به گفته کارشناسان پاکستانی ،آمریکا که همواره در زمینه تبعیض نژادی و زیرپاگذاشتن بسیاری از معیارهای اخلاقی در بین دیگر کشورها سرآمد است همواره برای فشار بر کشورهای مستقل جهان از جمله ایران ،چین و روسیه از گزارشهای های هدف دار استفاده کرده است.
اما پاکستان که از سال اکتبر ۲۰۰۱ روزی که آمریکا، با یورش به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم، تبدیل به متحد به اصطلاح غیرناتو واشنگتن شد، شاید انتظار داشت که رفتار دوگانه سردمداران آمریکا حداقل متوجه این کشور نباشد. اما برعکس این موضوع، پاکستانیها نه تنها به دلیل مشارکت با آمریکا در جنگ علیه تروریسم بر مشکلات خود افزودند بلکه سالها متهم به کم کاری در این حوزه و یا ضعف در دموکراسی و حتی آزادی مذهبی از سوی آمریکا شدند.
رویکرد سلیقهای آمریکاییها از نظر پاکستان
هرچند پدیده شوم تروریسم در پاکستان طی سالهای اخیر باعث رخدادهای متعددی علیه پیروان ادیان الهی و سایر مذاهب شد، اما دولت این کشور تلاشهای زیادی برای اطمینان از حقوق اقلیتهای مذهبی، حفاظت از جان و مال آنان و تدوین قوانین جدید در مجلس با هدف پیشبرد آزادی مذهبی را به ثبت رسانده است.
در عین حال آمریکا نه تنها اذعان به پیشرفت پاکستان برای حمایت از آزادی مذهبی در این کشور نکرد بلکه در سال ۲۰۱۹ میلادی دو بار گزارش ادعایی خود علیه اسلام آباد را منتشر کرد و هر دو بار وزارت امور خارجه پاکستان آن را قویاً رد کرد و از واشنگتن خواست از انعکاس گزارش های بی اعتبار و سوال برانگیز برحذر باشند.
پاکستان همواره گزارش های وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص نقض آزادی های مذهبی در این کشور را رد کرد و اعتبارو شفافیت آنها را زیر سوال برده است.
اقدامات دولت پاکستان حاکی است که این کشور از جامعهای با مذاهب مختلف و متفاوت برخوردار است که مردم مذاهب و فرقههای گوناگون در آن زندگی کرده و برنامههای جامع و موثری را برای تامین حقوق اقلیتهای مذهبی در کشور پیاده کرده است.
به گفته وزارت خارجه پاکستان، تضمین رفتار عادلانه با اقلیتها و تامین حقوق بشر و پیروان ادیان بدون هیچگونه تبعیض، از اصول قانون اساسی پاکستان بوده و در مجلس این کشور نیز اقلیتها در راستای قانونگذاری و ادای وظیفه نمایندگی، دارای کرسی هستند.
دولت پاکستان برای درک بهتر موضوعات مربوط به آزادی مذهبی با جامعه جهانی از جمله آمریکا همکاری کرده است و حتی اوایل سال ۲۰۱۹ نماینده ویژه آمریکا برای آزادی مذهبی بین المللی جهت پیشبرد اهداف متقابل آزادی مذهبی به پاکستان سفر کرد که با استقبال گرمی روبرو شد با این حال وزارت امور خارجه آمریکا تیرماه و دیماه پارسال با انتشار دو گزارش، تعامل سازنده پاکستان را به کلی نادیده گرفت.
وزارت امور خارجه پاکستان با ابراز نگرانی عمیق نسبت به تشدید پدیده اسلام هراسی در بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا، تاکید کرد: چالشهای پیش روی آزادی مذهبی نگرانی مشترک جامعه جهانی است و تنها با مشارکت جمعی میتوان با این پدیده مقابله کرد.
وزارت امور خارجه پاکستان هشتم تیرماه امسال نیز با بیاساس و یکجانبه خواندن گزارش وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص نقض آزادیهای مذهبی در این کشور، آن را رد و فاقد اعتبار اعلام کرده بود.
تاکتیک فشار آمریکا بر پاکستان
شنیدهها حاکی است که آمریکا برای حذف نام پاکستان از فهرست کشورهای پرخطر برای آزادی مذهبی، را مشروط به تجدیدنظر در قوانین مربوط به توهین مقدسات اسلامی و یا لغو آن و حتی حذف کردن گزینه مذهب در اطلاعات شخصی افراد در سازمان ثبت احوال پاکستان کرده است.
این درحالی است که مردم پاکستان بارها رویکرد آمریکا در ارتباط با برخورد با عناصر توهین به مقدسات اسلامی را سرزنش کرده و حتی آنان ماجرای فیلم موهن آمریکایی را فراموش نکردهاند.
در سپتامبر سال ۲۰۱۲ به دنبال پخش فیلم توهین آمیز آمریکایی و جسارت به مقدسات اسلامی، این اقدام شنیع اعتراضهای جهانی مسلمانان را به دنبال داشت و شهرهای مختلف پاکستان نیز برای یکماه شاهد تظاهرات گسترده و به صورت روزانه علیه این اقدام موهن و همچنین رویکرد تبعیض آمیز آمریکاییها درخصوص آزادی مذهبی بود.
نگرانی آمریکا از پاکستانِ مستقل
کارشناس امور آمریکا و مجری ارشد برنامه سیاسی شبکه «اندس نیوز» پاکستان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: موضوع آزادی مذهبی مسئله بسیار مهمی است و آمریکاییها از ۲۸ سال پیش شروع به انتشار چنین گزارشهایی کردند.
«سید وقار رضوی» گفت: آمریکاییها نگران نفوذ رقیب خود( چین) درپاکستان هستند و بحث خروج آنها از افغانستان باعث شده که هرچه بیشتر اسلام آباد را زیر فشار قرار دهند.
وی افزود: آمریکا همواره تاکتیک فشار بر پاکستان را با کاهش کمکهای مالی و نظامی و قرار دادن این کشور در فهرست کشورهای پرخطر از لحاظ مذهبی آزادی، روزنامه نگاری و یا ضعف امنیت، به اجرا گذاشته است.
این روزنامه نگار ارشد اظهار داشت: بحث آزادی مذهبی و حقوق بشر نیز شیوه قدیمی آمریکاییها برای منحرف کردن مردم این کشور از مشکلات داخلی است .
ادعای نقض حقوق بشری آمریکا علیه پاکستان مرتبط با آزادی مذهبی در این کشور درحالی عنوان میشود که دولت اسلامآباد طی سالهای اخیر گامهای اطمینان بخشی در تامین امنیت اقلیتها و بهبود فضای آزادی برای پیروان ادیان الهی در کنار جامعه مسلمانان این کشور، برداشته است.
تاسیس گذرگاه مرزی «کرتارپور» در شرق پاکستان برای تسهیل حضور افراد متعلق به مذهب "سیک" از کشورهای مختلف جهان به ویژه هند، دستور «عمرانخان» نخست وزیر پاکستان برای تاسیس معبد برای هندوها در شهر اسلامآباد، اقدامات بیسابقه برای تسهیل سفر زائران شیعه پاکستانی به ایران و تامین امنیت آنان به ویژه در مسیرهای زمینی در ایالت بلوچستان، حفاظت از اقلیت هندو و توجه ویژه به جامعی مسیحیان، از جمله عملکرد روشن دولت پاکستان طی ماهها و سالهای اخیر به شمار میرود.
در زمان حاضر، از مجموع ۳۴۲ کرسی پارلمان ملی پاکستان، ۱۰ کرسی در اختیار اقلیتهای دینی (هندو، مسیحی و ...) . پاکستان با جمعیتی حدود ۲۲۰ میلیون نفر، ششمین کشور پرجمعیت جهان است.
آمار تقریبی و حاکی است مسیحیان بین دو تا ۱۰ میلیون نفر از جمعیت پاکستان را تشکیل میدهند. همچنین تعداد هندوها در این کشور بین دو و نیم تا چهار و نیم میلیون نفر برآورد میشود.
شیعیان پاکستان که حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، اصولا به عنوان اقلیت در این کشور مسلمان محسوب نمیشوند. پاکستان کشوری مسلمان با اکثریت اهل تسنن است.
رنگ سفید در پرچم دو رنگ پاکستان به نشانه جمعیت اقلیت و انسجام میان پیروان مذاهب در این کشور است.
نظر شما