد اقتصادی قرار داشته و در طول سالها تجربههای اجرایی موفقی هم نداشتهاند و از طرف دیگر زیرساختهای لازم و مناسبی را هم ندارند، در این پوست اندازی اقتصادی دچار بحران خواهند شد، مگر اینکه تفکرات و برنامههای ناقص اقتصادی را فراموش کرده و طرحی نو در اندازند.
دکتر ناهیدی با بیان اینکه به لحاظ اقتصادی، ایران پس از کرونا متفاوت از پیش از کرونا خواهد بود، ادامه داد: اقتصاد ایران پس از کرونا اگر آن چرخشهای لازم را انجام ندهد و یا قادر به انجام آن نباشد، دچار شرایط بیسابقه رکود و تورم خواهد شد و بسیار بیشتر از رکود و تورمی را که سالهاست گریبان اقتصادمان را گرفته است، تجربه خواهد کرد.
وی اضافه کرد: در این راستا برای زیست بهتر پساکرونایی هر دو سمت جامعه یعنی بخش عمومی(دولت) و مردم باید تفکرات و رفتار اقتصادی خود را تغییر دهند؛ دولت به گونهایی که گفته شد و مردم با تغییر رفتار مصرفی و ارتقای رفتار تولیدی و کسب وکاری به سمت ساختاری غیر از ساختار سنتی امروز حرکت کنند و نباید فراموش شود که رفتارهای هر دو بخش علت و معلول و مکمل همدیگر هستند.
ناهیدی با اشاره به اینکه اقتصاد به عنوان شاخهای از سیستم اجتماعی دچار بحرانهای بزرگ و چه بسا غیرقابل جبران حداقل در مدت زمان اندک خواهد شد، افزد: گو اینکه در حال حاضر هم شروع بحرانها به چشم میخورد.
وی گفت: چه پس از کرونا و چه در ایام طولانی کرونا، اقتصاد ایران، هم در سطح خرد و هم در سطح کلان باید چرخشی داشته باشد به سمت اقتصاد دانش بنیان و انفورماتیکی و باید توجه داشت که اقتصاد سنتی و بدون ساخت دانشی و حتی انفورماتیکی در شرایط بحرانی فعلی و بعد از بحران کرونا قابل دوام نیست.
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی تبریز درباره تغییر و تحولات اقتصاد آذربایجان شرقی در دوران کرونایی، گفت: عمده تغییرات اقتصادی استان در رابطه با سیستم خرده فروشی به چشم میخورد، به ویژه خرده فروشیهای سنتی.
ناهیدی اضافه کرد: در مرحله اول اثر کاهش درآمدی گردشگری استان که بسیار وسیع بوده و این اخلال در درآمد در فصلی از سال اتفاق افتاده که از بیشترین میزان درآمدهای حاصله سود میبرد و طبیعتا کسب و کارهای مرتبط با آن چه به شکل مستقیم و چه غیر مستقیم دچار آسیب شدهاند.
وی اظهار داشت: همچنین با شیوع ویروس کرونا کسب و کارهای کوچک و خرده فروشیها که عموما" از آسیبپذیرترین طبقات اجتماعی محسوب میشوند و به اصطلاح سطح تابآوری کمتری نسبت به سایر بنگاههای اقتصادی دارند، روزهای بسیار سخت درآمدی و معیشتی را سپری میکنند.
ناهیدی با بیان اینکه دولت در بودجه سال ۱۳۹۹ فروش نفت را یک میلیون بشکه در روز به نرخ ۵۰ دلار در نظر گرفته تا طی سال در حدود ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته باشد، گفت: این ارقام تا حدی میتوانست کفاف تامین مخارج دولت در سال پیش رو را بدهد، اما بحران فعلی موجب سقوط قیمت نفت به حدود ۱۴ دلار و از طرف دیگر تحریم فروش نفت ایران شرایط بسیار نامطمئن نشان میدهد اقتصاد ایران دچار بحران می شود.
وی گفت: با توجه به شرکای تجاری محدود ایران و توجه به اینکه حدود ۲۵ درصد تجارت خارجی و رسمی ایران با کشور چین است و شوکهای وارده به اقتصاد چین ناشی از شیوع ویروس کرونا، بخش تجارت بین الملل ایران دچار افت درآمدی و اقتصادی خواهد شد.
نظر شما