بهره‌مندی از فناوری‌های جدید، اولویت کتابخانه ملی است

تهران-ایرنا- رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: بهره‌مندی از فناوری‌های جدید در حوزه اسناد اولویت برنامه‌های معاون جدید اسناد این سازمان و گامی ارزشمند در راستای ثمردهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خواهد بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در آیین تکریم و معارفه معاون اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: هر مسئولی در پست‌هایی که به او محول می‌شود، می‌تواند در تغییرات بهتر منشا اثر باشد و این اثر بخشی را برای آیندگان محقق کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به تجارب حاصله از دوران همکاری با علی زرافشان (معاون سابق اسناد ملی) افزود: زرافشان به عنوان مسئولی امین در ارتباط مستمر و مفید با سایر کارکنان در بهینه کردن شرایط و امور در حوزه اسناد موفق عمل کرد.

وی افزود: سابقه فعالیت زرافشان در امور مختلف فکری و فرهنگی از جمله سرمایه بزرگ اش در عرصه آموزش و پرورش، موجب همراهی وی با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شد. امروز به افتخار بازنشستگی نائل شد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه ضمن آرزوی توفیق و موفقیت برای خسرو طالب زاده به عنوان معاون جدید اسناد ملی بیان کرد: امروز سکانداری آرشیو ملی ایران به عنوان یک امانت به آقای طالب زاده سپرده شده است.

وی در ادامه تغییر در عرصه بهره مندی از فناوری های جدید در حوزه اسناد را اولویت برنامه های معاون جدید اسناد عنوان کرد و گفت: بدون شک این مهم گامی ارزشمند در راستای ثمردهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خواهد بود.

بروجردی همچنین بیان کرد: خدمت رسانی در جهت اعتلای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رسالت این سازمان است و تلاش همه پرسنل و کارکنان این بخش برای محافظت از برگ برگ اسناد ملی واجب است. تلاش مسئولان و کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در همه بخش ها به عنوان یک نهاد صاحب گنجینه، ذخیره ارزش ها و تاریخ برای نسل های آینده است.

فریبرز خسروی معاون کتابخانه ملی ایران، به دوستی دیرینه خود با علی زرافشان اشاره کرد و گفت: آشنایی ما با یکدیگر به سال های بسیار دور، در دهه ۵۰ از دوران فعالیت در آموزش و پرورش برمی گردد. بعد از انقلاب هم با ورود به نهادهای انقلابی همکاری و دوستی خودمان را ادامه دادیم و در نهایت همکاری من با این دوست قدیمی به آغاز دوران بازنشستگی او ختم شد.

خسروی تاکید کرد: اثر حضور علی زرافشان در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا سال های سال باقی خواهد ماند و برای خسرو طالب زاده مسئول جدید معاونت اسناد ملی سازمان آرزوی موفقیت روزافزون می کنم و امیدوارم با حضور وی تحولات مبارکی در این سازمان رقم زده شود.

حامد ایرانشاهی، مدیر کل خدمات آرشیوی سازمان، در ادامه این آیین به تشریح برخی خصوصیات مدیریتی و اقدامات علی زرافشان معاون سابق اسناد ملی ایران پرداخت.

راه اندازی مارک اسناد، سامانه‌های سامان، سمان و تعیین اصطلاح نامه‌های تخصصی

علی زرافشان به بخشی از اقدامات انجام شده در ۲ سال مسئولیت خود در بخش اسناد اشاره کرد و گفت: نخستین مسئولیت من در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به سال ۷۳ برمی گردد و به لطف خدا توفیق داشتم در سال ۹۷ برای دومین بار در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خدمتگزار باشم.

زرافشان با بیان اینکه نیروی انسانی اصلی ترین سرمایه هر سازمان است افزود: یک مدیر همانطور که باید از نیروهای سازمانی خود کار بخواهد باید شایستگی‌های نیروهای خود را کشف کند.

وی با اشاره به راه اندازی «مارک اسناد» در این معاونت گفت: راه اندازی «مارک اسناد» باعث یکپارچه سازی و ساماندهی اسناد خواهد شد. همچنین طرح «کایزن» نیز در سه اداره کل معاونت اسناد اجرا شده است و انشاالله در اداره کل حفاظت و مرمت آرشیو ملی نیز اجرایی خواهد شد.

زرافشان با اشاره به ارتقای جایگاه ملی ایران در حوزه اسناد و آرشیو در بخش‌های بین المللی گفت: در این مدت سعی شد با ارتباط و حضور فعال در شورای جهانی آرشیو بتوانیم جایگاه ایران در «ایکا» پررنگ تر شود که در این زمینه در برخی پروژه‌های بین المللی از جمله در ترجمه فارسی بیانیه «ایکا» نقش ایفا شد. تا هم زبان فارسی در جهان بیشتر مطرح شود و هم کشورهای فارسی زبان، ایران را در حوزه اسناد و آرشیو به عنوان مرجع بپذیرند.

زرافشان با تاکید بر تقویت حوزه مطالعات آرشیوی نسبت به تشکیل انجمن آرشیویست‌ها تاکید کرد و گفت: داشتن یک انجمن برای توسعه یک حرفه؛ فرصت به حساب می‌آید همانطور که کتابداران برای خود انجمن کتابداری تاسیس کرده اند.

وی با اشاره به تدوین استانداردهای حوزه اسناد در آرشیو ملی ایران به تشریح برخی اقدامات از جمله راه اندازی سامانه‌های سامان، سمان و تعیین اصطلاح نامه‌های تخصصی پرداخت و با تاکید بر تعیین تکلیف شبکه ملی اسناد و بایگانی راکد افزود: شبکه ملی اسناد از سال ۸۱ بدون تکلیف باقی مانده بود و ایجاد بایگانی راکد نیز یک مطالبه ۵۰ ساله است.

وی با ضرورت ارتقای ضریب امنیت ساختمان آرشیو ملی ایران در برابر حوادث عنوان کرد: برای ارتقای سامانه ضدعفونی اسناد نیز از تجربه ژاپن و از ظرفیت داخلی و شرکت‌های دانش بنیان بهره خواهیم گرفت و در خاتمه به ارتقای ریل گذاری قفسه‌های اسناد در ساختمان آرشیو ملی اسناد اشاره کرد که باعث افزایش یک طبقه به مخازن اسناد شد.

تسهیل‌گری در دسترسی به منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی، برنامه آینده سازمان اسناد

خسرو طالب‌زاده نیز به فعالیت‌های خود در حوزه‌های کتاب، نشریات اشاره کرد و افزود: آشنایی من با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سال‌های گذشته آغاز شده است و اخیرا نیز مسئولیت تنظیم، پیگیری و اجرای توافق‌نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را عهده دار هستم که بخشی از آن مربوط به بهره برداری از «پنجره واحد نشر» می‌شود.

معاون جدید اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه ایجاد یکپارچگی بین دستگاه‌ها را اولویت فعالیت‌های خود برشمرد و گفت: خوشبختانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز در مسیر درستی در حال حرکت است و امیدوارم بتوانم در این مسیر همراه خوبی برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باشم.

طالب‌زاده در ادامه صحبت‌های خود به تشریح واژه ملی در عنوان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پرداخت و گفت: ملی بودن سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را می‌توان به اشکال مختلف تعبیر کرد؛ اما به اعتقاد من ملی بودن این سازمان به معنای در خدمت آحاد، اقشار و گروه‌های مختلف جامعه بودن است.

طالب‌زاده وظیفه ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را تقلیل هزینه‌های زمانی، مالی و پتانسیلی افراد و پژوهشگران برای پیشبرد تحقیقات عنوان و خاطرنشان کرد: فعالیت هریک از افراد در مسیر تحقیق و پژوهش در جهت منافع ملی است؛ تسهیل گری در دسترسی به منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی موجب می‌شود از دوردست ترین نقاط کشور و در مناطق کم برخوردار پژوهشگر پرورش داده شود.

 آیین تکریم علی زرافشان و معارفه خسرو طالب زاده با حضور معاونان و مدیران کل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

رونمایی از فروشگاه اینترنتی کتاب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران 

همچنین مراسم رونمایی از فروشگاه اینترنتی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز با حضور معاونان و مدیران این سازمان در اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم سمیه توحیدلو معاون پژوهش و منابع دیجیتال با بیان این مطلب که انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یکی از مبادی خروجی سازمان برای ارائه منابع و داده های خود به پژوهشگران و محققان است گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا فضای پژوهشی با تجربه جدیدی روبرو شد و بسیاری از انتشارات بزرگ دنیا منابع خود را به صورت آنلاین در دسترس همگان قرار دادند.

معاون پژوهش و منابع دیجیتال ادامه داد: یکی از مسائل پیش روی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در دوران شیوع ویروس کرونا با توجه به تعطیلی تالارهای مطالعه کتابخانه ملی ایران، نبود دسترسی به منابع و توزیع انتشارات سازمان بود که سامانه فروش اینترنتی کتاب راه اندازی شد.

با توجه به مصوبه شورای انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، تصمیم گرفته شد شبکه توزیع انتشارات آنلاین شود و با این روش کتاب ها و منابع سازمان علاوه بر فروش به شکل فیزیکی به صورت آنلاین نیز در دسترس مخاطبان قرار بگیرد.

در ادامه زینب پاپی مدیرکل پژوهش کتابداری و آموزش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: از سال ۱۳۱۶ تا ۱۳۹۸ تعداد هزار و ۵۵۰ جلد کتاب در حوزه های فهرستگان نسخه های خطی، سند پژوهی، سازماندهی اطلاعات و کتابشناسی ملی و سایر کتابشناسی ها توسط انتشارات سازمان به چاپ رسیده است.

مدیرکل پژوهش کتابداری و آموزش با اشاره به بهره برداری از سامانه فروش اینترنتی کتاب سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: به منظور دسترسی بهتر و غیرحضوری مخاطبان به آثار انتشارات سازمان، سامانه فروش اینترنتی کتاب راه اندازی شد و بر همین اساس مخاطبان می توانند بعد از انتخاب کتاب در این سامانه و ثبت سفارش، به صورت غیرحضوری سفارشات خود را دریافت ­کنند.

امکان مشاهده اطلاعات کتابشناختی کتاب، آثار مرتبط، آثار پرفروش، ویژه­ ها، آثار برگزیده، جست‌وجوی پیشرفته و  دسترسی رایگان به برخی از کتاب های انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی در حوزه آرشیو، اسناد، کتابداری و نسخه پژوهی از جمله برخی از امکانات سامانه اینترنتی برای مخاطبان است.

وی امکان تعریف فرایندهای فروش، تهیه گزارش های مختلف، ارتباط با نرم افزار فروش حضوری و ارتباط با پرداخت مشتریان (لحظه خرید/ زمان تحویل) را از دیگر ویژگی­های این سامانه عنوان کرد.

 علاقه‌مندان برای تهیه کتاب های مورد نیاز خود می توانند به سامانه فروش اینترنتی کتاب های انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به نشانی مراجعه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha