افزایش تولید، راهبرد کشاورزان سیستان و بلوچستان در سال جهش تولید

زاهدان- ایرنا- کشاورزان سخت کوش سیستان و بلوچستان در سال جهش تولید عزم خود را جزم کرده تا با بهره گیری از شرایط مطلوب آب و هوایی و زیرساخت‌های فراهم شده از سوی دولت با گسترش سطح زیرکشت و افزایش تولید محصولات کشاورزی گام‌های ارزنده‌ای را در مسیر خودکفایی کشور بردارند.

به گزارش ایرنا سیستان و بلوچستان از نظر آب و هوایی دارای تنوع زیادی است به طوری که مناطق ایرانشهر، زابل و باهوکلات آب و هوای بیابانی و ناحیه زاهدان در مرز بین اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی قرار دارد.
برخی مناطق این استان مانند سراوان، مهرستان، سیب سوران، خاش، چابهار، کنارک، نیکشهر، قصرقند و سرباز نیز آب و هوای نیمه بیابانی و بعضا مرطوب و ناحیه کوهستانی بم‌پشت در جنوب سراوان و امتداد آن به سمت غرب تا کوه‌های بشاگرد آب و هوای نیمه بیابانی معتدل دارند و اقلیم مشرق ارتفاعات و فلات‌های مرتفع و کم وسعت میان آن نیمه بیابانی با زمستانهای سرد است.
با این وجود استان سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و اقلیمی و مجاورت با دریای عمان و اقیانوس هند و تالاب‌های هامون و هامون جازموریان یکی از مستعدترین نقاط کشاورزی کشور محسوب می شود به طوری در تمامی فصول سال امکان کشت و تولید انواع محصولات در آن وجود دارد.
سرزمینی که در تمام فصول سال چه زمستان، چه بهار، تابستان و پاییز امکان تولید محصولات کشاورزی، گیاهان دارویی، دامداری، تجارت مرزی، صید و صیادی و صنعت و معدن را دارد به واقع سرزمین هزاران گنج است و نباید انگ محرومیت برپیشانی خود داشته باشد.

گنج هایی که با اندکی همت و سرمایه گذاری می توانند شرق و جنوب شرق کشور را متحول کنند.

هم اینک مجموع اراضی کشاورزی و باغی این استان ۲۲۸ هزار و ۴۵۱ هکتار شامل ۱۳۵ هزار و ۷۴۱ هکتار زراعی و ۹۲ هزار و ۷۱۰ هکتار باغی است. 
سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط خاص آب و هوایی در تولید برخی محصولات کشاورزی در کشور خاص است به طوری که رتبه نخست تولید محصولات خارج از فصل کشور با ۴۲۵ هزار تن از سطح ۱۷ هزار هکتار زمین را دارد و نقش بسزایی در تنظیم بازار و ایجاد درآمد برای کشاورزان ایفا می کند.

همچنین امکان افزایش تولید از طریق جایگزینی کشت دانه های روغنی، نباتات صنعتی و دارویی گلرنگ، کلزا، حنا، نیل، چای ترش، زرشک و زعفران، امکان افزایش سطح زیر کشت انگور یاقوتی زودرس ترین انگور کشور با روشهای نوین آبیاری، توسعه انواع محصولات گلخانه ای و سایبان در محیط های کنترل شده با استفاده از شیرین سازی آب دریا در سواحل مکران که ۶ هزار هکتار جانمایی شده و تاکنون برای ۲ هزار و ۹۷۲ هکتار پروانه تاسیس صادرشده است، وجود بیش از یک میلیون تن ضایعات گیاهی موز و خرما برای تولید کود و کمپوست و خوراک دام، خودکفایی در تولید نهال مورد نیاز با احداث ۲۱ نهالستان و تولید چهار میلیون اصله انواع نهال عمدتا نهال های گرمسیری با هدف تامین نهال مورد نیاز استان و کشور از دیگر ظرفیت های بی نظیر پهناورترین استان کشور بشمار می رود.

تولید ۲ میلیون و ۶۷۲ هزار تن محصولات کشاورزی

رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت جهش تولید اظهار داشت: هم اینک سطح زیر کشت محصولات زراعی ۱۶۷ هزار و ۵۷۶ هکتار است که با تولید ۲ میلیون و ۶۷۲ هزار تن محصولات کشاورزی در مقایسه با سال گذشته با سطح زیر کشت  ۱۳۴ هزار هکتار، رشد قابل توجهی یافته است.

محمدعلی نیکبخت افزود: امسال سطح زیرکشت گندم در سیستان و بلوچستان از رشد ۲۰۰ درصدی برخوردار است به طوری که ۶۸ هزار و ۱۴۰ هکتار از مزارع استان امسال به کشت این محصول اختصاص دارد و گندمکاران تاکنون ۲۰ هزار تن گندم به مراکز خرید تحویل داده اند.

وی ادامه داد: همچنین در کلزا نیز رشد سه برابری سطح زیر کشت نسبت به سال زراعی گذشته ایجاد شده به طوری که امسال یکهزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت این محصول مهم اختصاص دارد و پیش‌بینی می‌شود یکهزار و ۴۰۰ تن محصول برداشت شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به رشد یکهزار و ۱۳۵ هکتاری کشت پیاز در استان گفت: در سال زراعی جاری چهار هزار و ۵۶۵ هکتار از زمین های کشاورزی استان به کشت پیاز اختصاص دارد که نسبت به مدت مشابه سال قبل با سه هزار و ۴۳۰ هکتار، رشد قابل توجهی در افزایش میزان کشت داشته است.

وی تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در راستای افزایش تولید و کمک به تولید محصولات با کیفیت اقدام به توزیع ۲ هزار و ۴۵۰ تن بذر اصلاح شده و ۳۳ هزار و ۵۰۸ تن انواع کود شیمیایی کرده است.

نیکبخت تولید برخی محصولات کشاورزی ۲ بار در سال، دارا بودن رتبه نخست سطح زیر کشت و رتبه دوم تولید خرمای کشور، رتبه نخست محصولات گرمسیری، خودکفایی در گوشت قرمز، تولید گونه های نادر نباتی نظیر انگور یاقوتی به عنوان پیش رس‌ترین انگور کشور، برخورداری از گونه های دامی نظیر گاو سیستانی به عنوان بهترین نژاد گوشت ایران، گاو و مرغ دشتیاری، مرغ خزک، گوسفند بلوچی و دارا بودن نصف جمعیت شتر کشور و دسترسی به آبهای آزاد و امکان صید در اقیانوس هند با صید سالانه افزون بر ۴۴ درصد کل صید کشور را از مهمترین توانمندی‌های منحصر به فرد سیستان و بلوچستان در حوزه کشاورزی عنوان کرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان افزود: همچنین از دیگر ظرفیت های بخش کشاورزی این استان می توان به ظرفیت بالای واردات دام از مرز با برخورداری یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای افغانستان و پاکستان، وجود سه مرکز تحقیقات کشاورزی، منابع طبیعی، علوم دامی و شیلاتی و چهار مرکز آموزش عالی، ظرفیت بالا و مناسب برای توسعه جامع واحدهای دام و طیور صنعتی و سنتی و افزایش سطح زیر کشت محصولات بخش کشاورزی به ۲ برابر وضع موجود یعنی بیش از ۴۰۰ هزار هکتار در صورت ایجاد زیربناهای بخش کشاورزی اشاره کرد.

تدوین ۲۳ سند توسعه بخش کشاورزی 

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز از تدوین ۲۳ سند توسعه بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان به منظور تحقق برنامه های اقتصاد مقاومتی و بالفعل شدن توانمندی‌ها و ظرفیت‌های استان خبر داد و گفت: با همکاری مجموعه جهاد کشاورزی در قالب میز تخصصی کشاورزی در زیر بخش ستاد راهبردی توسعه استان ۲۳ سند تدوین و ارائه شده است.

امان‌الله طوقی افزود: سند توسعه نوسازی و ارتقاء کمی وکیفی نخیلات، توسعه و ارتقاء کمی و کیفی باغات پسته، کشت گیاهان دارویی، میوه های گرمسیری، پرورش شتر، سامانه‌های نوین آبیاری، انتقال آب با لوله به اراضی دشت سیستان، احیاء و مرمت و بازسازی قنوات، توسعه کشت های گلخانه ای، پرورش شتر مرغ،  شیلات آبهای داخلی، دامپروری و پرورش گاو شیری و گوشتی، برنامه بهره برداری از آب های غیرمتعارف، شیلات آبهای ساحلی و فراساحلی، تامین و تولید ۵۰ هزارتن گوشت قرمز، پرورش طیور و زنبور عسل، باغات انگوریاقوتی، بهبود و اصلاح الگوی کشت محصولات زراعی راهبردی، مکانیزاسیون کشاورزی، صنایع کشاورزی، بازاریابی محصولات کشاورزی، مقابله با مخاطرات آفات و بیماری های گیاهی و ترویج و آموزش کشاورزی در سیستان و بلوچستان به منظور افزایش تولید و استفاده بهینه از امکانات تدوین شده است.

وی گفت: به منظور افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان پیشنهاد می شود یکسان سازی نرخ سود تسهیلات برای بخش کشاورزی استان به میزان چهار درصد با توجه به شرایط خاص و مرزی بودن استان،  کاهش سهم آورده مجریان بخش کشاورزی در استان به میزان حداکثر ۱۰ درصد، پرداخت تسهیلات سرمایه درگردش به طرحهای بخش کشاورزی با نرخ چهار درصد و بازپرداخت حداقل چهار ساله در راستای حمایت از تولید و اشتغال و تامین نقدینگی،  تسهیل در پذیرش وثایق ارائه شده از سوی مجریان به بانکهای عامل، مشوق های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی استان معافیت‌های مالیاتی، بیمه، خرید تضمینی محصولات کشاورزی،  امهال تسهیلات و بخشودگی سود دوره امهال از سوی دولت برای طرحهایی که دارای بدهی معوق است مورد توجه قرار گیرد.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: امسال به دلیل شرایط مطلوب آب و هوایی و بارندگی مناسب در زمستان سطح زیرکشت محصولات کشاورزی در استان افزایش می یابد که این امر با توجه به وجود ظرفیت های بسیار مناسب در این حوزه قابل گسترش است و زمینه رونق اقتصادی منطقه و اشتغالزایی بیش از پیش را فراهم خواهد کرد.

استان سیستان و بلوچستان با گستره ۱۸۸ هزار و ۲۲۲ کیلومتر مربع به عنوان پهناورترین استان کشور از ۲ منطقه متمایز «سیستان» و «بلوچستان» تشکیل شده است. منطقه بلوچستان در جنوب استان شامل شهرستان‌های خاش، سراوان، سیب سوران، مهرستان، ایرانشهر، بمپور، دلگان، فنوج، قصرقند، نیکشهر، سرباز، راسک، دشتیاری، کنارک و چابهار و منطقه سیستان در شمال استان با پنج شهرستان  زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون است و شهرستان‌های زاهدان و میرجاوه در مرکز این استان قرار دارند.

این استان با ۲۳ شهرستان، ۵۸ بخش، ۵۰ شهرستان و ۱۲۳ دهستان در جنوب شرق کشور واقع شده و از سمت شرق با کشورهای افغانستان و پاکستان، از جنوب به دریای عمان و آب های اقیانوسی، از شمال و غرب با استانهای خراسان جنوبی، کرمان و هرمزگان همسایه است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha