۱۷ خرداد ۱۳۹۹، ۱۴:۲۰
کد خبرنگار: 945
کد خبر: 83811486
T T
۸ نفر

برچسب‌ها

پنیر لیقوان و اَنگی که نمی‌چسبد

۱۷ خرداد ۱۳۹۹، ۱۴:۲۰
کد خبر: 83811486
پنیر لیقوان و  اَنگی که نمی‌چسبد

تبریز - ایرنا - تخریب اعتبار چند صدساله پنیر لیقوان به بهانه تبلیغ محصول لبنی دیگری در یک برنامه تلویزیونی، موجی از واکنش منفی افکار عمومی را به دنبال داشت.

به گزارش ایرنا، داستان از آنجا شروع شد که در یک برنامه تلویزیونی برای تبلیغ برندی از یک پنیر، به غلط اعلام شد که پنیر لیقوان به صورت غیربهداشتی تهیه می شود؛ بازنشر این اظهارات مجری برنامه تلویزیونی در فضای مجازی کافی بود تا کاربران، پویشی در حمایت از پنیر لیقوان به عنوان شناخته شده ترین نام پنیر سنتی ایران راه بیاندازند. 

هر چند دست اندرکاران برنامه تلویزیونی از وقوع این حادثه ابراز تاسف و عذرخواهی کردند، اما این اتفاق موجی از اعتراض تولیدکنندگان پنیر لیقوان و جمعی از نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس را به دنبال داشت.

اما دامنه واکنش به تخطئه تولیدکنندگان پنیر سنتی در ارتفاعات سرسبز «سهند» در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تبریز، احساسات عمومی را برانگیخته و مغازه داران تبریزی اعلام کردند که در حمایت از پنیر لیقوان، محصول لبنی دیگر را که در برنامه تلویزیونی تبلیغ شده است، نمی فروشند. 

پنیر لیقوان، نامی شناخته شده در جهان محصولات لبنی 

پنیر لیقوان، مشهورترین پنیر سنتی آذربایجان است که در سراسر جهان به عنوان پنیر سفید آذربایجانی شناخته می‌شود؛ این پنیر شبه‌نرم بین سه تا دوازده ماه در آب‌نمک نگه داشته می‌شود تا برسد.

این پنیر در روستای «لیقوان» واقع در دامنه شمالی سهند از توابع شهر تبریز ایران تهیه می‌شود؛ تخمین زده می‌شود بیش از ۲۰۰ تولید کنندهٔ پنیر و ۶۵ هزار راس گوسفند که اغلب از نوع «قیزیل» هستند، در این روستا و روستاهای مجاور وجود داشته باشند.

هوای پاک و گونه‌های گیاهی بی همتای منطقه همراه با نحوه بهداشتی شیردوشی استفاده شده در این روستا و تحویل شیر تازه به تولیدکنندگان پنیر، منجر به تولید شیر و پنیر باکیفیتی موسوم به «پنیر لیقوان» می‌شود؛ این نوع پنیر طعمی ترد و شور دارد و دارای سوراخ‌های بخصوصی است و از شیر تازه گوسفند تهیه می‌شود.

لیقوان سال‌هاست به نام تجاری مشهور در تولید پنیر تبدیل شده تا جایی که به صورت چمدانی به کشورهای آمریکا، کانادا، مالزی، ژاپن، آلمان و روسیه صادر می‌شود، کارگاه‌داران لیقوانی می گویند وجود گل‌ و گیاه‌های منحصربفرد در این منطقه و آب و هوای کوهستانی و البته خنکی هوا تأثیر مطلوبی بر شیردهی و کیفیت شیر گوسفندان دارد و به همین خاطر پنیر لیقوان نسبت به پنیر مناطق دیگر از کیفیت بالاتری برخوردار است.

«پنیر لیقوان»، حاصل شیر تولیدی از مراتع خوش آب و هوای دامنه‌های سهند از گونه‌های گیاهی غنی و انحصاری است، گرچه در برخی از مناطق جهان پنیرهای مختلفی به شهرت رسیده و موجب رونق اقتصادی منطقه خود شده‌اند، اما شاید بتوان پنیر لیقوان را یکی از بهترین پنیرهای ایران و جهان دانست که از شیر گوسفند نژاد قیزیل به دست آمده و به یک نام تجاری معتبر تبدیل شده است.

دره لیقوان در دامنه های شمالی ارتفاعات سهند که محل تولید پنیر لیقوان است

تخریب پنیر لیقوان به بهانه تبلیغ رقیب بداخلاقی است

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در واکنش به تخریب برند پنیر لیقوان در یک برنامه تلویزیونی به بهانه تبلیغ پنیری دیگر گفت: به نظر می‌رسد که رقیب برای این‌که بتواند پنیر لیقوان را که نه‌تنها در تبریز و ایران، بلکه در دنیا نیز مطرح است، کنار بزند، به این کارهای غیراخلاقی دست می‌زند.

اکبر فتحی در خصوص ادعای مطرح شده در برنامه زنده تلویزیونی مبنی بر غیر بهداشتی بودن پنیر لیقوان اظهار کرد: من نیز با دیدن این خبر متعجب شدم و از شما می‌خواهم موضوع را از طریق معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نیز پیگیر باشید چون آنها بطور کامل بر روند تولید این محصول نظارت می‌کنند.

وی با بیان اینکه واحدهایی که پنیر لیقوان تولید می کنند همگی دارای مجوز هستند، افزود: تولیدکنندگان پنیر یک اتحادیه تشکیل داده‌اند و سردخانه نیز دارند و علاوه بر این‌که کارشناسان ما بر روند تولید این محصول نظارت می کنند، نظارت‌های بهداشتی نیز برعهده وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی خاطر نشان کرد: از این واحدها در مرحله اخذ مجوز و در مرحله تمدید مجوز که هر ۲ سال یک‌بار صورت می‌گیرد، از طریق وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو استعلام گرفته می شود و حتی ناظرین معاونت غذا و دارو در آن واحدها مستقر هستند و بر تمامی مراحل تولید و مرحله تحویل به سردخانه نیز نظارت می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه بر تمامی مراحل تولید و عرضه این محصول توسط مراجع ذی‌ربط نظارت می‌شود و هیچ تخلفی صورت نمی‌گیرد، اظهار کرد: به نظر می‌رسد که رقیب برای این‌که بتواند پنیر لیقوان را که نه‌ تنها در تبریز و لیقوان بلکه در دنیا نیز مطرح است، کنار بزند به این کارهای بداخلاقی دست می‌زند.

فتحی ادامه داد: موضوع بعدی این است که تولیدکنندگان پنیر لیقوان به صورت زیرزمینی فعالیت نمی‌کنند و کاملاً روشن و آشکار کار می کنند و همه می‌توانند از تمامی مراحل تولید این محصول بازدید به عمل بیاورند و اخیراً نیز با حضور اتحادیه و کارشناسان میراث فرهنگی و جهاد کشاورزی جلسه‌ای برگزار کردیم تا بتوانیم این برند را بعنوان برند آذربایجان ثبت کنیم.

وی با تاکید بر اینکه اینگونه برخوردها با محصولی که توانسته جایگاه خود را در کشور و دنیا پیدا کند اصلا خداپسندانه نیست، اظهارداشت: واقعاً نمی‌دانم که به چه علت این کار را انجام می‌دهند اما محصول خود را هر چقدر می‌خواهند تبلیغ کنند ولی برای این‌که از رقیب پیش بیفتند نباید رقیب را تخریب کنند و این کار اصلاً خداپسندانه نیست.

کارگاه تولید پنیر لیقوان 

  کیفیت پنیر لیقوان محصول قرن‌ها تجربه است

عضو هیات رئیسه مجلس نیز در توئیتی در خصوص تلاش ها برای حذف پنیر لیقوان نوشت: با اقتصاد بومی منطقه بازی تجاری نکنید.

روح الله متفکر آزاد نماینده مردم تبریز ، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در توئیتی نوشت: طعم پنیر لیقوان محصول قرن‌ها تجربه زیست طبیعی مردمان سالم آذربایجان است.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در ادامه آورده است: با توصیه یک مجری آشپزی نه تنها پنیر لیقوان حذف نمی‌شود، بلکه ممکن است محصولات شرکت مورد نظر مجری دیگر سر سفره ها نیاید، 

متفکرآزاد تاکید کرد: با اقتصاد بومی منطقه بازی تجاری نکنید.

نماینده دیگر مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: تخریب پنیر لیقوان به طور قطع تاثیری در میزان فروش آن نخواهد داشت، اما به یقین در میزان بینندگان برخی برنامه های تلویزیون و خریداران محصولات برند مذکور موثر خواهد بود.

احمد علیرضا بیگی تاکید کرد: از صدا و سیما انتظار می رود با احساس مسوولیت بیشتر بر محتوای برنامه ها نظارت کند.

 لیقوان پایتخت پنیرسازی کشور است

دیگر نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: پنیر لیقوان در میان پنج هزار نوع پنیری که در دنیا تولید  می شود، جایگاه  یگانه ای دارد.

علی رضا منادی اظهار کرد: بنده با توجه به اینکه سال ها درس اصول تبدیل و نگهداری مواد غذایی و میکروبیولوژی مواد غذایی را تدریس کرده ام، «پنیرلیقوان » را بعنوان بهترین پنیر معرفی و از صداوسیما میخواهم در دعوت از کارشناسان، کسانی را که با گرفتن پول فرهنگ غذایی دیریرنه ملت ها را به سخره می گیرند و سواد درست و اطلاعات کامل ‌و کافی ندارند خودداری کند.

نماینده مردم شهرستان میانه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: موضوع نسنجیده و غیر اخلاقی مجری شبکه یک توسط مراجع ذیصلاح سریعاً مورد رسیدگی قرار گیرد.

