ذخیره‌گاه دنا میراث گران‌بهای طبیعی

یاسوج- ایرنا- ذخیره گاه دنا در شانزدهم تیرماه سال ۱۳۹۰ به عنوان دهمین ذخیره گاه زیست کره ایران ثبت شد و بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزون بر یک هزار و ۵۲۰ گونه گیاهی و جانوری در این منطقه شناسایی شده است.

بر اساس اعلام سازمان محیط زیست، ذخیره‌گاه زیست‌کره، مناطق حفاظت‌ شده طبیعی - زیستی بین‌المللی هستند که علاوه بر حفاظت، دستاوردهایی مانند ارائه سایت‌های مطالعاتی کم‌نظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را نمایان می‌کنند.

اعلام ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره برای جلوگیری از تغییرات برگشت‌ناپذیر و بهره‌برداری ناپایدار از منابع طبیعی، در عین نیاز به بهره‌برداری از طبیعت (با توجه به رشد روزافزون جمعیت) شکل گرفته‌ و به یکی از تقسیم بندی‌های مهم حفاظتی جهان تبدیل شده‌ است.

 بنا به اظهارات مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد، ثبت ذخیره گاه دنا، مسئولیت بزرگی بر دوش جامعه زیست محیطی استان برای حفظ توسعه پایدار گذاشته است.

سید اسدالله هاشمی افزود: منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا از مهمترین ذخیره گاه‌های زیست کره جهان و ظرفیتی مهم برای حفظ بیش از ۳۲۰ گونه جانوری است که میراث گرانبهای طبیعی به شمار می رود. 

هاشمی تصریح کرد: ذخیره گاه دنا یک اکوسیستم بسیار مهم و حیاتی در منطقه تلقی می شود و زیبایی های فوق العاده ای دارد و همچنین ۲۰ درصد منابع آبی کشور را تامین می کند.

وی ابراز داشت: دنا یکی از مهمترین ذخیره گاه‌های زیست کره جهان به شمار می رود و گونه‌های جانوری شامل انواع پرندگان، خزندگان، پستانداران و آبزیان زیست دارند که کل و بز،خرس قهوه ای، خوک وحشی و پلنگ، گرگ، روباه، کفتار، شغال، موش کور، سنجاب ایرانی، خرگوش، سمور، راسو، خفاش، جوجه تیغی، سیاه گوش، عقاب طلایی از جمله مهمترین گونه‌های این منطقه حفاظت شده به شمار می رود. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا با مساحت بیش از ۲۵۵ هزار هکتار، زیستگاه ۳۲۰ گونه جانوری بوده و وجود کوه، جنگل، بیش از ۱۰۰ چشمه، رودخانه و ۱۲۰۰ گونه گیاهی دنا را به زیستگاه گونه‌های جانوری مختلف تبدیل کرده است. 

هاشمی افزود: تعامل و همکاری جوامع بومی محلی در حفظ این گنجینه ارزشمند و عظیم بسیار مهم است و زمانی برنامه های زیست محیطی و ذخیره گاه های زیستی موفق خواهند شد که مردم همکاری کنند و تنوع فرهنگی از سوی مردم وارد این برنامه شود. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در مجموع ۳۱۲ هزار هکتار مناطق حفاظت شده محیط زیست این استان که عمدتا در منطقه دنا می باشد محل زیستگاه گونه های مختلف جانوری و گیاهی نادر و کم نظیر است.

وی افزود: هزار و ۲۰۰ گونه گیاهی و ۳۵۰ گونه جانوری و ۲۶ هزار هکتار پارک ملی در استان وجود دارد که تصرف و تجاوز به مناطق حفاظت شده، آتش سوزی ها و شکار غیرقانونی عمده مشکلات و تهدیدات این مناطق است.

هاشمی تاکید کرد: پنجم تیرماه امسال آتش سوزی در جنگل‌های پارک ملی دنا پس از ۵ ساعت تلاش نیروهای مردمی، ستادی و اجرایی این اداره کل مهار شد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه حفاظت از محیط زیست از اولویت هاست، افزود: در برابر تهدیدها و خطراتی که محیط زیست با آن مواجه است ،سریعا اقدام و حمایت می کنیم.

حسین کلانتری افزود: محیط ‌زیست یک سرمایه ملی و متعلق به همه نسل ها و امانتی ارزشمند در دستان ماست و کهگیلویه وبویراحمد به لحاظ برخورداری از این منابع عظیم خدادادی شرایط خاص دارد.

وی تصریح کرد: مناطق حفاظت شده استان محل زیستگاه گونه های مختلف و نادر گیاهی و حتی جانوری است و ودیعه ای که نیازمند حفاظت و صیانت همگانی بوده و فرهنگ سازی و آموزش در این مسیر بسیار ضروری است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به آتش سوزی های جنگل خائیز، ابراز داشت: در این آتش سوزی به دلیل اهمیت موضوع شخص رئیس جمهور، معاون اول، مسئولین کشوری و لشکری در سطح ملی و در استان همه دستگاه های اجرایی، نظامی، امنیتی، سپاه، بسیج  و گروه های مختلف مردمی با جدیت پای کار آمدند.

کلانتری افزود: سالم نگه داشتن عرصه‌های‌ محیط زیست که با حیات جامعه پیوند دارند تحرک و پویایی افراد و جامعه را می طلبد و حفاظت از محیط زیست نیازمند عزم عمومی دارد.

وی تاکید کرد: در کنار تقویت فرهنگ حفاظت از محیط زیست باید برخوردار از تکنولوژی روز و ابزار و امکاناتی همچون دوربین های پایش یا رصد، اینترنت اشیا تجهیزات اطفای حریق و پهپاد شویم.

ذخیره‌گاه زیست کره دنا به‌عنوان دهمین ذخیره‌گاه زیست‌کره کشور متشکل از مناطق حفاظت شده، پارک ملی و شکار ممنوع است که در سال ۱۳۹۰ در شبکه جهانی ذخیره گاه‌ها ثبت شد.

یک پارک ملی، هفت منطقه حفاظت شده، یک ذخیره‌گاه زیست‌کره و پنج منطقه شکار ممنوع با وسعت ۳۱۲ هزار و ۴۶۶ هکتار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.

منطقه ۹۴ هزار هکتاری حفاظت شده دنا دارای ۳۲۴ گونه مهره دار، ۲۸ گونه پرنده شکاری، پلنگ ایرانی و خرس قهوه‌ای است.

گونه غالب منطقه حفاظت شده دنا کل و بز و همچنین پرندگان حمایت شده است و پرندگان کمیابی نظیر کبک دری و هما را در خود جای داده است.

در کهگیلویه و بویراحمد از ۲۴۰ پستانداران، بیش از ۲۰۰ گونه پرندگان، ۳۹ گونه خزندگان، ۹ گونه ماهیان و سه گونه دوزیستان در این استان زندگی می‌کنند.

پوشش متنوع گیاهی از جمله ویژگی‌های طبیعت کهگیلویه بویراحمد است و افزون بر ۲ هزار گونه گیاهی را در خود جای داده است.


 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha