مجید پاتو روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این طرح با اعتبار بیش از ۳۰۰ میلیون ریال در روستاهای "داشخانە"، "قزلقوپی"، "کهنەدی"، "گردەیعقوب"، "کوسەکهریز" و "قرەقشلاق" در بخش مرکزی این شهرستان هماکنون در اجرا است.
وی اضافه کرد: برای اجرای این پروژه، ۲ تسهیلگر انتخاب شده تا با همکاری جوامع محلی در زمینه ایجاد اشتغال جایگزین مانند توسعه صنایع دستی و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی خرد در مناطق روستایی، از میزان فشار بر منابع طبیعی و مراتع این روستاها بکاهد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهاباد گفت: کاهش سطح فقر و محرومیت، کاهش مهاجرت و برگشت مهاجران به روستاها، اشتغالزایی، کاهش میزان بیابانی شدن با اجرای طرحهای نهالکاری و منابع طبیعی، توانمندسازی و افزایش مشارکت جوامع محلی، توسعه در بخشهای زیرساختی و طبیعی با مشارکت مردم و ارتقای سرمایه اجتماعی و انسانی از اهداف این طرح است.
"پاتو" با اشاره به اینکه ماهیت اجرای این پروژه زیست محیطی برای کاهش و کنترل آلودگیهای ناشی از افزایش دیاکسیدکربن جو با ترسیبکربن «carbon sequestration» یا به عبارتی رسوب کربن در خاک و اندامهای گیاهی است، افزود: این کار از طریق آگاهسازی، توانمندسازی و مشارکت جوامع محلی در امر حفظ، احیا، توسعه و بهرهبرداری از عرصههای منابع طبیعی و همکاری و همراهی روستاییان در راستای اجرای توسعه پایدار روستایی صورت میگیرد.
وی اضافه کرد: مشارکت دادن زنان روستایی در قالب ایجاد صندوق خُرد زنان و توسعه تعداد روستاهایی که در این پروژه همکاری میکنند از دیگر برنامههای تسهیلگران در اجرای این طرح است.
وی اظهار داشت: در صورتی که پروژه ترسیب کربن در این ۶ روستا با موفقیت اجرایی شود در دیگر روستاها و شهرستانهای بالادست دریاچه ارومیه که نقش مهمی در تامین آب این دریاچه ایفا میکنند نیز اجرا میشود.
طرح ترسیب کربن به روند ذخیره کربن موجود در هوا، در خاک و گیاهان گفته میشود که هدف نهایی آن ارائه یک الگوی اقتصادی برای رسوب دادن کربن در جو و کاهش گازهای گلخانهای است.
دی اکسیدکربن عمدهترین گاز گلخانهای است که فعالیتهای انسانی، غلظت آن را در اتمسفر افزایش داده است؛ ترسیب کربن در پوشش درختی، گیاهی و خاکهای تحت آن سادهترین و به لحاظ اقتصادی عملیاتیترین راهکار ممکن جهت کاهش کربن اتمسفری محسوب میشود.
هدف نهایی این طرح، ارائه یک الگوی اجتماعی- اقتصادی برای رسوبکربن در جو است که با رویکرد محیط زیستی شروع میشود و با بررسی ظرفیتهای اکولوژیکی ادامه پیدا میکند.
طرح ترسیب کربن در کشورمان سابقه بیش از یک دهه دارد و برای نخستین بار به عنوان پایلوت در شهرستان بیرجند در استان خراستان جنوبی اجرا شد و نتایج بسیار خوبی در مشارکت جوامع محلی برای حفظ و احیای منابع طبیعی و مقابله با ایجاد ریزگردها حاصل شد.
این طرح هماکنون در بیش از ۲۰ استان کشور و با هدف مشارکت دادن جوامع محلی در حفاظت مراتع و کمک به احیای جنگلها و مراتع در حال اجراست و نقش مهمی در بسیج اجتماعی ایفا کرده است.
در شهرستان مهاباد بیش از ۱۹۷ هزار هکتار مرتع وجود دارد که ۵۰ هزار هکتار آن مراتع درجه یک با پوشش مناسب، ۷۰ هزار هکتار مراتع درجه ۲ با پوشش متوسط و بقیه مراتع درجه سه با پوشش ضعیف است.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.
نظر شما