«حسین قریبی» در گفتوگو با روزنامه «اواستادو» برزیل، درباره روابط تهران و برازیلیا گفت: بنیانهای مستحکمی وجود دارد که روابط دو کشور را با ثبات نگه داشته است. تحولات سیاسی و اجتماعی در هر طرف در ۶دهه گذشته قطعاً بر روابط تاثیر گذاشته اما چندان عمیق نبوده است. برزیل و ایران مواضع مشترکی در صحنه بینالمللی داشتهاند. برزیل به همراه ترکیه نقش مهمی در شروع مذاکرات استفاده انرژی هستهای صلحآمیز ایران داشته است.
سفیر ایران در برزیل با بیان اینکه زمانی که دو کشور روابط تجاری را در سطح خوبی در سالهای اخیر آغاز کردند، به این نکته پی بردند که تجارت سودمند دو جانبه افزون بر محصولات کشاورزی، به حوزههای دیگر نیز قابل تسری است، اظهار داشت: فرصت داشتهام با شرکای تجاری در هر دو طرف گفتوگو کنم. واکنش آنها مرا متقاعد کرده که ظرفیتهای بسیاری برای کار وجود دارد. در زمانی که فناوری اطلاعات و پیشرفت در حوزه زیرساختهای حمل و نقل، مفاهیم و تصورات سنتی را تغییر دادهاند، فاصله جغرافیایی دیگر به عنوان یک عامل دلسردکننده محسوب نمیشود.
امنیت و ثبات ایران مدیون سردار سلیمانی است
این دیپلمات ایرانی درباره بیانیه وزارت امور خارجه برزیل درباره شهادت سردار سلیمانی هم تصریح کرد: سردار سلیمانی فرماندهی بسیار مورد احترام و سردار مبارزه با تروریسم بود. ملت ایران مانند دیگر ملل منطقه، خیلی به او مدیون هستنند. امنیت و ثباتی که ما اکنون در ایران از آن بهرهمند هستیم، نتیجه تلاشهای هوشمندانه و فداکاریهای او است. وی در نجات بغداد پایتخت عراق و منطقه کردستان از دست تروریستهای داعش به طور مستقیم نقش داشت.
قریبی ادامه داد: اگر تلاشهای شهید سلیمانی نبود، جهان مجبور بود در کنار خلافت اسلامی رسمی که شامل برخی از کشورهای منطقه ما بود، زندگی کند. میلیونها نفر با حضور در خیابانها با ادای احترام به وی، از نقش ایشان تمجید کردند. منطقی است که ما به قهرمانان خود افتخار کرده و به آنها احترام بگذاریم. همیشه اختلافات وجود دارد.
اراده محکمی جهت ادامه حرکت ایران و برزیل وجود دارد
وی با بیان اینکه هیچ دو دولتی نیستند که در برخی زمینهها اختلافاتی نداشته باشند، خاطرنشان کرد: کشورها از سالهای گذشته، حداقل از زمان پیوستن به منشور سازمان ملل متحد یاد گرفتهاند در زمینههای مورد علاقه دو جانبه بدون تاثیر پذیرفتن از حوزههای مورد اختلاف، از روابط خوب بهرهمند شوند.
سفیر ایران در برزیل با بیان اینکه تقریبا ۱۲۰ سال روابط دو جانبه خوب برزیل و ایران، خود گویای این امر است، ابراز کرد: من با ارتباط با مقامات ارشد دو طرف فهمیدهام که اراده محکمی جهت ادامه حرکت در مسیر صحیح که انتخاب دو ملت است، وجود دارد. گرامیدشت شصتمین سالگرد گشایش سفارت به عنوان اولین سفارت در برازیلیا پایتخت جدید برزیل، نوعی بیان این گزینه تاریخی است.
ترامپ فکر میکرد ایران ظرف چند ماه تسلیم میشود
قریبی درباره فشارهای دولت ترامپ بر ایران و برزیل گفت: دولت ترامپ پس از خروج ایالات متحده از موافقتنامه چند جانبه تحت نظارت شورای امنیت سازمان ملل خارج شده و تحریمهای ظالمانه همهگیری تحت عنوان فشار حداکثری مانند تحریمهای تجارتی و اقلام بشردوستانه را علیه ایران اعمال کرده است. حتی پس از رای واضح دیوان بینالمللی دادگستری در ۳ اکتبر ۲۰۱۸ که در آن قضات دیوان از ایالات متحده آمریکا خواستند «اقدامات محدودکننده مرتبط با تجارت بشردوستانه، مواد غذایی، دارو و هواپیماهای غیرنظامی را رفع کند»، ادامه داده است.
وی با تاکید بر اینکه تاثیرات آنی و گسترده ویروس کووید۱۹ بر مردم ایران نیز تاثیری بر دولت آمریکا برای تغییر سیاست وحشیانهاش نداشته است، بیان کرد: ترامپ فکر میکرد ایران ظرف چند ماه تسلیم خواهد شد، اما چنین چیزی رخ نداد و رخ نخواهد داد. سال گذشته ما بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار تجارت خارجی داشتیم و کمترین وابستگی به درآمدهای نفتی را - به عنوان هدفی که از گذشته طولانی پیگیری کردهایم، را تجربه کردیم.
یاد گرفتهایم در شرایط دشوار، امور را مدیریت کنیم
این دیپلمات افزود: ایران و برزیل به عنوان دو اقتصاد بزرگ که میتوانند مکمل یکدیگر باشند، به همدیگر از پنجره مناسبات دو جانبه در بلندمدت نگاه میکنند.
قریبی در پاسخ به این سوال که پس از همهگیری ویروس کرونا و انتخابات آمریکا آیا چشماندازی برای مذاکرات جدید درباره برنامه هستهای وجود دارد؟ یادآور شد: ما به زندگی عادی ادامه میدهیم و یاد گرفتهایم در شرایط دشوار، امور را مدیریت کنیم. ما با آلمان، انگلیس و فرانسه درباره مساله هستهای سالها مذاکره کردیم. این چارچوب توسعه داده شد و از سال ۲۰۱۲ شامل ایالات متحده، روسیه و چین شد و در نهایت در سال ۲۰۱۵ به برجام منجر گردید.
آمریکا اگر میخواهد به مذاکرات برگردد، به برجام بازگردد
وی اضافه کرد: زمان زیادی صرف شد چون مشکلات فنی بسیاری وجود داشت و به مذاکرات فشردهتر نیاز بود که با تدوین ۱۵۹ صفحه تعهد برای طرفین پایان یافت. در این مورد ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ۲۲۳۱ را تصویب کرده و این توافق را برای اعضای سازمان ملل متحد لازمالاجرا کرد.
سفیر ایران در برزیل با بیان اینکه در توافق تعهدات بسیاری وجود دارد که طرفین باید رعایت کنند، عنوان کرد: دولت ترامپ تصمیم گرفت از این توافق خارج و مفاد آن و نیز قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که خود عضو دائم آن است، نقض کند. اگر ایالات متحده میخواهد به مذاکرات در مورد اجرای توافق ادامه دهد، اول باید به میز مذاکرات ۱+۵ بازگردد. برخی سازکارها برای اجرایی شدن این توافق ایجاد شده است. ما منتظر چیزی خارج از این سازوکارها در سال آینده یا بعدتر نیستیم. تسلیم زورگویی شدن به آن وضعیت پایان نمیدهد بلکه باعث تشدید آن میشود.
کرونا نشان داد جهان آسیبپذیر است
قریبی در مورد عملکرد دولت ایران در برخورد با ویروس کرونا گفت: ایران از نخستین کشورهایی بود که دچار همهگیری شد. در اواخر ماه فوریه مرکز کنترل و ستادهای عملیاتی تحت فرمان مستقیم رییسجمهور روحانی ایجاد شد. محدودیتهای معینی اعمال شد و میتوانم بگویم اکثریت مردم از ابتدا همکاری کردند. یک اقدام مهم که به نجات جان بسیاری کمک کرد تصمیم به اجرای فاصلهگذاری سریع قبل از تعطیلات سال نو ایرانی بود.
وی با اشاره به محدودیتهای اعمال شده در ایران اظهار داشت: تعطیلات همه ساله در ۲۱ مارس شروع شده و معمولا دهها میلیون مسافرت در داخل کشور در طول سه هفته با افزایش تعطیلات برای برخی از مردم رخ میدهد. این اقدام مانع از بروز موارد زیاد ابتلا یا بهتر بگویم سونامی ابتلا شد. تصمیم مهم و شجاعانه دیگر تعطیلی مساجد و اماکن مقدس بود که محل تجمع نمازگزاران و انجام فرایض مذهبی است. ابتدا غیرقابل تصور بود اما مردم و رهبران مذهبی ثابت کردند زمانی که تهدید جدی متوجه جامعه و سلامت عمومی باشد، چقدر آنان دور اندیش هستند.
این دیپلمات ایرانی ادامه داد: چنین محدودیتهایی با در نظر گرفتن رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط همه افراد، به تدریج در حال کم شدن است. امیدوارم ایران و برزیل در کنترل همهگیری کاملاً موفق باشند. این مصیبت نشان داد که ما و همه جهان آسیبپذیر هستیم و نیاز داریم برای جهانی امن و بهتر به همکاریهای سطح بالا بیاندیشیم.
نظر شما