استان مرکزی با مساحتی معادل ۲۹ هزار و ۱۲۷ کیلومترمربع، هشت و یک دهم درصد از مساحت کل کشور را در برگرفته و با موقعیتهای ممتاز جغرافیایی، نیروی انسانی متخصص، قرار گرفتن در مسیر ارتباطی شمال به جنوب و غرب به شرق، عبور خطوط انرژی (نفت، گاز و برق)، استقرار مراکز صنعتی و دانشگاهی، اراضی مستعد کشاورزی و مراتع، ذخایر معدنی، مجاورت قطب های صنعتی و بازارهای مصرف از توانمندیهای اقتصادی مناسبی برای سرمایه گذاری برخوردار است.
به گفته کارشناسان حوزه اقتصادی استان مرکزی در سالهای اخیر به خصوص سال گذشته با وجود تحریمهای دشمنان علیه کشور سرمایه گذاری در بخشهای مختلف صنعتی استان روند افزایشی داشته و سال گذشته، جلب و جذب یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در استان محقق شد که این مهم در طول ۴۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.
وسعت منابع مادی، انسانی و ظرفیتهای تولیدی و سرمایهگذاری به خصوص در بخش صنعت، موجب شده تا دومین قطب صنایع مادرتخصصی کشور از ابتدای فرآیند جذب سرمایهگذاری خارجی همواره یکی از مقاصد مهم سرمایهگذاران خارجی باشد.
به گفته کارشناسان و صاحبنظران عرصه اقتصاد، جذب سرمایه گذاری خارجی در استان مرکزی علاوه بر افزایش تولید در واحدهای تولیدی و صنعتی تحقق شعار جهش تولید، ایجاد اشتغال پایدار را در استان را به همراه دارد که نقش حمایتی دولت در سالهای اخیر با ارائه سیاستهای تشویقی راهگشا بوده است.
جذب ۶۱ درصد از مجموع سرمایه گذاریهای خارجی استان مرکزی در دولت تدبیر و امید
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی در این خصوص گفت: ۶۱ درصد از حجم سرمایه گذاریهای خارجی این استان در دوره فعالیت دولت تدبیر و امید جذب شده است.
وی با یادآوری جلب سه میلیارد و ۱۴ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در مدت ۴۰ سال گذشته در استان مرکزی خاطرنشان کرد: بیشترین حجم جلب و جذب سرمایه گذاری خارجی کشور، سال گذشته در این استان انجام شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی گفت: ۱۸ میلیون و ۱۶ هزار دلار سرمایه گذاری خارجی نیز سال ۹۷ در این استان جلب شد که ۷۰ هزار و ۶۱۰ میلیون ریال این اعتبارات به استان وارد و در طرحهای مختلف سرمایه گذاری شد.
میرزاخانی افزود: این طرحها در قالب ۲ طرح در شهرستانهای ساوه و خمین جلب و جذب شد.
وی ادامه داد: ۶۵۸ میلیون و ۱۵۴ هزار دلار سرمایه گذاری خارجی نیز سال ۹۶ ابتدای فعالیت دولت دوازدهم در قالب ۱۱ طرح در شهرستانهای ساوه، اراک، محلات، خمین و دلیجان جلب و جذب شد که ۷۸ میلیون دلار این سرمایه گذاریها به استان مرکزی وارد شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی گفت: جلب و جذب سرمایهگذاری خارجی در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ که ۲۶۸ میلیون و ۸۵ هزار دلار بود، روند افزایشی داشته است.
میرزاخانی خاطرنشان کرد: جذب سرمایهگذاری خارجی از برنامههای اولویت دار مرکز خدمات سرمایه گذاری و استانداری این استان در سالجاری است زیرا این نوع سرمایهگذاری، افزایش تولید و اشتغال را در سال جهش تولید به همراه دارد.
وی عنوان کرد: یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون دلار در قالب ۶ طرح سال گذشته در این استان جلب و جذب شد که ۲ میلیون و ۱۸ هزار دلار این طرح به استان وارد شدهاست.
«حسن میرزاخانی» افزود: این سرمایه گذاریها در شهرستانهای آشتیان، دلیجان، خمین، ساوه و اراک جلب و جذب شده است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی و استان مرکزی خاطر نشان کرد: ۵۰ طرح سرمایه گذاری خارجی با حجم سرمایه گذاری یک میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار از ابتدای انقلاب تا کنون از کشورهای ترکیه، انگلستان، فرانسه، افغانستان، آلمان، هندوستان، اسپانیا، ایتالیا، سوئیس، هند و ایرانیان مقیم خارج کشور در بخشهای صنعت، ساختمان، کشاورزی و انرژی استان مرکزی انجام شده است.
وی ادامه داد: ۳۸۰ میلیون دلار از این سرمایه گذاریها در حوزههای مختلف صنعت، ساختمان و انرژی استان مرکزی جذب شده است.
قطب چهارم صنعت و رتبه نخست جذب سرمایه گذاری کشور
نماینده عالی دولت در استان مرکزی نیز با توجه به شرایط خاص کشور در دوران تحریم معتقد است: با وجود همه تحریمها و فشارهای ظالمانه بر کشور، سهم استان مرکزی از صادرات غیرنفتی در ۲ سال گذشته سالانه حدود یک میلیارد دلار بوده است.
سیدعلی آقازاده افزود: سرمایه گذاری خارجی یک و میلیارد و ۵۴۰ میلیون یورویی استان در سالی که گذشت بیشترین سهم در حوزه توسعه بخش نیروگاهی دارد.
وی بیان کرد: با توجه به توان بالای صنعتی استان مرکزی و وجود صنایع بزرگی همچون آذرآب، پتروشیمی، واگن سازی،ماشین سازی، پالایشگاه، نیروگاه و صنایع مادرتخصصی همچون هپکو میتوان در تحقق شعار جهش تولید امیدوارانهتر گام برداشت.
استاندار مرکزی ریل گذاری برای تکمیل طرحهای نیمه تمام استان تا افق ۱۴۰۰ را از جمله اولویتهای خانواده دولت در قطب چهارم صنعت کشور عنوان کرد و افزود: اختصاص ۹۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل طرحهای شاخص نیمه تمام برای بهره برداری تا افق ۱۴۰۰ برنامهریزی شده است.
به گفته استاندار مرکزی، ایجاد اشتغال ۱۵ هزار نفری در سال گذشته با رویکرد تحقق ررونق تولید یکی از چشم اندازهایی بود که با تلاش کارآفرینان، صنتعگران و شاغلان بخشهای مختلف محقق شد که در مقایسه با سال ۹۷ حدود ۲۰ درصد افزایش داشت.
تحقق بیشترین حجم صادرات ۴۰ سال گذشته استان مرکزی در دولت دوازدهم
مدیرکل گمرکات استان مرکزی نیز با اشاره به شاخصه های صادرات غیرنفتی گفت: سال ۹۷، یک میلیارد و ۱۳ میلیون دلار کالا از استان مرکزی به خارج از کشور صادر شد که بیشترین میزان صادرات از گمرکات استان در مدت ۴۰ سال گذشته بوده است.
اسماعیل حسینی بیان کرد: ۱۲۰ میلیون دلار انواع کالا نیز در سال جاری از گمرکات به مقصد ۵۲ کشور جهان از جمله عراق، افغانستان، ترکیه، پاکستان و آذربایجان صادر شده است.
حسینی افزود: ۲۹۴ هزار و ۱۶۵ تن کالا شامل انواع هیدروکربورها، پلی اتیلن سنگین، آبمیوه و رانی، بلور، پلی اتیلن سبک خطی، قوطی آلومینیومی، دستمال کاغذی، مقاطع فولادی (ناودانی)، تیر برق و شمش آلومینیوم بوده که امسال از گمرکات استان مرکزی به خارج از کشور صادر شد.
وی ادامه داد: ۹۸۱ میلیون دلار کالا ابتدای فعالیت دولت دوازدهم از گمرکات این استان به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن از نطر وزنی و ارزشی به ترتیب ۶۳ و ۴۶ درصد افزایش یافته است.
«اسماعیل حسینی» افزود: این کالاها به مقصد ۷۸ کشور جهان صادر شد که تعداد این کشورها نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن روند افزایشی داشته است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی گفت: صادرات این میزان کالا نسبت به سال قبل از آن از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۶ و سه درصد افزایش داشته است.
حسینی گفت: شیوع بیماری کووید ۱۹ در استان مرکزی و کشور و بسته شدن مرزها در ۲ ماه پایانی سال گذشته و کاهش قیمت نفت در وضعیت شاخصهای صادرات ماههای اخیر تاثیرگذار بوده است.
وی خاطرنشان کرد: صادرات کالا از استان مرکزی به خارج از کشور بهدلیل شیوع کرونا و کاهش قیمت نفت در سال جاری نسبت به مدت مشابه قبل از نظر وزنی ۲۳ و ارزشی ۴۷ درصد کاهش دارد.
حسینی گفت: ۲۵ هزار و ۸۳۹ تن کالا به ارزش ۵۵ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۲۲۷ دلار نیز در این مدت به استان مرکزی وارد شده است.
وی ادامه داد: کویل آلومینیومی، مواداولیه تولید پوشک، پاکت آبمیوه و بستهبندی، ماشینآلات و اجزاء و قطعات، دو اتیل هگزانول، کنسانتره، بطری شیشهای، مواد اولیه تولید سیگار، موز سبز و اسانس بهداشتی از جمله عمده کالاهای وارد شده به استان مرکزی در این مدت بوده است.
مدیرکل گمرکات استان مرکزی افزود: این کالاها از مبدا ۳۸ کشور جهان از جمله چین، ترکیه، امارات متحده عربی، هند و تایوان به این استان وارد شده است.
۱۸ کشور جهان در امر سرمایه گذاری خارجی استان مرکزی مشارکت دارند
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مرکزی از مشارکت اقتصادی ۱۸ کشور جهان در قالب ٥٧ طرح سرمایه گذاری خارجی به ارزش سه میلیارد و ٢٩ میلیون دلار از ١٨ کشور جهان تاکنون تصویب و موفق به اخذ مجوز سرمایه گذاری خارجی از وزارت امور اقتصادی و دارایی شدهاند.
سعید فرخی افزود: استان مرکزی سال گذشته با تصویب ۶ طرح سرمایه گذاری خارجی به ارزش یک میلیارد و ٥٥٠ میلیون دلار رتبه نخست کشور را در میزان سرمایه گذاری مصوب به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: این طرحها از کشور های ترکیه، انگلیس، فرانسه، آلمان، افغانستان، هند، اسپانیا، ایتالیا، سوییس، هلند، اتریش، کره جنوبی، دانمارک، امارات، عربستان، بحرین، چین، ایرلند و ایرانیان خارج از کشور در استان مرکزی جلب و جذب شده است.
درآمدهای عمومی در خدمت جهش تولید و اشتغال صادرات محور
معاون اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی از وصول ۱۰۴ درصدی درآمدهای عمومی استان مرکزی در سال گذشته می گوید و معتقد است: بخشی از این افزایش، از محل وصول مطالبات قطعی شده قبلی برخی از مودیان مالیاتی بزرگ استان بوده است.
عباس نوری، همکاری و همراهی با واحدهای تولیدی و صنعتی استان مرکزی از جمله واحدهای صادرات محور در راستای جلوگیری از بروز مشکل برای این واحدها را از جمله برنامههای اولویت اداره کل اقتصاد و دارایی استان در سالجاری عنوان کرد و گفت: درآمدهای عمومی استان به دلیل همکاری با واحدهای تولیدی استان در سالهای ۹۷ و ۹۶ کمتر از ۱۰۰ درصد محقق شد.
وی خاطرنشان کرد: دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مرکزی سال گذشته در ارزیابیهای انجام شده در بین استانهای کشور در بالاترین سطح قرار گرفته است که استمرار این مهم میتواند در توسعه شاخص اقتصادی به ویژه در امر صادرات غیرنفتی مثمر ثمر باشد.
نظر شما