آری درختان قدعلم کرده در باغهای سرپوشیده و حصارکشیده و باغویلاها با آب مردمان این شهر سیراب میشود و دوگانه غیرمنصفانهای از آب شرب را به جریان میاندازد؛ باغهایی که گاهی با انشعابهای غیرمجاز و غیرقانونی و به صورت مخفیانه سرسبز میشود و نتیجه آن کمآبی و حتی بیآبی برای مردم فردوسیه است.
یکی از همین مردم میگوید: صبحها قبل از ساعت هشت صبح برای شستوشوی دست و صورت و کارهای اولیه با کمبود آب مواجه میشویم؛ «سال گذشته نیز با کمبود آب مواجه بودیم که با حفاری دو چاه تا حدودی از کمآبی و قطعی آب جلوگیری شد».
به گفته وی امسال مشکل کمآبی کمی زودتر و قبل از فرار رسیدن فصل تابستان شروع شده و اگر این روند ادامه پیدا کند، مشکلات فراوانی در این شهر قابل تصور است.
یکی دیگر از شهروندان فردوسیه که زنی ۳۵ ساله است، میگوید: خانه ما در طبقه سوم یکی از مجتمعهای مسکونی شهر واقع شده و آنقدر فشار آب کم است که برای مصرف روزانه با کمبود آب مواجه هستیم.
«از این بابت که فرزندم را به حمام ببرم و او را به خاطر کم بودن فشار یا قطعی آب به صورت نیمشسته بیرون بیاورم، اذیت میشوم؛ ضمن اینکه آب کیفیت ندارد و داخل آن گاهی ریزههای سنگ هم دیده میشود».
یکی دیگر از ساکنان شهرک فردوسیه که مردی ۵۰ ساله است، میگوید که در پشت بام منبع آب دارند و برای اینکه با کمبود آب یا قطعی آن مواجه نشوند، آن را پر کرده و از ذخیره آن در زمان کمآبی استفاده میکنند.
«تا حدودی همه مردم فردوسیه با مشکل کمآبی و قطعی آب روبرو هستند و به دنبال راه چارهای میگردند تا از این وضعیت خلاص شوند».
این بار اولی نیست که مردم شهر فردوسیه با مشکل کمآبی روبرومی شود و سال گذشته نیز در مردادماه و گرمای طاقتفرسای آن روزها، قطعی مکرر آب صدای این شهروندان را درآورد و مسئولان شرکت آبوفاضلاب را به بهرهبرداری از دو حلقه چاه جدید وادار کرد.
ساکنان فردوسیه مدعی هستند که آب این شهر به سمت باغها جریان مییابد و این امر باعث کمبود آب یا افت آن میشود اما مسئولان شرکت آب و فاضلاب میگویند بارها با باغداران و انشعابهای غیرمجاز برخورد قانونی شده که گاهی نتیجهبخش و گاهی بینتیجه بوده است.
به گفته بعضی از مردمان شهر فردوسیه صاحبان باغهای فردوسیه در بیشتر موارد از بازنشستگان و افرادی با موقعیت اجتماعی و اقتصادی بالا هستند و زورشان میچربد؛ به همین خاطر باغها و باغ ویلاهای آن روزبهروز سرسبزتر و بزرگتر میشود اما درخت زندگی ساکنانش از کمآبی رنج میبرد.
مدیرعامل آبفای غرب استان تهران میگوید: برعکس ادعای برخی از مردم محلی، آبفروشی به باغداران صحت ندارد و برای اینکه باغداران نتوانند باغها و باغ ویلاها را با آب شرب آبیاری کنند، مجبور هستیم فشار شبکه را شباهنگام کم کنیم تا این آب برای استفاده شهروندان ذخیره شود.
به گفته «مهدی اکبریان» شرکت آبفا به باغداران انشعاب مجاز هم نداده است و از اینرو برای آبیاری باغها از انشعابهای غیرقانونی استفاده میکنند.
وی از برخورد قانونی با باغداران خبر میدهد و میگوید: کارکنان شرکت آبفا بارها و بارها انشعابهای غیرمجاز را شناسایی کرده و به جمعآوری آنها اقدام کردهاند اما پس از مدت کوتاهی انشعاب غیرمجاز در بخش دیگری ایجاد شده است.
«شرکت آبفا بارها پروندههایی را علیه این باغداران تشکیل داده و آنان را به مراجع قضایی کشانده است که تنها با جریمه مالی مواجه شدهاند؛ این شرکت با انشعابهای غیرمجاز برخورد جدی و قانونی میکند و کارشناسان به صورت روزانه وضعیت انشعابها را کنترل میکنند تا موارد تخلف را شناسایی و به قطع آن اقدام کنند».
مدیرعامل آبفای غرب استان تهران با تاکید بر این که بیشترین آبشرب جنوب غرب استان تهران از منابع زیرزمینی تامین میشود، میگوید: در شرایطی که کشورمان دچار کمآبی است، برای مدیریت منابع آب باید نسبت به برداشت از سفرههای زیرزمینی دقت صورت گیرد تا در آینده شاهد مشکلاتی از جمله فرونشست و پدیده گردوخاک نشویم.
وی میگوید: برای اینکه مخازن آب تامین مصرف مردم در این منطقه آبگیری شود، نیازمند کم کردن فشار شبکه و افت فشار هستیم.
«اکبریان» تاکید میکند که مردم این منطقه همکاری لازم را با شرکت دارند و ضمن رعایت الگوی بهینه مصرف، از تانکرهای آب نیز استفاده میکنند.
وی رفع مشکل آب مردم جنوب و غرب استان تهران را نیازمند اتصال به شبکه سراسری آب و کاهش برداشت از سفرههای آب میداند؛ امری که در زمان حاضر به خاطر مشکلات کمآبی در سراسر کشور امکانپذیر نیست.
به نظر میرسد برخورد قضایی بازدارنده با متخلفات نیز میتواند یکی دیگر از راهکارها برای حل مشکلات مردم شهر ۲۸ هزار نفری فردوسیه باشد.
آب یکی از ضروریترین منابع زندگی انسان است و از اینرو باید داستان انشعابهای غیرمجاز از سوی دستگاه قضایی با جدیت بیشتر مورد رسیدگی قرار گیرد و شرکت آبوفاضلاب به عنوان متولی امور آب طرح جامعی را برای حل این مشکل ارائه کند.
نظر شما