طرح ملی هرخانه یک پایگاه سلامت در واقع اقدامی برای ارتقای سواد سلامت خانوادهها برای تغییر شیوه و اصلاح زندگی و در نتیجه انتخابهای سالم برای زندگی سالم است.
اجرای آزمایشی طرح هرخانه یک پایگاه سلامت با هدف جلب مشارکت مردمی و به دنبال آن اجتماعی کردن نظام آموزشی در حوزه سلامت برای اولین بار در دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان به همراه قزوین و کاشان و سپس همدان در آذرماه سال گذشته آغاز شد و با توجه به موفقیت اجرای این طرح در پیشبرد اهداف در حوزه سلامت، اجرای طرح هر خانه یک پایگاه سلامت از خرداد امسال با دستور وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی به صورت ملی کلید خورد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از اجرای طرح هر خانه یک پایگاه سلامت یک اتفاق جدید در نظام سلامت یاد کرد و افزود: طرح هر خانه یک پایگاه سلامت با همکاری ۲۰ میلیون سفیر سلامت در خانواده ها یک الگوی موفق جهانی می شود.
در واقع میتوان گفت گام برداشتن برای ارتقای سلامت جامعه، آموزش و تعالیمی لازم است که طرح هر خانه یک پایگاه سلامت یکی از اقدامهای ارزشمند انجام شده در این حوزه است.
فرد مقبول در خانواده دارای حداقل هشت کلاس سواد و بالای ۱۸ سال سن در طرح ملی هر خانه یک پایگاه سلامت به عنوان سفیر سلامت انتخاب میشود.
هر ۴۰ سفیر سلامت به یک رابط سلامت مرتبط میشود و تعدادی از دانشجویان پزشکی که دوره تئوری آموزشی خود را گذرانده اند با رابطان آموزشی مرتبط میشوند و در سه حوزه پیشگیری، درمان و توانبخشی به سفیران سلامت آموزش میدهند و سپس سفیران آموزشها را برای ارتقای سلامت به خانوادههایشان منتقل میکنند.
سفیران سلامت با اصول پیشگیری از بیماریها واگیر و غیر واگیر، تغذیه سالم، بازتوانی افراد سالمند و بهبود کیفیت زندگی، کنترل سوختگی یا مثلا سقوط از ارتفاع و درمان های اولیه آشنا می شوند و تا زمانی که نیروهای حرفه ای و آموزش دیده به بالین افراد نیازمند به خدمات پزشکی برسند، می توانند اقدامات اولیه را انجام دهند.
اکنون جذب سفیران سلامت و مشارکت حداکثری مردم در طرح ملی هر خانه یک پایگاه سلامت با توجه به مزیتهایی که دارد نیازمند تبلیغ و اطلاعرسانی و استفاده بیش از پیش از ظرفیت رسانه است.
اصلاح عادتهای زندگی با کمک سفیران سلامت
فاطمه محمدی یکی از سفیران سلامت در استان در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: اصلاح عادتهای زندگی به خصوص در بخش تغذیهای از مهمترین مزایای طرح هر خانه یک پایگاه سلامت است.
وی ادامه داد: من در رشته ریاضی فیزیک درس خواندم و درباره مسایل پزشکی اطلاعات کمی داشتم ولی شکلگیری طرح هر خانه یک پایگاه سلامت، دانش پزشکیام را افزایش داد که با انتقال این دانش به خانواده موجب اصلاح عادت غذایی در خانه شدم.
وی اضافه کرد: طرح هر خانه یک پایگاه سلامت موجب شد تا از بیماری خاموش مادرم یعنی فشارخون باخبر شویم تا از احتمال هر نوع بیماری دیگر جلوگیری شود.
این سفیر سلامت بیان کرد: در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت آموختم که فشارخون یک بیماری خاموش و مقدمه بسیاری از بیماریهای دیگر مانند بیماریهای قلبی و عروقی است و اصلاح عادت غذایی و توجه به توصیه ها و رعایت روند درمانی راهکار مقابله با این بیماری است.
محمدی خاطرنشان کرد: قبل از شرکت در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت ورزش در خانه ما معنایی نداشت و تمام کارها حتی رفتن به نانوایی با خودرو انجام میشد، اما اکنون با انتقال آموزشهایی که در مرکز بهداشت فرا میگیرم ورزش و سلامت در خانه ما معنا گرفت و اکنون ورزش و پیادهروی جزو برنامهاصلی و جدانشدنی خانواده است.
نرگس کاشفی از دیگر افرادی که برای فرا گرفتن آموزشها در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت به عنوان سفیر سلامت انتخاب شد در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: شرکت در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت موجب بهبود عادت غذایی و ارتقای سلامت در خانوادهام شد.
وی با بیان اینکه تجربه مادری اولین فرزندش را دارد، ادامه داد: مادر کودک سهساله هستم که بسیار لاغر است و تغذیه مناسب ندارد.
وی اضافه کرد: با شرکت در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت آموختم با فرزندم چگونه برخورد کنم و چگونه با درست کردن غذاهای مناسب برای وزنگیریاش تلاش کنم.
کاشفی خاطرنشان کرد: شرکت در طرح هر خانه یک پایگاه سلامت با آموزش تغذیه سالم از رفت و آمدهای بیهوده من به مراکز درمانی جلوگیری کرد و موجب صرفهجویی زمانی و هزینهای شد.
این سفیر سلامت بیان کرد: طرح هر خانه یک پایگاه سلامت یک طرح کلیدی و موثر برای افزایش سواد خانوادهها در حوزه سلامت است و انتظار میرود رسانهها با اطلاعرسانی بیش از پیش خانوادهها را به شرکت در این طرح تشویق و ترغیب کند.
اجرای طرح ملی هر خانه یک پایگاه سلامت نیازمند مشارکت مردمی
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان «هر خانه یک پایگاه سلامت» را طرحی پیشرفته برای پیشبرد اهداف حوزه بهداشت و درمان در جامعه برشمرد و بیان کرد: فراگیری طرح ملی هر خانه یک پایگاه سلامت نیازمند مشارکت حداکثری خانوادهها و همکاری سفیران سلامت در این طرح است.
نوید دانایی افزود: سفیران سلامت در قالب این طرح آموزشهایی دریافت می کنند و به درون خانواده میبرند و به افراد خانواده انتقال می دهند.
وی بیان کرد: طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» شبکه ای از انتقال آموزش های بهداشتی است که از طریق سفیران سلامت در جامعه گسترش می یابد.
وی ادامه داد: سفیران سلامت در سه گروه اصلی شامل بهداشت، توانبخشی و پیشگیری آموزش میبینند و این آموزشها را به خانوادههایشان منتقل میسازند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان با اشاره به اینکه «هر خانه یک پایگاه سلامت» از طرحهای مهم وزارت بهداشت و درمان در سال ۹۹ است، گفت: این طرح که استان سمنان مجری مرحله آزمایشی آن بود، یکی از معیارهای غربالگری در شیوع کرونا هم محسوب میشد.
پیشبینی به کارگیری ۱۰۰ هزار سفیر سلامت در استان سمنان
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان گفت: بهکارگیری ۱۰۰ هزار سفیر سلامت در اجرای ملی طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان پیشبینی میشود.
دانایی با اشاره به سراسری و ملی شدن طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» اضافه کرد: با توجه به جمعیت ۲۴۰ هزارنفری زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان در شهرستانهای سمنان، دامغان، مهدیشهر، گرمسار، سرخه و آرادان، تعداد سفیران این طرح حدود ۱۰۰ هزار نفر پیشبینی میشود.
وی بیان کرد: شرایط سفیر سلامت شدن در طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» داشتن حداقل ۱۸ سال سن و هشت کلاس تحصیلی سواد است و علاقهمندان برای سفیر سلامت شدن می توانند به مراکز جامع سلامت و خانههای بهداشت مراجعه کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان افزود: در اجرای مرحله آزمایشی طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» در استان حدود ۹۲ درصد سفیران سلامت را بانوان تشکیل میدادند.
وی اضافه کرد: در مرحله آزمایشی طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» هشت برنامه اصلی اجراشد که ۲۱۳ سفیر موفق به گذراندن تمام مراحل شدند.
ارتقای سواد سلامت خانوادهها با اجرای طرح هر خانه یک پایگاه سلامت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان بیان داشت: برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" یک برنامه سلامت محور هدفمند و تاثیر گذار برای ارتقای سطح سواد سلامت خانوادهها در کشور است که در آذر ماه سال گذشته ابتدا در دانشگاه های علوم پزشکی استان سمنان، قزوین و کاشان و سپس همدان به صورت آزمایشی کلید خورد و با توجه به بازخورد و نتایج مطلوب این برنامه در جهت ارتقای سلامت مردم در استانهای پیشرو، این برنامه ملی در خرداد امسال به دستور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سراسر کشور آغاز و در تمامی شهرستان های تحت پوشش این دانشگاه اجرا شد.
جعفر جندقی بیان کرد: یک نفر از هر خانه به عنوان سفیر سلامت برای آموزش نکات بهداشتی انتخاب میشود و اطلاعات و آموزشهای لازم به آن ها ارائه میشود و آنها نیز این موارد را به خانواده خود منتقل میکنند.
وی اضافه کرد: برای اجرای طرح ملی هر خانه یک پایگاه سلامت از هر خانه یک نفر به عنوان سفیر سلامت انتخاب میشود که مقبولیت و نفوذ در خانواده، دارا بودن بالای ۱۸ سال سن و سواد بالای هشت کلاس شرط انتخاب فرد به عنوان سفیر سلامت است.
جندقی خاطرنشان کرد: آموزشهای لازم به سفیران سلامت در سه حوزه پیشگیری، درمان و توانبخشی از طریق جزوهها و کتابهای آموزشی و همچنین آموزشهای حضوری و مجازی ارائه میشود.
وی تصریح کرد: هدف از اجرای برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" متعالی شدن خدمات سلامت حوزه های بهداشت، درمان و آموزش به خانههای تک تک آحاد جامعه است.
وی یادآور شد: ۳۰ درصد جمعیت استان سمنان در مرحله آزمایشی اجرای طرح "هر خانه یک پایگاه سلامت" در شهر سمنان تحت پوشش برنامهها قرار گرفت و کل خانوارها برای شناسایی سفیران سلامت و شروع آموزش از جمله آموزش در زمینه بیماری کرونا ویروس، تحت پوشش این برنامه قرار می گیرند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: طرح ملی «هر خانه یک پایگاه سلامت» گام کلیدی برای ارتقای سلامت جامعه از طریق توانمندسازی خانوادهها است.
طرح هر خانه یک پایگاه سلامت اقدامی مهم و ارزنده برای ارتقای سواد سلامت خانوادهها و در نتیجه ارتقای سلامت جامعه است که قابلیت جهانی شدن دارد و اما اجرای موفق این طرح و جذب حداکثری سفیران سلامت نیازمند اطلاعرسانی به خانوادهها با روشهای مختلف از جمله استفاده از ظرفیت رسانه از مزایای این طرح ملی است.
نظر شما