غلامعلی گنجعلی روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: کاهش سطح مبارزه شیمیایی مزارع گندم سیستان و بلوچستان در سالجاری نشان میدهد که مشکلات کشاورزان در مبارزه با آفات و بیماریهای این محصول مهم استان بسیار کمتر از سالهای گذشته است.
وی گفت: بیماری فوزاریوم سنبله گندم به دلیل تولید توکسین (سم قارچ عامل) در دانههای گندم، خوشه گندم را آلوده و بذرها راچروکیده میکند و در نهایت کیفیت این محصول ازبین می رود و آرد استحصالی و نان تولیدی دچار مشکل میشود.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی سیستان و بلوچستان افزود: هر نهاد و سازمانی که بخشی از اقدامات کاشت و برداشت فرآیند گندم را متولی است، چنانچه به موقع وظایف مربوطه را انجام دهند در ارتقای کیفیت محصول مفید خواهد بود.
وی بیان کرد: خسارت سن معمولی گندم در کشور به ۲ صورت کمی و کیفی است و در خسارت کمی تعداد بوته در واحد سطح کاهش مییابد اما در خسارت آرد حاصله از گندمهای سن زده به علت تخریب گلوتن(پروتین گندم) فاقد خواص نانوایی میشود.
گنجعلی با اشاره به اقدامات انجام شده برای کنترل شیوع این آفت ادامه داد: آموزش و ترویج علوم مربوط به کشاورزان منع سمپاشی بیرویه اراضی که خسارت آفت در آنها متحمل نیست، توسعه کشت زود هنگام و برداشت به موقع و در نهایت کنترل آفت با یکی از سموم موثر و سالم از جمله این اقدامات است.
وی گفت: اگر آموزش و ارتقای مهارت کارگران، واحدهای نانوایی و آردسازی، بهبود و اصلاح فرآیند تولید محصول گندم، بهسازی و بازسازی تجهیزات و دستگاههای کارخانجات آردسازی واحدهای نانوایی همچنین اختلاط مناسب گندمها در مراکز ذخیره سازی، سیلوها و انبارها مکانیزه، اصلاح سیستمهای حمل و نقل و غنی سازی و استراحت آرد و تمامیت درصدهای سبوس گیری انواع آردهای تولیدی بویژه آرد خبازی، افزایش بهبود دهندهها در فرآیند تبدیل آرد و تهیه نان، چگونگی به عمل آوری خمیر و استراحت نان و سایر موارد مرتبط به تولید آرد و تهیه نان به شکلهای علمی بررسی و کارشناسی شده مورد توجه و مد نظر قرار گرفته شود در کیفیت آرد و نان تولیدی هیچگونه مشکلی وجود نخواهد داشت.
نظر شما