به گزارش مرکزروابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات،«حسین صمیمی» رییس پژوهشگاه فضایی ایران با اعلام این خبر گفت: بسته باتری لیتیوم یون فضایی که از دستاوردهای پژوهشکده مکانیک پژوهشگاه فضایی ایران است برای تامین توان الکتریکی ماهوارهها طراحی و ساخته شده بود که طی قراردادی با بخش خصوصی برای تامین توان زهپادهای کشاورزی در مرحله تجاریسازی قرار گرفته است.
صمیمی با اشاره به اینکه ساخت بسته باتری برای ماهوارهها در شرایط محیطی بسیار سخت فضا، فناوری و دانش بسیار بالایی را میطلبد، گفت: دور از دسترس بودن ماهوارهها پس از قرارگیری آنها در مدار، مستلزم این است که باتریهای نصب شده از قابلیت اطمینان بسیار بالایی برخوردار باشند تا بدون افت کیفیت، طی مدت عمر پیشبینی شده برای ماهواره، توان الکتریکی آن را تامین کنند.
وی با تاکید بر اینکه فناوریهای فضایی همواره در لبه دانش قرار دارند، افزود: از این فناوریها، اغلب به عنوان موتور محرک فناوریهای پیشرفته یاد میشود که سرریز آنها میتواند در سایر حوزههای صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار گیرد و باعث تولید محصولات جدیدی شوند.
رییس پژوهشگاه فضایی ایران بابیان اینکه هر بستهباتری، حاوی تعدادی سل باتری است که با توجه به جریان و ولتاژ مورد انتظار از بسته با چیدمان خاصی به یکدیگر متصل میشوند، اظهار کرد: با وجود تعداد زیادی سل در بستهباتری، توازن در شارژ و تخلیه هر سل مسئله مهمی است که عدم رعایت آن موجب کاهش طول عمر بستهباتری میشود. طراحی و ساخت سیستمهای مدیریت باتری نیازمند دانش و فناوری پیچیدهای در این زمینه است. از سوی دیگر، هر بستهباتری، نیازمند شارژر مختص به خود است که محدوده ولتاژ و جریان مناسب را برای شارژ بسته باتری تامین میکند.
صمیمی ادامه داد: در نیازسنجی تجاری این فناوری توسط بخش خصوصی، مشخص شد که پهپادهای سمپاش کشاورزی به باتریهای باکیفیت نیازمند هستند که میتواند به بهبود کیفیت محصولات کشاورزی کمک مؤثری کند به همین منظور این پژوهشگاه اقدام به تجاریسازی فناوری بستههای باتری فضایی، سیستم مدیریت باتری و شارژر، متناسب با نیازهای اینگونه پهپادها کرده است.
وی با اشاره به اینکه اولین سری بسته باتریهای طراحیشده توسط این پژوهشگاه با توانایی بیش از ۵۰۰ چرخه شارژ، تخلیه و افزایش بیش از سه برابری طول عمر در مقایسه با بستههای باتری تجاری موجود، بیش از ۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی سمپاشی شود، افزود: با ساخت شارژر چهار پورت همراه سیستم مدیریت باتری، قابلیت شارژ همزمان و کنترلشده چهار بسته باتری فراهمشده که ازلحاظ قیمت و فناوری در کشور منحصربهفرد است و با کاهش زمان شارژر باتری، موجب افزایش راندمان و سرعت فرآیند سمپاشی میشود.
صمیمی بابیان اینکه بستههای باتری برای استفاده در زهپادهای سمپاش ۱۰ تا ۱۶ لیتری مناسب است که پس از انعقاد قرارداد تجاریسازی با بخش خصوصی، در مرحله تولید قرار دارند، گفت: متقاضیان به همکاری با پژوهشگاه فضایی ایران در زمینه تجاریسازی سل و همچنین بستههای باتری لیتیوم یونی برای کاربرد در سایر صنایع، میتوانند با اداره تجاریسازی پژوهشگاه فضایی ایران تماس حاصل کنند.
نظر شما