در استان لرستان به واسطه سبک زندگی طایفه ای و سنتی که از دیرباز بر آن حاکم بوده و درهم تنیدگی روابط خانوادگی و فامیلی، افراد جامعه ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با هم داشته و دارند.
سبک زندگی سنتی ما گرچه دارای محاسن و فواید بسیاری است اما در جامعه کنونی و با رشد فزاینده بیماری های ویروسی و بخصوص در بحران پیچیده کرونا، لازم است که تغییراتی در این سبک ها ایجاد و خود را با شرایط جدید سازگار کنیم.
در لرستان برگزاری مراسمات شادی و عزاداری همیشه با شکوه خاص و با حضور گسترده اقوام، نزدیکان و دوستان همراه بوده است و دربسیاری از مواقع، آشنایان و دوستان خانواده معزا خود را از شهرهای دور و نزدیک برای حضور، همراهی و همدردی با خانواده عزادار، به شهر مورد نظر می رسانند که با در نظر گرفتن بعد مسافت می تواند آبستن خطراتی برای آنها باشد.
گاه عدم حضور برخی از نزدیکان نیز با گلایه هایی همراه می شود که ممکن است منجر به کدورت رابطه نیز گردد، بعضا مشاهده شده که عدم حضور فرد یا خانواده مورد تاکید، منجر به تیره شدن ارتباط خانوادگی و یا فامیلی شده و این قطع ارتباط تا مدت های مدیدی هم ادامه داشته است.
مراسمات عزاداری اغلب با تجمعات گسترده همراه است بگونه ای که آرامستان هنگام خاکسپاری مملو از خیل عظیم ماشین ها و جمعیتی می گردد که در زبان عامیانه جای سوزن انداختن نیست و گاها متفرق شدن آنها با ترافیک بسیار بالایی همراه می گردد که روان شدن آن ممکن است ساعت ها به طول انجامد.
اما با ورود موج کرونا به کشور و تهدید سلامت افراد، بسیاری از روابط و ارتباطات خانوادگی و مهمانی ها و مجالس به صورت خودجوش و در راستای حفظ سلامت اعضای خانواده، قطع شد، گرچه در ابتدای امر عده ای کرونا را خیلی جدی نمی گرفتند و کماکان در مراسمات شادی و عزا شرکت داشتند اما با موج مرگ و میر ناشی از این بیماری و رعب و وحشتی که از ابتلای به آن ایجاد شد، بسیاری افراد ناچار شدند سلامت خود و خانواده را بر ناراحتی و گلایه اقوام و دوستان ترجیح دهند.
گرچه هنوز هم هست عزاداری هایی که با حضور گسترده افراد همراه است، اما اکثر مراسماتی که تا دیروز با شرکت گسترده افراد همراه بود، امروز خلاصه شده است به حضور خانواده فرد متوفی که این حکایت از تغییر سبک زندگی ها دارد، تغییر سبک هایی که می تواند برای همیشه جانشین سنت های غلط گردد.
مراسم های عزاداری که تا دیروز برای خانواده هزینه هایی سنگین در بر داشت ولی امروز به هزینه های جزیی خاکسپاری خلاصه شده است.
شام ها و ناهارهایی سنگین که در روز خاکسپاری فرد فوت شده برای حاضران در مراسم تدارک می دید و یکی از رسوم قدیمی این دیار به نام پرسانه است که خانواده های معزا حتی با وجود مشکلات مالی مجبور به تهیه آبرومندانه آن هستند امروز به دلیل شیوع کرونا و ترس از ابتلای به بیماری، برچیده شده و تمام این تغییر سبک ها می تواند باعث از بین رفتن سنت هایی غلط در شرایط اقتصادی امروز باشد.
خانواده معزایی که به دلیل از دست دادن عزیز خود با مشکلات روحی بسیاری دست و پنجه نرم می کنند گاها چند روز مداوم مجبور به ایستادن در مقابل افرادی هستند که برای عرض تسلیت و همدردی در منزل آنها حضور پیدا کرده اند، گرچه ابراز همدردی یکی از ناب ترین جلوه های همدلی در نوع بشر است اما در شرایطی که خانواده عزادار نیازمند استراحت و تعدیل روحی هستند حضور گاه و بیگاه و شلوغ دوستان و اقوام می تواند منجر به خستگی مفرط و از دست دادن قوای جسمی آنها شود بخصوص اینکه در شرایط کنونی بحران کرونا و فراهم بودن بستر مجازی، می توان همدردی های خود را از طریق فضای مجازی به عرض خانواده معزا رساند.
گرچه کرونا با ورود خود مشکلات عدیده ای را برای جامعه به همراه آورد اما به تدریج و با اتخاذ تدابیر مناسب برای کنترل آن، افراد تا حدودی با راه های سازگاری با آن که اغلب آنها به دوری از تجمعات ختم می شود، توانسته اند تا حدودی بر این ویروس غلبه کنند اما اخیرا با آسوده شدن خاطر اکثر افراد از پایدار شدن وضعیت شهرها و کنترل بیماری، دوباره کم کم بساط برگزاری عروسی ها رونق گرفته و آرامستان ها مجددا برای عرض تسلیت و سرسلامتی شلوغ شده اند.
گرچه تالارهای عروسی هنوز در لرستان مجوز بازگشایی دریافت نکرده اند اما بسیاری عروس و دامادها در راه حلی جدید اقدام به برگزاری مراسم عروسی خود در باغ ها می کنند و مدعوین نیز به خیال اینکه ویروس کرونا در هوای آزاد منتقل نمی شود، با خاطری آسوده به همراه خانواده در این مراسمات شرکت می کنند، غافل از اینکه ویروس نیازی به حضور در هوا ندارد و کافی است تنها چند نفر در این تجمعات ناقل باشند تا همگی آلوده شوند.
یکی از خبرهای منتشر شده حاکی از آن بود که 57 نفر از شرکت کنندگان در یک مراسم عروسی در یکی از شهرهای کشور، به ویروس کرونا مبتلا شده بودند و تمامی اینها نشانگر ریسک بالای حضور در تجمعات و آلوده شدن افراد است.
خوشبختانه در این شرایط کرونایی بسیاری از زوج های جوان با بینش و درک عمیق از وضعیت موجود، با خانوادگی کردن جشن خود و یا حتی گاهی بدون برگزاری جشن خانوادگی زندگی مشترک خود را آغاز می کنند که می توان این اقدام آنها را گامی در جهت برگزاری یک ازدواج آسان و دوری از تجملات و ساده زیستی دانست.
مراسم های عروسی که تا دیروز با هزینه های چند میلیونی بر روی دست عروس و داماد و والدین آنها همراه بود امروز با وجود ویروس کرونا برچیده شده و تمامی هزینه های اضافی همچون گرفتن تالار، آرایشگاه، فیلمبرداری، آتلیه و سایر تجملات غیرضروری را می توان صرف خوشبختی زوجین و زخمهای زندگی آنها کرد تا کمر داماد نیز زیر بار پرداخت این هزینه ها و اقساط آنها که ممکن است چندین سال طول بکشد و مسیر زندگی زوجین را از جاده خوشبختی دور کند، خمیده نشود.
البته هستند هنوز جوانانی که حاضر به گذشتن از این مراسمات پرخرج نیستند و اصرار بر برگزاری شلوغ و تجملی ازدواج خود دارند، اما با نگاهی اجمالی در سطح شهرها می توان دریافت که آمار جشن های پرخرج رو به کاهش است و به زودی وجود کرونا که بنا به گفته های پزشکان باید وجود این ویروس را در زندگی خود بپذیریم و خودمان را با شرایط جدید و همزیستی با آن وفق دهیم، باعث خواهد شد که به ناچار بسیاری از سبک های غلط زندگی نیز اصلاح شوند.
نظر شما