شیراز و بسیاری از شهرستانهای جنوبی این استان این روزها حال و روز خوبی ندارند، ویروس کرونا در دل شهرها نفوذ کرده و هر روز بر شمار مبتلایان و متوفیان میافزاید، تخت های بیمارستانی در اغلب شهرهای استان فارس تکمیل است و جایی برای بستری شدن بیماران جدید وجود ندارد ، شیراز نقاهتگاه ۱۰۰ هزار نفری در ورزشگاه شهید آیت الله دستغیب را به بیمارستان ارتقا داد و با استفاده از تجهیزاتی بیماران جدید را در این نقاهتگاه بستری میکند.
هر روز صدای آژیر آمبولانس هایی که بیمار کرونا به بیمارستان های حضرت علی اصغر (ع)، بیمارستان شهید چمران و شهید فقیهی شیراز منتقل می کنند به گوش می رسد ، کادر درمان و پزشکان و پرستاران در این مراکز درمانی خسته شدهاند و بیم فرسودگی شغلی این طیف را بیمناک کرده است.
بر اساس اختیار اخذ شده از ستاد ملی، به منظور پیشگیری از روند شیوع بیماری کرونا محدودیتهای جدیدی از امروز یکشنبه ۱۵ تیرماه ۹۹ به مدت یک هفته در۳۶ شهرستان استان فارس اعمال شده و گروهها و گشت هایی برای نظارت بر اجرای این محدودیت ها ایجاد شده است ، اما آیا شهروندان در شیراز و سایر شهرهای فارس این محدودیت ها را جدی خواهند گرفت.
محدودیتهای کرونایی
عبدالرضا قاسمپور معاون استاندار فارس روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مصوبات جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا گفت : در این جلسه اسامی شهرستانها دارای وضعیت قرمز شیوع کرونا در کشور اعلام شد که شهرستانهای جهرم، فسا، لارستان وگراش جزو این شهرستانها بودند.
قاسمپور ادامه داد: در این چهار شهرستان استان فارس، مساجد و مصلیها، استخرهای سرپوشیده، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی، دانشگاهها، مدارس، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها و سایرآموزشگاهها و کتابخانهها تعطیل خواهند بود.
معاون استاندار فارس گفت: همچنین برگزاری هرگونه مراسم اجتماعی، فرهنگی، اجتماعی و همایشها در این شهرستانها ممنوع است و باشگاههای ورزشی ورزشهای پربرخورد از جمله کشتی، کاراته، جودو و موارد مشابه، باشگاههای بدنسازی، کافه، قهوهخانه و چایخانهها، باغوحش و شهربازیها و مراکز تفریحی آبی تعطیل هستند.
قاسمپور بیان کرد: همچنین نماز جمعه در شهرستانهای جهرم، فسا، لارستان و گراش نباید برگزار شود که محدودیتهای اعلام شده در این شهرستانها به مدت یک هفته خواهد بود.
مشاهدات روز نخست
مشاهدات عینی حاکی است، نخستین روز اعمال این محدودیت ها چندان با استقبال جدی شهروندان در شیراز و برخی از شهرستان های فارس مواجه نبوده است، هنوز بسیاری از شهروندان بدون ماسک و اقلام حفاظتی در شهر آمد و شد میکنند، ترافیک سرسام آور در خیابان های اصلی شیراز به ویژه اطراف مراکز پر خطر بیمارستانی وجود دارد، پاساژها و مراکز عمده فروش مملو از افرادی است که ماسک و اقلام حفاظتی ندارند، برخی از بوستان های شهری شاهد حضور افرادی از سایر استان ها و شهرها است که به شیراز آمدهاند، خودروهایی با شماره سایر استان های آلوده به کرونا در شیراز دیده می شوند.
هشدار اعضای ستاد دانشگاهی مدیریت کرونا
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در نشست استانی مدیریت کرونا با اشاره به به افزایش چشمگیر مبتلایان به کرونا و با تاکید بر تسریع در راه اندازی بیمارستان پشتیبان مستقر در ورزشگاه شهید آیت الله دستغیب، پیگیری تجهیز این بیمارستان با تمام امکانات را در اولویت کاری مسوولان دانشگاه قرار داد.
مهرزاد لطفی افزود: شهرستان های لار، گراش، فسا و جهرم در وضعیت قرمز به سر می برند و دیگر شهرستان های استان نیز وضعیت مناسبی در خصوص شیوع کرونا ندارند.
وی توصیه کرد: لازم است شهروندان زندگی خود را با وجود کرونا تغییر دهند و با رعایت دستورات بهداشتی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به تعطیلی مترو و اتوبوس افزود: در صورت پایدار بودن روند افزایشی مبتلایان به کرونا در استان، طبق مصوب ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و به تبع آن ستاد استانی، محدودیت های جدید برای برخی مشاغل آغاز می شود.
لطفی با بیان اینکه ظرفیت تخت های بیمارستان های مربوط به کرونا در شیراز تکمیل شده است، از مسوولان دانشگاه خواست ظرفیت تخت های ویژه در همه شهرستان های استان بررسی شود تا در صورت افزایش آمار برای بیماران مبتلا به کرونا فعال شود.
او یادآور شد: ۸۲ تیم نظارتی شامل واحد بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی، بازرسی استانداری، شهرداری، اداره تعزیرات حکومتی، نیروی انتظامی و اداره صمت، از دیروز فعالیت خود را در زمینه بررسی چگونگی رعایت شیوه نامه های بهداشتی در اماکن عمومی، مراکز تهیه و توزیع موادغذایی، ادارات و هر مرکز ارایه خدمت آغاز کردند.
ابتلای جوانان به کرونا و تغییر رفتار کرونا
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست با هشدار به مردم استان فارس به ویژه جوانان گفت: با تغییر رفتار در کرونا ، شاهد ابتلای جوانان سالم و بدون بیماری زمینه ای به این بیماری هستیم که این امر نشان می دهد در این بیماری، سن و سال، جنسیت و یا شرایط زمینه ای ملاک ابتلا نیست.
محسن مقدمی استفاده از ماسک و رعایت فاصله فیزیکی را بهترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا عنوان کرد.
ابتلای کودکان به کرونا
عبدالرسول همتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست بیان کرد: رفتار ویروس تغییر پیدا کرده و خطرناک تر شده است، به طوری که میانگین سن ابتلا و فوت، از ۴۴ سال به ۳۹ سال و کودکان زیر ۱۰ سال تغییر یافته است.
هشدار درباره بیشتر شدن محدودیتها
همتی اضافه کرد: با اعلام برخی محدودیت از سوی ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و به تبع آن ستاد استانی، فعالیت مترو و اتوبوس، سالن های اجتماعات، برگزاری مراسم عقد، عروسی و عزاداری، فعالیت رستوران ها، کافی شاپ، قهوه خانه ها، فست فود ها، تالارهای پذیرایی، از امروز به مدت یک هفته تعطیل است و در صورت رعایت نکردن دستورات بهداشتی و افزایش مبتلایان به کووید۱۹، محدودیت ها بیشتر می شود.
این مقام مسوول در دانشگاه اظهار کرد: استفاده از ماسک در ادارات، سازمان ها، ارگان ها و دستگاه های اجرایی برای کارکنان و مراجعان الزامی شده و در صورت رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی بر اساس قانون برخورد می شود.
همتی یادآور شد: بدون کمک مردم، کنترل بیماری امکان پذیر نیست و باید فرهنگ استفاده از ماسک، به فرهنگی عمومی تبدیل شود.
تا ۱۴ تیر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۴۹ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند.
مجموع بیماران کرونا در کشور به ۲۳۷ هزار و ۸۷۸ نفر رسیده است، متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۴۸ بیمار کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۱ هزار و ۴۰۸ نفر رسید.