به گزارش خبرنگار ایرنا، روز ۲۲ ماه ژوئن در روسیه روز سوکواری است و به این مناسبت امروز دوشنبه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در دو مراسم برای گرامیداشت یاد قربانیان اتحاد جماهیر شوروی در جنگ دوم جهانی شرکت کرد.
پوتین ابتدا در پارک پاتریوت در ۵۰ کیلومتری غرب مسکو در کلیسای ویژه نیروهای مسلح روسیه حضور یافت و به اتفاق سرگئی شایکو وزیر دفاع و پاتریارک کریل رهبر کلیسای ارتدوکس روس و از این مجتمع و موزه جنگ در آن بازدید کرد.
رئیس جمهوری روسیه گفت: امروز در روز گرامیداشت و سوگواری، به یکی از تلخ ترین و دردناک ترین برگه های تاریخ ما توجه می کنیم. ۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۱ جنگ میهنی بزرگ شروع شد.
وی افزود: این جنگ بسیار سخت و تراژدیک بود که جان میلیونها تن را گفت و ویرانی های بزرگ برجای گذاشت و درد جبران ناپذیر بوجود آورد زخم های عمیقی که هیچگاه التیام نمی یابد.
پوتین تصریح کرد: آزمون ملت ما در سالهای جنگ پایداری، استقامت و توانایی آن و شجاعت و میهن دوستی آن را نشان داد و باید میراث بجای مانده از نیاکان خود را با تمام وجود حفظ کنیم.
پوتین با بیان اینکه نسل کنونی سربازان و افسران سنت وفاداری به میهن را حفظ کرده و وظایف محوله را انجام می دهد، اظهار کرد: نیروهای مسلح کشور در حال تکامل است و بکارگیری تجهیزات و تسلیحات جدید را فرا می گیرد و توانمندیهای نظامی آن تقویت می شود.
روسها معتقدند که نیروهای ارتش آلمان نازی روز ۲۲ ماه ژوئن سال ۱۹۴۱ در حالی که دو سال از آغاز جنگ دوم جهانی در اروپا می گذشت به اتحاد جماهیر شوروی حمله کردند.
این عملیات با نام رمز «بارباروسا» اجرا شد و در مجموع ۷۳ لشکر ارتش آلمان اعم از لشکرهای پیاده، زرهی و تانک و هوایی و پدافند هوایی در ان شرکت کردند.
حمله ارتش آلمان به شوروی برق آسا بود و نیروهای المان نازی در ابتدا به قلعه برست واقع در مرز بلاروس و لهستان حمله کردند و این قلعه چند روز مقاومت کرد و به نماد استقامت و پایداری ارتش شوروی دربرابر آلمان هیتلری تبدیل شد.
در تاریخ آمده است ساعت ۳ و ۱۵ دقیقه بامداد یکشنبه ۲۲ ماه ژوئن سال ۱۹۴۱ به وقت مسکو مارشال گئورگی ژوکوف فرمانده کل نیروهای شوروی به ژوزف استالین رهبر اتحاد جماهیر شوروی گزارش داد که نیروی هوایی آلمان حمله و بمباران شدیدی را آغاز کرده است.
نیروهای آلمان نازی در ساعات نخست جنگ حدود دو هزار هواپیمای جنگی شوروی را در چند فرودگاه این کشور بمباران و منهدم کرد.
در ماههای نخست جنگ ارتش آلمان نازی جمهوریهای بلاروس و اوکراین را اشغال کرده و به سوی قلب خاک روسیه پیشروی کردند.
عملیات ارتش آلمان نازی برای تصرف مسکو براساس دستور شماره ۳۵ هیتلر و نام تایفون آغاز شد که جمعی از ارشدترین فرماندهان با زبده ترین یگان ها توانستند تمامی مقاومت های مسیر حرکت را از بین ببرند و با اشغال شهر اسمولنسک در۴۰۰ کیلومتری غرب پایتخت از چند محور در شعاع ۳۰ تا ۵۰ کیلومتری مسکو را محاصره کنند
سقوط مسکو حتی برای ژنرال های ارتش قدری محتمل بود که از استالین خواستند، شهر را ترک کند که این پیشنهاد رد شد ولی تمامی بخش های مهم اداری، تصمیم گیری نظامی و غیرنظامی به شهر سامارا در منطقه ولگا که آن زمان کویبیشف نام داشت در فاصله ۱۰۰۰ کیلومتری پایتخت منتقل شد.
نبرد استالینگراد از دیگر نبردهای سنگین ارتش آلمان نازی با اتحاد جماهیر شوروی بود که در جریان آن و پس از ضدحمله نیروهای شوروی با نام رمز اوانوس، نیروهای المانی با از دست دادن چند لشکر و به اسارت گرفته شدن صدها هزار نفر مجبور به تسلیم شده و مارشال فریدریش پائولوس فرمانده نیروهای آلمان در این منطقه اسیر شد.
محاصره لنینگراد (سن پترزبورگ کنونی) نیز برگه دیگری از جنگ دوم جهانی در شوروی سابق است و محاصره این شهر از سوی نیروهای آلمان از هشتم سپتامبر۱۹۴۱ با هدف تضعیف روحیه روس ها آغاز شد با این وجود آلمان ها در طول ۸۷۲ روز نتوانستند مردمان این شهر را از پای درآورند.
در مجموع دو میلیون ۸۸۷ هزار نفر ازجمله بیش از ۴۰۰ هزار کودک در این مدت در محاصره بودند.
صدها هزار نفر بر اثر محاصره لنینگراد و نبردها برای شکست محاصره آن جان خود را از دست دادند.
بر اساس اطلاعات رسمی روسیه، در مجموع بیش از ۲۶ میلیون و ۶۰۰ هزار از اتباع شوروی ازجمله حدود ۱۱ میلیون غیرنظامی در جنگ دوم جهانی که در این کشور جنگ میهنی کبیر نامیده می شوند جان خود را از دست دادند.
نکته مهم اینکه شمار زیادی از سربازان ارتش شوروی و نیز غیرنظامیان این کشور در سالهای جنگ مفقود شده اند و بسیاری از آنها در گورهای جمعی یا انفرادی در دشت یا مناطق جنگلی جمهوریهای شوروی سابق بدون شناسایی دفن شده اند و هر ساله بقایای صدها جسد متعلق به دوره جنگ دوم جهانی کشف می شود.
نظر شما