سالهاست نیزارهای حاشیه رودخانه قشلاق سنندج (رودخانهای که بخشی از آن از داخل شهر میگذرد و اطراف آن خانههای مسکونی ساخته شده است) به زیستگاه جانداران مختلفی از جمله پرندگان تبدیل شده است.
وجود پرندگان در بستر رودخانه همجوار ناحیه مسکونی جلوه ویژهای به سیمای این منطقه بخشیده و علاقهمندان به پرندگان و پرندهنگرهای زیادی را در طول سال از سراسر کشور برای مشاهده به اینجا میکشاند.
چندین سال است که بحث اجرای طرح گردشگری در بستر این رودخانه مطرح شده که هر بار هم با مخالفت فعالان محیط زیست مواجه میشد ولی از نیمه دوم خرداد امسال عملیات لازم برای اجرای این طرح آغاز شده است.
برای اجرای طرح گردشگری (قایق سواری پدالی و تفریحی) پیمانکار باید ابتدا اقدام به از بین بردن لایههای لجن ایجاد شده در بستر این رودخانه و بازگشایی مسیر آب کند که از اواسط خرداد بیل مکانیکی در این محل مشغول بکار است.
انجام عملیات عمرانی در بستر رودخانه به پرندگان استرس وارد میکند
یکی از اعضای اصلی کمیته ملی ثبت پرندگان ایران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه اجرای هر نوع پروژهای در بستر رودخانه باید با رعایت فصل انجام شود، گفت: اکنون فصل زادآوری پرندگان است و حضور بیل مکانیکی در رودخانه قشلاق به پرندگان استرس وارد میکند.
محمد سفرنگ با بیان اینکه امکان از بین رفتن پرندگان با وارد شدن استرس به آنها وجود دارد، افزود: اگر اجرای این پروژه بسیار لازم و ضروری است و راهحل و راهکاری برای اجرایی نکردن آن وجود ندارد میبایست در فصل پاییز کارش اجرایی میشد.
وی با اشاره به اینکه در هرجایی آب و پوشش گیاهی وجود داشته باشد پرندگان در آنجا جمع میشوند، اضافه کرد: شرایط سنندج مثل مریوان و بانه نیست که اگر زیستگاهی تخریب شود پرندگان به جنگل و دیگر مکانهای همجوار پناه ببرند.
این عضو اصلی کمیته ملی ثبت پرندگان ایران یادآور شد: اگر زیستگاه پرندگان و دیگر جانداران بواسطه اجرای طرحهایی در رودخانه قشلاق از بین برود، دیگر در اطراف آن مکان جایگزینی برای این جانداران وجود ندارد و این آسیب بزرگی به محیط زیست وارد میکند.
ثبت ۳۲ گونه پرنده در رودخانه قشلاق سنندج
یکی از پرندهنگرهای سنندجی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: حاشیه رودخانه قشلاق سنندج یکی از محل های زادآوری پرندگان بومی استان است که این روزها عدهای با مجوز شرکت آب منطقهای و محیط زیست استان در آن مشغول عملیات عمرانی هستند.
شورش وهابی یادآور شد: در این محل تاکنون نزدیک ۳۲ گونه پرنده را ثبت کردم که حفاظت محیط زیست استان کردستان هم در جریان آن قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه تخریب این محل موجب نابودی زیستگاه پرندگان میشود، افزود: بهار فصل زادآوری، تخمگذاری و جوجهآوری پرندگان است و نیزارهای رودخانه قشلاق هم همیشه زیستگاه جانداران مختلفی از جمله پرندگان بوده است.
این پرندهنگر سنندجی یکی از ویژگیهای منحصر بفرد رودخانه قشلاق و حضور پرندگان در آن را همجواری با مناطق مسکونی دانست و گفت: کمتر جایی در کشور پیدا میشود که در محیط شهری پرندگان به راحتی زندگی کنند.
وهابی تاکید کرد: انجام هر گونه اقدامی با هر نام و عنوانی وقتی منجر به از بین رفتن زیستگاه جانوارن شود، تخریب به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه تعداد زیادی پرنده نادر در این رودخانه مشاهده و ثبت شده است، یادآور شد: در تمام دنیا بدنبال حفاظت از چنین گونهها و زیستگاههایی هستند ولی در استان ما آن را با اجرای طرحهایی تخریب میکنند.
اجرای طرح ساماندهی نه لایهروبی در رودخانه قشلاق
معاون فنی ادارهکل حفاظت محیط زیست کردستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه در حال حاضر عملیات ساماندهی قسمت کوچکی از رودخانه قشلاق در حال اجراست، اظهار داشت: پیش از این توسط شرکت آب منطقهای استان سیلبند و دیواره حفاظتی و تاسیسات آب در این مسیر ایجاد شده است.
شهاب محمدی با اشاره به اینکه در فصل زمستان تعدادی از گونههای پرندگان در این محل زمستانگذرانی میکنند، افزود: این محل دقیقا مجاور مناطق مسکونی قرار گرفته و بواسطه جمع شدن لجن، زباله و سایر مواد دیگر، باعث جمع شدن حشرات موذی و انتشار بوی نامطبوع شده است.
وی اضافه کرد: بنابراین نیاز به پاکسازی و ساماندهی داشت و با نظارت کارشناسان محیط زیست و مشروط به رعایت الزامات محیط زیستی این اقدام در حال اجرا است.
معاون فنی ادارهکل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه مجوز ساماندهی این قسمت از رودخانه قشلاق و نه برداشت یا برهم زدن اکوسیستم و یا لایهروبی آن از سوی این ادارهکل صادر شده است، یادآور شد: لایهروبی مقوله گستردهای بوده که نیازمند ارایه گزارش ارزیابی محیط زیست است.
محمدی با اشاره به اینکه کارشناسان اداره کل برای بررسی بیشتر به این محل اعزام شدند، تاکید کرد: در صورت تخطی از الزامات مقرر شده، بی شک با ادامه کار در این محل جلوگیری میشود.
وی با بیان اینکه پیمانکاران این پروژه ملزم به رعایت ضوابط زیست محیطی و حفظ پوشش گیاهی این محل هستند، گفت: ۲ هکتار از رودخانه قشلاق به این پروژه اختصاص دارد و پیمانکار ملزم به رعایت شعاع سه متری از پوشش گیاهی و اشجار داخل رودخانه شده است.
محمدی با اشاره به اینکه جوامع انسانی جزو هرم محیط زیست هستند، یادآور شد: وجود لجن در این محل و بوی ناخوشایند ناشی از تجمع آن وهمچنین جمع شدن حشرات موذی مانند مگس و پشه موجب آزار و اذیت جوامع انسانی حاشیه این رودخانه شده است.
وی با اشاره به اینکه فصل زادآوری و جوجه آوری اکثر پرندگان در بهاراست، گفت: اجرای این پروژه باید با ملاحظات و رعایت اصول زیست محیطی اجرا شود و کارشناسان ما براین روند نظارت کامل دارند.
اجاره یکساله ۳۳ هزارمترمربع از رودخانه قشلاق برای اجرای طرح گردشگری
مدیر اداره امور منابع آب سنندج هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه شرکت آب منطقهای متولی بستر و حریم رودخانه است، اظهار داشت: ۳۳ هزار مترمربع در رودخانه قشلاق سنندج طی قراردادی یک ساله به یک شخص اجاره داده شده است.
عبدالله دولتیاری با اشاره به اینکه مدت زمان این قرارداد یک ساله و تا ۲۷ اردیبهشت سال آینده است، اضافه کرد: این سرمایهگذار اقدام به لایهروبی و اجرای طرح گردشگری( قایق سواری پدالی تفریحی) در مساحت مذکور میکند.
وی با اشاره به اینکه این فعالیت هیچ گونه آلودگی زیست محیطی ندارد، افزود: مبلغ تعیین شده بابت اجاره این محل تا یک سال آینده ۴۰ میلیون ریال است.
فعالان محیط زیست مخالف اجرای پروژههای گردشگری نیستند ولی معتقدند اجرای هر طرح و برنامهای باید با در نظر گرفتن وضعیت جانوران و پوشش گیاهی موجود در آن محوطه و همچنین فصل مناسب فعالیت عمرانی انجام شود و بهار از آنجا که فصل زادآوری و جوجه ریزی پرندگان است زمان مناسبی برای فعالیت بیل مکانیکی در رودخانه قشلاق نیست.
نظر شما