«حسن بهشتیپور» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به دو گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از برجام با ایران تعامل خوبی داشته است اما گزارش اخیر مدیرکل این نهاد بینالمللی، بیانگر طرح موضوع جدیدی است که میتواند تعاملات میان ایران و آژانس و همکاریهای طرفین را تحت الشعاع قرار دهد.
وی با اشاره به درخواست آژانس از ایران برای بازرسی از دو مکان اظهار داشت: ایران در مقابل درخواست آژانس میگوید نمیتوان بنا به ادعای هر کشوری، اجازه بازرسی از همه مراکز اعلام شده را بدهد و این موضوع خلاف اساسنامه آژانس و انپیتی است است. در واقع ایران میخواهد مانع از رویه شدن چنین موضوعاتی شود.
قطعنامه جدید موجب تجدیدنظر در همکاریهای ایران و آژانس میشود
این کارشناس مسائل هستهای ادامه داد: آژانس میگوید بر اثر بازرسی از یک مکان، مقادیری از ذرات اورانیوم غنیشده را پیدا کرده که لازم است منشاء آن پیدا شود. آنها موضوع را به فعالیتهای اتمی ایران مابین سالهای ۸۰ تا ۸۳ یعنی تا پیش از سال ۲۰۰۳ میدانند.
بهشتیپور افزود: درخواست آژانس برای بازرسی از دو مکان جدید در حالی است که بیشترین و گستردهترین بازرسیها در دنیا مربوط به ایران است. ایران در مقابل خروج آمریکا از برجام و بیعملی اروپاییها به تعهداتشان، تعهدات فنیاش را کاهش داده ولی بازرسیها و نظارتها بر فعالیتهای هستهای ایران همچنان ادامه دارد.
به گفته این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، صدور قطعنامه جدید علیه ایران در شورای حکام میتواند موجب تجدیدنظر ایران در میزان همکاریهایش با آژانس شده و تعاملات طرفین را وارد مرحله جدیدی کند، به گونهای که روند نظارتهای کنونی را متوقف سازد.
پرونده ایران از ریل حقوقی خارج شده است
وی گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره منشاء موشکهای به کار گرفته شده در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو را براساس اطلاعات مبهم و غیرشفاف دانست و خاطرنشان کرد: معلوم نیست گوترش با استناد به کدام مدارک و براساس کدام تحقیقات، ایران را عامل حمله به آرامکو دانسته است.
بهشتیپور با تاکید بر اینکه گزارش گوترش و گروسی نشان میدهد موضوع ایران از ریل حقوقی خارج و در حال تبدیل شدن به سوژهای سیاسی است، ابراز داشت: آمریکا با سیاسی کردن پرونده ایران از طریق مستمک قرار دادن گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درصدد بازگرداندن پرونده ایران به شورای امنیت و امنیتی کردن مجدد ایران است.
وی افزود: تلاشهای جدید آمریکا در حالی است که آمریکا در فعال کردن مکانیزم ماشه از طریق سه کشور اروپایی و همچنین عضو دانستن آمریکا در توافق هستهای موفق نشده است ولی از طریق این دو گزارش میخواهد سایر کشورها را با خود همراه کند.
نباید بگذاریم تحریمها احیا شود
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه ایران نباید اجازه بازگشت پروندهاش به شورای امنیت سازمان ملل متحد را بدهد، بیان کرد: هم از طریق رایزنیهای دوجانبه با آژانس و دبیرخانه سازمان ملل و هم رایزنی با کشورهای باقی مانده در برجام نباید این اجازه را بدهیم که آمریکا با بردن پرونده ایران، تحریمها را احیا کند.
بهشتیپور درباره ارتباط دادن درخواستهای جدید آژانس برای بازرسی از دو مکان جدید با پرونده موسوم به پیامدی یادآور شد: پرونده موسوم به پیامدی پس از گزارش مدیرکل وقت آژانس، با قطعنامه شورای حکام در نوامبر سال ۲۰۱۵ برای همیشه بسته شد و نمیتوان موضوعات قبلی و پرونده مختومه شده را مجددا بازگشایی کرد چراکه این موضوع حل و فصل شده است.
وی با بیان اینکه موضوعات جدید مربوط به دو سایت و طرح سه سوال است، عنوان کرد: موضوعات مطروحه، حداقل مربوط به ۱۷ سال پیش است و الان نمیتواند مستمسک و بهانهای برای بازگشایی پرونده ساختگی پیامدی باشد و از طرفی، در حدی هم نیست که بخواهد آن پرونده را مجددا احیا کند.
اتهامات جدید علیه ایران براساس ادعاهای اسرائیل است
به گفته این کارشناس مسائل هستهای، طرح اتهامات جدید علیه ایران براساس ادعاهای رژیم صهیونیستی است و این در حالی است اسرائیل به پیمان منع اشاعه تسلیحات اتمی (انپیتی) نپیوسته و پروتکل الحاقی را هم اجرا نمیکند و تنها عضو آژانس است.
بهشتیپور اضافه کرد: اسرائیل تنها رژیمی است که مانع از انجام بازرسی از سایتهای اتمیاش از سوی آژانس میشود و تنها دارنده بمبهای هستهای در منطقه پرآشوب غرب آسیا است اما سایر اعضا از جمله ایران را زیر سوال میبرد.
وی گزارش دبیرخانه سازمان ملل متحد را برای متهم کردن ایران به نقض قطعنامههای ۲۲۳۱ و ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل دانست و گفت: حمله به آرامکو به صورت رسمی از سوی یمن پذیرفته شده و در حالی انجام شده که یک کشور به صورت غیرقانونی به یمن تجاوز کرده و دهها هزار فرد غیرنظامی به ویژه کودکان، زنان و افراد سالخورده را کشته و زخمی کرده است.
سازمان ملل چشمهایش را به جنایتهای عربستان در یمن بسته است
به گفته این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، سازمان ملل متحد به جای وادار کردن عربستان سعودی به ادامه تجاوز به یمن، طرف متهم را گرفته و چشمهایش را به جنایتهای انجام شده عربستان در یمن بسته است.
بهشتیپور یادآورشد: ارتباط دادن دو موضوع گزارش دبیرخانه سازمان ملل و آژانس به یکدیگر خندهدار است چرا که این دو موضوع با هیچ چسبی به یکدیگر نمیچسبند.
وی اضافه کرد: طرح اتهامات جدید علیه ایران سناریوسازی برای توجیه کردن اقدامات دولت ترامپ و فشارهای تحمیلی ایالات متحده براساس فشار حداکثری علیه ملت ایران از نظر حقوقی است.
نظر شما