ابوالفضل مکرمیفر روز سهشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: بنای انبارغله که در میان بافت مسکونی روستای کندکلی سرخس واقع شده یک بنای تاریخی محسوب میشود و هم دوره و همزمان با دیگر بناهای ارزشمند همچون انبارغله شهر سرخس، انبار غله روستای قوش خزاعی وانبار غله روستای تپه میراحمد است.
وی افزود: به گفته اهالی روستا، این بنا توسط استاد محمد تخته بازاری و استا جواد که از اصفهان برای ساخت بنا به سرخس فراخوانده شده بودند، ساخته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: این بنا توسط آستان قدس رضوی برای انبار کردن و نگهداری غلات در اختیار مردم قرار داده شده بود.
وی گفت: روستای کندکلی در ۱۵ کیلومتری شمال غرب شهر سرخس قرار دارد.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز گفت: انبار یاد شده به وسعت ۱۹۴ مترمربع دارای دیوارهای قطور به ضخامت ۹۰ سانتیمتر میباشد که تمام آنها از خشت و نمای آجری ساخته شده است.
محمود طغرایی افزود: این بنا دارای یک نمای شرقی است و از سه سوی دیگر با خانههای مسکونی محصور شده است، ورودی بنا با در بزرگ چوبی، در ضلع شرقی قرار دارد، بعد از گذشت از ورودی به یک اتاق با چهار در میرسیم که ۲ در در دوطرف و یک در در روبرو قرار دارد.
وی ادامه داد: همه درها دارای قوس هلالی شکل بوده و پوشش سقف ۶ اتاق کوچک به صورت گنبدی و پوشش اتاق مستطیلی شکل انتهایی گهوارهای میباشد که در استحکام و ایستایی ساختمان بسیار موثر بوده است. در سقف هر اتاق یک دریچه به شکل دایره و به قطر حدود ۵۰ سانتیمتر وجود دارد که هم جهت روشنایی داخل و هم برای ریختن غلات به داخل اتاق تعبیه شده است.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: مصالح بکار رفته در بنا خشتهای خام میباشد. بنا فاقد تزیینات معماری است. سطح داخلی دیوارها با لایهای کاهگل پوشانده شده که در بخشهایی از بنا با گذشت زمان این لایه فرو ریخته است.
وی افزود: در صورت همکاری مالکان این اثر با مشارکت این اداره کل، مرمت میشود و استفاده مجدد از آن به عنوان فضای فرهنگی و قابل بهرهبرداری اهالی روستا وجود خواهد داشت.
استان خراسان رضوی دارای بیش از یک هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
نظر شما