به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، شرکت فضایی «راکت لب» بامداد روز شنبه پنج ماهواره کوچک را به مدار زمین پرتاب کرد. یکی از این ماهوارهها متعلق به دانشگاه «بوستون» بود که برای اندازهگیری بادهای خورشیدی و مَگنِتوسفِر کره زمین ساخته شده است.
شرکت فضایی راکت لب که مالک سایت پرتاب «نیوز لند» در شبه جزیره «ماهیا» است، این ماهواره ها را ساعت ۱:۱۲ دقیقه بامداد شنبه به وقت محلی با راکت «الکترون» این شرکت پرتاب کرد. البته این پرتاب به دلیل تراکم ابر بالای سکوی پرتاب با اندکی تاخیر انجام شد. این پرتاب پیش از این نیز دو بار به تاخیر افتاده بود که یک بار در ماه مه به دلیل محدودیتهای سفر در بحبوحه همهگیری کرونا و بار دیگر روز پنجشنبه به دلیل وزش بادهای شدید به تاخیر افتاد.
ماهواره آزمایش دانشگاه بوستون که ANDESITE CubeSat نام دارد شامل یک ماهواره به اندازه یک فر توستر است که هشت ماهواره کوچک را داخل خود حمل میکند. این ماهوارههای کوچک سپس آزاد میشوند و شبکهای تشکیل می دهند که داده ها را به سفینه مادر خود منتقل میکنند.
«جوشوا سمیتر» ، استاد مهندسی دانشگاه بوستون، گفت: هدف از این پروژه، درک بهتر چگونگی تغییر محیط در فضای نزدیک زمین توسط بادهای خورشیدی است. جریانهای الکتریکی در جو از طریق پلاسما یا مادهای بسیار گرم که توسط بادهای خورشیدی ایجاد می شوند، جریان دارند.
وی افزود: این وضعیت شبیه سیمهایی است که به یک لامپ وصل شدهاند. ما میخواهیم چگونگی توزیع جریان را در سیمها بررسی کنیم. این کار به نوبه خود اطلاعات زیادی در مورد چگونگی تولید برق در مَگنِتوسفِر (یا مگنات سپهر) در اختیار ما قرار می دهد.
نحوه تولید برق درمَگنِتوسفِر موضوعی است که هنوز به خوبی شناخته نشده است. مَگنِتوسفِر ( Magnetosphere) منطقه مغناطیسی پیرامون یک جرم فضایی است. سیاره زمین و سیارههای تیر، هرمز، کیوان، اورانوس و نپتون دارای مگناتسپهر هستند. مَگنِتوسفِر هنگامی شکل میگیرد که جریانی از ذرههای باردار، مانند بادهای خورشیدی، در برهمکنش با میدان مغناطیسی ذاتی یک سیاره یا یک جسم مشابه منحرف میشود.
این محقق افزود: چنین اطلاعاتی می تواند به پیش بینی وضعیت هوا، از جمله اختلال در ارتباطات ماهواره ای و شبکه های ماهواره ای موقعیت یابی جهانی کمک کند.
شرکت راکت لب از افشای ارتفاع مداری که این ماهواره ها در آن قرار می گیرند خودداری کرده است زیرا ماموریت حامل چند ماهواره جاسوسی برای دولت آمریکا بود. اما سمتر می گوید؛ سفینه مادر ANDESITE ابتدا در ارتفاع ۳۱۰ مایلی دور خواهد زد و سپس قبل از آزاد سازی مینی ماهواره ها، به ارتفاع حدود ۲۴۸ مایلی می رود. این آزمایش بخشی از ابتکار عمل پرتاب CubeSat ناسا است که استفاده از ماهواره های کوچک را برای آزمایش های جدید علوم فضایی ترویج می کند.
این ماموریت همچنین حامل سه محموله برای اداره ملی شناسایی آمریکا است که بر ماهواره های جاسوسی سازمان های اطلاعاتی این کشور و همچنین ماهواره ارتباطی M۲ Pathfinder دانشگاه «نیو ساوت ولز» دولت استرالیا نظارت می کند.
شرکت راکت لب این ماموریت را که دوازدهمین ماموریت پرتاب موشک الکترون محسوب می شود، «من را اکنون متوقف نکن» نام گذاری کرده است.
نظر شما