پایان توقف ۱۶ ساله ساخت مجتمع فرهنگی هنری رامسر

ساری – ایرنا - مجتمع فرهنگی هنری رامسر که بیش از ۱۷ سال از زمان کلنگ‌زنی آن می‌گذرد در فهرست پروژه‌های اولویت‌دار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در سال‌جاری قرار گرفت و قرار است طی روزهای آتی عملیات تقویت و استحکام بنا برای از سرگیری ساخت این مجموعه آغاز شود.

رامسر در غربی‌ترین نقطه مازندران با شهرتی بین‌المللی در گردشگری و اماکن و طبیعتی زیبا و منحصربه‌فرد از داشتن یک مجتمع فرهنگی و هنری محروم است. این جمله طی سال‌های اخیر بارها توسط فعالان فرهنگ و هنر رامسر و حتی مسئولان مازندران نیز بیان شده است. چالشی که سبب شده بسیاری از هنرمندان رامسری فعالیت خود را در این شهرستان محدود کنند یا به شهرستان‌های همسایه انتقال دهند.

آتش‌سوزی سینمای هتل رامسر در دی ۱۳۹۸ نیز سرانه فضای فرهنگی و هنری در این شهرستان را کمتر از قبل کرد. هر مدیر و مسئولی که از مجموعه فرهنگی هنری واقع در باغ ۳۳ هکتاری رامسر بازدید کرده بود وعده پیگیری برای به سرانجام رسیدن این پروژه مهم فرهنگی برای مردم غربی‌ترین شهرستان مازندران را داد. اما چشم‌انتظاری فعالان فرهنگ و هنر رامسر طی یک و نیم دهه اخیر بی‌نتیجه ماند. مهم‌ترین دلیل متوقف ماندن اجرای این پروژه طی سال‌های اخیر، قرار داشتن آن در باغ ۳۳ هکتاری رامسر است. باغی که در فهرست آثار ملی قرار دارد و چند سال پیش نیز پرونده ثبت جهانی آن تشکیل شد، اما وجود این بنای نیمه‌کاره در روند ثبت اختلال ایجاد کرد.

از تأکید بر تخریب تا موافقت مشروط

در تمام این سال‌ها سازمان میراث فرهنگی اجازه ادامه فعالیت برای ساخت مجتمع فرهنگی و هنری را نمی‌داد و حتی گفته می‌شد که برای حفظ هویت باغ ۳۳ هکتاری این بنا باید تخریب شود. بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر در این شهرستان معتقدند که جانمایی این مجتمع با توجه به حساسیتی که روی باغ ۳۳ هکتاری رامسر وجود دارد اشتباه بود و باید از ابتدا مکانی دیگر برای این موضوع انتخاب می‌شد. اما به هر حال ساخت بنا در این باغ آغاز شده بود و مبلغ قابل توجهی نیز صرف پیش بردن عملیات ساختمانی این مجموعه شد. از سوی دیگر تهیه زمین در شهری مانند رامسر هزینه‌ بسیار زیادی به اجرای این پروژه تحمیل می‌کرد. به همین دلیل مسئولان فرهنگ و ارشاد استان در تمام سال‌های اخیر مانع تخریب این بنای نیمه‌کاره و ساخت بنایی جدید در زمینی دیگر شدند.

ساخت این مجموعه فرهنگی تا چند ماه پیش در شرایطی بلاتکلیف قرار داشت. اما در سفر مرداد سال گذشته «علی‌اصغر مونسان» رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزیر کنونی این مجموعه به مازندران، مذاکراتی بین استاندار و او بابت تعیین تکلیف وضعیت این بنا انجام شد که در نهایت موافقت مشروط مونسان برای اجرای این پروژه را به همراه داشت.

کاربری اداری ممنوع

ابتدا قرار بود که مجتمع فرهنگی و هنری رامسر در کنار کاربری فرهنگی و هنری با توجه به استیجاری بودن محل استقرار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رامسر، کاربری اداری نیز داشته باشد. این موضوع از نظر میراث فرهنگی مانعی برای ثبت جهانی باغ ۳۳ هکتاری محسوب می‌شد. چرا که پیشنهاد ثبت این باغ در فهرست میراث جهانی در سال ۱۳۸۸ به دلیل وجود این بنای نیمه‌کاره رد شده بود. اما به گفته «سیف‌الله فرزانه» مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران، اگر بنای نیمه‌کاره موجود در این باغ با کاربری فرهنگی و موزه‌ای و بر اساس ضوابط و با نظارت کارشناسان میراث فرهنگی و سازمان جهانی یونسکو ساخته شود مانعی برای ثبت جهانی باغ محسوب نخواهد شد.

با این حساب در مذاکره بین استاندار مازندران و مونسان، قرار بر این شد که هیچ قسمتی از مجتمع فرهنگی هنری رامسر کاربری اداری نداشته باشد و صرفا به عنوان یک مجموعه فرهنگی و موزه‌ای در دل باغ ۳۳ هکتاری رامسر بهره‌برداری شود. از همان زمان پیگیری‌هایی برای از سرگیری ساخت این بنا آغاز شد که به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این اقدامات اکنون به مرحله اجرا نزدیک شده و در صورت همکاری مسئولان استان و شهرستان و تخصیص اعتبارات، تا ۲۴ ماه آینده هنرمندان و فعالان فرهنگی رامسر می‌توانند در این مجموعه برای فعالیت‌های فرهنگی و هنری حضور یابند.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با بیان این که مجتمع فرهنگی و هنری رامسر امسال در فهرست پروژه‌های اولویت‌دار مازندران قرار گرفت، اظهار کرد: پس از حضور دکتر مونسان در رامسر و جلسه شورای برنامه‌ریزی این شهرستان در سال گذشته و اعلام موافقت برای از سرگیری ساخت این مجموعه مهم شهرستانی، ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار از سوی اداره کل به این پروژه اختصاص داده شد.

تزریق اعتبار از شهرستان‌ها به رامسر

«عباس زارع» افزود: این ۴۰۰ میلون تومان با کم کردن از اعتبارات پروژه‌های عمرانی فرهنگی و هنری سال ۱۳۹۸ شهرستان‌های مختلف استان تهیه شد. یعنی از بودجه درون‌سازمانی اداره کل به طور ویژه برای این مجتمع اعتبار در نظر گرفته شد. ۵۰ درصد از این اعتبار نیز برای انجام آزمایش‌های استحکام بنا در اختیار اداره کل راه و شهرسازی به عنوان متولی ساخت بنا قرار گرفت.

وی اظهار کرد: این مجتمع به دلیل اهمیتی که برای اداره کل فرهنگ و ارشاد دارد در دسته پروژه‌های اولویت‌دار سال ۱۳۹۹ قرار گرفته است. به همین دلیل پیگیر هستیم که امسال نیز اعتبار ویژه‌ای برای این پروژه در نظر گرفته شود. البته متولی ساخت این مجموعه اداره کل راه و شهرسازی است. اما اداره کل با توجه به طولانی شدن انتظار هنرمندان و فعالان فرهنگی رامسر برای ساخت این مجموعه تلاش می‌کند که بخشی از اعتبار تکمیل این پروژه را تأمین کند.

خروج از فهرست بناهای غیرمجاز

زارع با بیان این که طلسم ساخت این مجموعه شکسته شده است، خاطرنشان کرد: ساختمان پس از سال‌ها از فهرست بناهای غیرمجاز میراث فرهنگی خارج شد. حتی راه و شهرسازی به دلیل فرسوده شدن اسکلت بنا نظر به تخریب مجموعه داشت که در نهایت با انجام عملیات استحکام بنا و تقویت ساختمان موافقت شد. دریافت مجوز برای ادامه پروژه کار دشواری بود که انجام شد. در حال حاضر انتظار داریم مسئولان شهرستان و خیران رامسری نیز برای به سرانجام رسیدن این پروژه پای کار بیایند و همراهی کنند.

وی خاطرنشان کرد: هفته آینده قرار است آگهی مناقصه برای انتخاب پیمانکار منتشر شود و پس از انتخاب پیمانکار نیز پس از سال‌ها بالاخره عملیات اجرایی مجتمع فرهنگی هنری رامسر آغاز می‌شود. شورای برنامه‌ریزی شهرستان هم باید پیگیر جذب بودجه برای این پروژه باشد. البته خوشبختانه مسئولان شهرستان رامسر برای به سرانجام رساندن این پروژه اعلام آمادگی کرده‌اند.

نیاز به عزم همگانی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران ضمن عذرخواهی از فعالان فرهنگ و هنر رامسر به دلیل تأخیر طولانی در ساخت این مجموعه و نبود فضای فرهنگی در رامسر، گفت: محرومیت عروس شهرهای ایران از یک مجتمع آبرومند فرهنگی و هنری در شأن این شهرستان نیست. اداره کل و استانداری تمام تلاش خود را برای رفع این محرومیت به کار گرفته‌اند.

این مسئول یادآور شد پارسال با توجه به مشکلات قانونی پروژه در شورای برنامه‌ریزی شهرستان فقط ۳۰ میلیون تومان اعتبار برای این پروژه اختصاص یافته بود. اما فرماندار رامسر اعلام کرد که امسال بودجه مناسبی برای مجتمع فرهنگی در نظر گرفته می‌شود. نماینده مردم رامسر، تنکابن و عباس‌آباد نیز قول مساعدی برای جذب اعتبارات ملی به منظور تکمیل این پروژه داد. اگر عزمی جدی در مسئولان به کار گرفته شود، این پروژه نهایتا ظرف ۲۴ ماه آینده به سرانجام خواهد رسید.

بنای نیمه‌کاره مجتمع فرهنگی هنری رامسر تا کنون چندین دولت، استاندار، مدیر کل و مدیر شهرستانی به خود دید و ده‌ها نمونه از وعده‌های داده شده برای به سرانجام رساندن آن در دولت‌های مختلف مطرح شد که هیچ کدام به سرانجام نرسید. اما به نظر می‌رسد گام‌های جدی برای به سرانجام رسیدن این پروژه برداشته شده و به زودی قرار است در باغ ۳۳ هکتاری رامسر، عملیات ساخت مجموعه‌ای با کاربری کاملا فرهنگی و هنری آغاز شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha