غربالگری و آگاهی بخشی ، زنان مبتلا به سرطان سینه را از مرگ نجات می‌دهد

شیراز - ایرنا - بنیان گذار پویش آگاهی، پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه در ایران از ایجاد یک شبکه گسترده از زنان برای مبارزه با سرطان سینه در ۶ استان کشور خبر داد و گفت: اجرای طرح های غربالگری و آگاهی بخشی در اولویت این پویش است و می‌تواند نجات بخش بانوان مبتلا به سرطان سینه از مرگ باشد.

افسانه اقبال نیا بنیان گذار پویش آگاهی، پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه روز شنبه به  خبرنگار ایرنا گفت: مطابق تحقیقات متخصصان، زنان ایرانی  در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند  البته این موضوع  بیانگر آن نیست که بیماری سرطان در سنین پایین‌تر یعنی در دختران جوان رخ نمی دهد.درحال حاضر حدود یک هزار و ۸۰۰ خانم ایرانی  مبتلا به سرطان سینه در سراسر کشور تحت پوشش این پویش  هستند و از حمایت های مادی و معنوی ابراز رضایت دارند.

وی ادامه داد: تفاوت سرطان سینه با سایر سرطان‌ها در نشانه دار بودن آن است که با تشخیص به موقع می توان امیدواری بیشتری به نجات جان بیمار داشت و از طرفی هزینه کمتری به بیمار تحمیل می شود. گاه تشخیص دیر هنگام منجر به مرگ و سرایت سرطان به تمامی بافت های بدن می کند که کنترل آن امکان پذیر نیست.

علائم سرطان سینه

 اقبال نیا با اشاره به علائم و نشانه های سرطان سینه ، بیان کرد: غیرقرینگی یا عدم تقارن در سینه ها، هرگونه تغییر رنگ در پوست سینه، سابقه خانوادگی سرطان سینه یا برخی بیماریهای غیرسرطانی سینه، فرورفتگی نوک سینه، بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل، افزایش سایز سینه، ایجاد زخم و توده، ترشحات از نوک سینه شامل ترشح خونی یا آبکی یا چرکی به صورت خود به خود از مهم‌ترین علائم بروز سرطان سینه است که از این رو آگاهی فرد از علائم و احترام به بدن خود با انجام معاینات فردی و مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های تخصصی در پیشگیری از بروز سرطان سینه موثر خواهد بود. 

وی در ادامه افرایش سن، چاقی حاد، بی تحرکی و عدم ورزش، عدم مصرف غذاهای ارگانیک، مصرف سیگار و الکل، افزایش سطح استروژن در بدن، قاعدگی زودرس  زیر ۱۳ سالگی ، یائسگی دیرهنگام  بالای ۵۰ سالگی ، کمبود ویتامین D، استرس زیاد را ازجمله عوامل ایجادکننده سرطان سینه در زنان برشمرد. 

 «استرس» و «عدم تحرک» از دلایل اصلی بروز سرطان سینه

بنیان گذار  پویش آگاهی، پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه، «استرس» و «عدم تحرک» را از مهم ترین دلایل اصلی بروز سرطان در زنان ایرانی اعلام کرد و گفت: ایران از نوع مبتلایان به سرطان سینه در وضعیت متوسط قرار دارد و بیشترین آمار زنان مبتلا به سرطان سینه مربوط به استانهای تهران، یزد و سمنان است.

 رشد ۶ درصدی سرطان سینه طی سال گذشته

وی از رشد ۶ درصدی سرطان سینه طی سال گذشته خبر داد و گفت: پیشگیری و پایین آمدن آمار سرطان سینه در خانم های ایرانی در گرو آگاه سازی آنان از نشانه ها و علائم این نوع سرطان و تداوم برنامه های غربالگری در کشور است که باید از ظرفیت پویش ‌ها و سازمان های مردم نهاد استفاده و شرایط را برای تقویت و گسترش فعالیت آنها آماده کرد. 

بنیان گذار  پویش آگاهی، پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه تصریح کرد: طرح آگاه سازی زنان ایرانی به سرطان سینه در سال ۹۳ از سوی این پویش  پیگیری شد که در بخش های روستایی و شهری ورود جدی پیدا کردیم و با راه اندازی گشت ها و برنامه های محله محور و همایش ها با زبان ساده و آسان، علائم و نشانه های بروز سرطان سینه و نحوه انجام معاینات فردی و پزشکی را با خانم ها در استانهای مختلف در میان گذاشتیم.

 ایجاد یک شبکه گسترده از زنان ایرانی برای مبارزه با سرطان سینه در ۶ استان کشور

وی تصریح کرد:  آگاه سازی  درباره ابعاد مختلف سرطان سینه و پیشگیری از وقع آنرا باید به زبان ساده و قابل فهم بیان کرد که «اشاعه عشق به هم نوع خود» «شیوه های آگاه سازی به زبان ساده درباره سرطان سینه» به عنوان دو عامل مهم در جذب زنان و افزایش اعضای پویش بود که با مدیریت و راهبری این پویش ، یک شبکه قوی از خانم های ایرانی برای مبارزه با سرطان سینه در استانهای مختلف کشور تشکیل شد و هر عضو متعهد است که این اطلاعات را در اختیار ۱۰ زن ایرانی دیگر قرار دهد تا بتوانیم بدین شکل گام های مثبتی در راستای پیشگیری از سرطان سینه برداریم.

اقبال نیا با تاکید بر اینکه اجرای طرح های «غربالگری» و «آگاهی بخشی» در اولویت این پویش است، اظهار کرد: پویش آگاهی، پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه در ایران از سال ۹۳ راه اندازی شد و با حمایت زنان ایرانی در زمینه آگاهی بخشی و غربالگری و کمک به فرآیند درمان به موقع توانست فعالیتش را در ۶ استان  تهران، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، فارس، گیلان و مازندران  گسترش دهد.

به گفته اقبال نیا، هم اکنون حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر با کمک این پویش از بیماری خود مطلع شده و تحت نظر این پویش در حال گذرندان فرآیند درمان هستند. این حس نوع دوستی در پویش وجود دارد که افرادی نجات یافته از سرطان دردناک  به جمع یاران ما در مبارزه می پیوندند و با عشق و محبت به بانوان ایرانی، روند آگاهی بخشی و حمایت از خواهران خود را در مبارزه با سرطان سینه پیگیری می کنند.

وی در ادامه از جان باختن تعدادی از زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان براثر ترک فرآیند درمان به دلیل افزایش هزینه های درمانی اظهار تاسف کرد و گفت:  ۳۰ میلیون تومان بطور میانگین هزینه درمان بیماران سرطانی طی یک ماه است که اکثر بیماران سرطانی مبتلا به سرطان سینه طی دوره ۲۸ روزه باید یک آمپول را تزریق کنند که متاسفانه هزینه های سرطان در دوران تحریم کشورمان، بسیار افزایش یافته و بسیاری از خانم ها و خانواده های آنان قادر به تامین هزینه های درمان نیستند ،  طی ماه های گذشته، برخی از خانم ها با خروج از فرآیند درمان به شکل دردناکی از بین رفتند که همه ما را اندوهگین ساخت.

به گفته اقبال نیا، علاوه بر هزینه عسکبرداری و آزمایش های دوره ای، فقط یک نوع آمپول این بیماران سرطانی که قبلا با یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قابل تامین بود، اکنون در این شرایط تحریم، به ۱۷ میلیون تومان رسیده است.

وی گفت: نزدیک  به ۲۵ پزشک، متخصص و روانشناس و مشاور در پویش پیشگیری و مبارزه با سرطان سینه در حال ارائه خدمت افراد تحت پوشش این پویش هستند.

برگزاری گردهمایی ها و همایش های تخصصی پیشگیری در استانهای مختلف، ایجاد یک شبکه از بیماران بهبود یافته سرطان سینه برای کمک به همنوعان خود، پیگیری مستمر و مداوم فرآیند درمان، ارجاع بیماران بعد از تشخیص به مراکز و متخصصان درمانی مجرب، توانمندسازی بیماران و افراد نجات یافته از سرطان سینه با مشاوره در راه اندازی شغل ها، برگزاری دوره های آموزشی، برپایی نشست های ماهیانه و هفتگی در تقویت روحیه و افزایش شادی در میان بانوان از جمله فعالیت های مستمر این پویش است.

 لزوم گسترش طرح «پنج شنبه های صورتی» برای غربالگری زنان

اقبال نیا در پایان با تاکید بر لزوم گسترش طرح «پنج شنبه های صورتی» در سراسر کشور گفت: طرح «پنج شنبه های صورتی» با مدیریت پویش به صورت مستمر در پنج شنبه اول هر ماه در مناطق مختلف تهران در پارکها و مکان های عمومی با هدف مبارزه و پیشیگری از سرطان سینه برگزار می شود که چند خانم بهبود یافته، پرستار و ماما و پزشک حضور پیدا می کنند و با ارائه اطلاعات کامل و در صورت نیاز غربالگری به صورت رایگان انجام می شود. این طرح زیر نظر دکتر محمد هادی زاده فوق تخصص جراحی بیماری های پستان در حال اجراست که گسترش این برنامه در سراسر کشور، جمعیت بیشتری از زنان را تحت پوشش غربالگری قرار می دهد.

اخبار مرتبط