مهدی اسماعیلی افزود: این گفتار نسنجیده و غیراخلاقی و احتمالا هدفدار که متاسفانه شائبه تخریب یک برند معتبر و باکیفیت را دربر دارد، حاکی از غرض ورزی و عدم اطلاع دقیق وی از نحوه تهیه و تولید پنیر لیقوان می باشد.

نماینده مردم شهرستان میانه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این موضوع باید توسط مراجع ذیصلاح مورد رسیدگی قرار گیرد، ادامه داد: باید نیت مجری و عوامل این برنامه مشخص و از عواقب بعدی جلوگیری به عمل آید.

فعالیت ۴۵ کارخانه پنیرسازیی در روستای تاریخی لیقوان

مدیر صنایع تبدیلی جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص وقایع اخیر پنیر لیقوان، اظهار کرد: صدا و سیما از اعتبار ملی خود نباید علیه منافع ملی هزینه کند و در سال جهش تولید به این نحو از تولید داخلی حمایت کند چون نام تجاری پنیر لیقوان تبریز سرمایه کشور است.

ایاز برنو گفت: پنیر لیقوان، پرچم صنعت پنیرسازی ایران است و در واقع پنیر ایران را در جهان با پنیر تبریز می شناسند و نباید به این نحو در رسانه ملی تبلیغ منفی شود.

وی ادامه داد: ۴۵ کارخانه پنیرسازی در لیقوان تبریز به بهترین امکانات مجهز هستند و از بهترین شیر دام های دامنه های سهند زیر نظر جهاد کشاورزی و معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی تولید و محصولات خود را عرضه می کنند.

برنو گفت: کارشناسان زبده فنی و تولید با انجام آزمایشات مکرر کنترل کیفی تولیدات پنیر لیقوان را انجام می دهند و یک گرم پنیر بدون کنترل تولید نمی شود.

مدیر صنایع تبدیلی جهادکشاورزی آذربایجان شرقی افزود: تجربه نشان داده معاونت غذا و دارو آذربایجان شرقی سخت گیرترین معاونت کشور است و نظارت دقیق بر تولید پنیر لیقوان دارد.

برنو یادآور شد: سالانه چهار هزار تن در ۴۵ کارخانه پنیرسازی لیقوان تبریز تولید می شود و در سراسر کشور نیز توزیع داریم اما به علت محدودیت تولید و سنتی بودن پنیر لیقوان صادرات آن محدود است.

وی اضافه کرد: بهترین تکنولوژی بسته بندی پنیر روز دنیا را وارد کردیم و هر سال آن را با تکنولوژی به روز جهانی به پیش می بریم.

برنو گفت: امسال در سال جهش تولید و با توجه به بارندگی های مناسب در منطقه میزان علوفه افزایش یافته و با تعذیه مناسب دام انتظار تولید شیر بیشتری داریم و از طرف دیگر افزایش ۳۰ درصدی تولید پنیر لیقوان را در برنامه داریم.

وی تاکید کرد: اصالت پنیر لیقوان با هنر نیاکان منطقه درآمیخته و با تکنوژی روز عجین شده تا محصولی بنام پنیر لیقوان تبریز در منطقه ای روستایی که در واقع امرار معاش منطقه را به دوش می کشد، با عرق جبین کارگران جوان و روستایی تولید شود.

تولید پنیر لیقوان کاملا بهداشتی است  

یک تولید کننده پنیر در روستای «متنه» تبریز نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تولید پنیر از اولین مرحله فرآوری آن تا تولید نهایی با شیوه های بهداشتی و پاستوریزاسیون زیر نظر مسوولان فنی و نظارت در دسترس مردم قرار می گیرد.

بهرام ریحانی اظهار کرد: برای تولیدات خود سیب سلامت دریافت کرده ایم و آزمایش های بهداشتی مثل سایر کارخانجات لبنیات سازی به صورت مستمر انجام می شود.

وی ادامه داد: سه واحد تولیدی پنیر لیقوان در این روستا فعالیت دارند و برای هر واحد تولیدی نزدیک ۲۰ نفر اشتغال مستقیم و نزدیک یکهزار نفر اشتغال غیرمستقیم  به دنبال دارد که تمام فعالیت های تولید پنیر زیر نظر معاونت غذا و دارو قرار دارد.

ریحانی گفت: کارگران به صورت فصلی و ۶ ماه از سال را کار می کنند که البته ۲ تا سه برابر کارگران عادی دستمزد دریافت می کنند.

وی تاکید کرد: تمام دستگاه های مربوط به تولید پنیر استیل بوده اما با سبک سنتی و شیرپاستوریزه است،  در قوطی های حلبی ۱۷ کیلویی بسته بندی می شود اما مثل سایر واحدهای تولیدی به دنبال بسته بندی های کوچکتر با تکنولوژی روز هستیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha