۲۲ تیر ۱۳۹۹، ۱۸:۰۸
کد خبر: 83853083
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

 اعتراضات در مالی؛ مخالفان خواهان استعفای رییس‌جمهور هستند

تهران - ایرنا - باماکو پایتخت کشور مالی در غرب قاره آفریقا از جمعه گذشته شاهد تظاهرات گسترده علیه دولت «ابراهیم ابوبکر کیتا» رییس جمهوری این کشور و تلاش برای مجبور کردن وی به استعفا است؛ اعتراضاتی که با کشته شدن تعدادی از تظاهرکنندگان، تصرف ساختمان تلویزیون و انتشار اخباری مبنی بر حمایت عربستان از یکی از مخالفان دولتی با گرایشات وهابی همراه بوده تا تحولات سه روز اخیر این کشور آفریقایی به یکی از اخبار مهم جهان تبدیل شود.

به گزارش پایگاه شبکه خبری فرانس۲۴، تظاهرکنندگان در مالی که از روز جمعه به خیابان‌های «باماکو» پایتخت این کشور آمده‌اند نسبت به اوضاع نابسامان امنیتی در مالی، ناتوانی مقامات در مقابله با خشونت، رکود اقتصادی، ناکارآمدی خدمات عمومی و فساد سیستماتیک اعتراض دارند.

در همین حال شامگاه دیروز (شنبه) پایتخت مالی شاهد یکی از گسترده‌ترین درگیری‌ها در چند سال اخیر بود. معترضان با حضور گسترده در خیابان‌ها و نصب موانعی در بسیار از محله‌ها اقدام به آتش زدن لاستیک خودروها و حمله به برخی اماکن عمومی کردند.

تعدادی دیگر از معترضان هم در اطراف مسجدی که امام جماعت آن با نام «محمود دیکو» از مخالفان سرشناس محسوب می‌شود، حضور پیدا کردند تا مانع از بازداشت احتمالی وی شوند. در همین حال برخی منابع خبری گزارش دادند که نیروهای امنیتی با حضور در اطراف این مسجد به سمت معترضان شلیک کردند و تعدادی از افراد حاضر در محل دچار جراحت‌ شدید شدند.

این چهره دینی با دارا بودن اقبال عمومی و سخنرانی‌های تاثیرگذار خود یکی از افراد مهم و سرشناس میان معترضان در مالی محسوب می‌شود.

برخی منابع خبری هم با توجه به اینکه «محمود دیکو» تحصیلات دینی خود را در عربستان گذرانده، اعلام کردند که مقامات سعودی از وی حمایت می‌کنند، اما در مقابل بسیاری نیز این چهره دینی را با وجود داشتن نگاه سنتی به دور از افکار تندروی وهابیت می‌دادند.

آمار کشته‌ها

در خصوص آمار کشته‌ها رسانه‌ها مرگ سه نفر را در تظاهرات روز جمعه تایید کرده‌اند اما همچنان آماری از تعداد کشته‌های احتمالی در روز شنبه مخابره نشده ‌است.

از سویی «بوبو سیسیه» نخست‌وزیر مالی روز شنبه با حضور در یکی از بیمارستان‌های پایتخت اعلام کرد که ۴ نفر در تظاهرات کشته و زخمی شده اند.

وی با بیان اینکه بسیار زود دولتی با هدف ایجاد فضای باز سیاسی و مقابله با چالش‌های موجود تشکیل خواهد داد، اعلام کرد که من و رییس جمهور آماده گفت‌وگو با مخالفان هستیم.

تظاهرات روز جمعه در مالی و تصرف ساختمان رادیو و تلویزیون

اعتراضات گسترده علیه رییس جمهور مالی از جمعه گذشته آغاز شد. گروهی از معترضان نیز روز جمعه تلاش کردند تا ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی و پارلمان این کشور را تصرف کنند که پلیس مالی با شلیک گلوله و گاز اشک‌آور سعی کرد تا جمعیت را متفرق کند.

اما در نهایت صدها تن از معترضان توانستند ساختمان رادیو و تلویزیون این کشور را تصرف کنند. پس از آن پخش برنامه‌های تلویزیون رسمی مالی (او. آر. تی. ام) متوقف شد.

منابع خبری همچنین گزارش دادند که یک معترض در بیرون ساختمان پارلمان در پی مقابله نیورهای پلیس جان باخت.

سومین تظاهرات

تظاهرات اخیر در مالی که از جمعه گذشته آغاز شده‌است، سومین تظاهرات از ماه ژوئن (خرداد) است که در پی مخالفت ائتلاف اپوزیسیون با پیشنهادهای دولت «ابراهیم ابوبکر کیتا» رییس جمهوری این کشور با هدف حل بحران سیاسی شکل گرفته است.

بحران سیاسی در مالی پس از برگزاری انتخابات پارلمانی در ماه مارس (اسفند-فروردین) و اعتراض مخالفان به نتیجه انتخابات آغاز شد.

از سویی همسایگان مالی و بسیاری از قدرت‌های جهانی نگران هستند که اعتراضات و بحران سیاسی در این کشور به افزایش بی‌ثباتی در مالی و ایجاد اختلال در عملیات مشترک نظامی در منطقه غرب آفریقا علیه گروه‌های تندوری تکفیری منجر شود.

اصرار مخالفان بر ادامه اعتراضات تا استعفای رییس جمهور

رهبران مخالفان در سومین موج اعتراضات علیه دولت مالی خواستار ادامه حضور مردم در خیابان‌ها و تصرف ساختمان‌های کلیدی از جمله دفتر نخست‌وزیری هستند تا سرانجام رییس جمهور این کشور را به دلیل شکست در حل بحران‌های اقتصادی و امنیتی وادار به استعفا کنند.

در این میان «محمود دیکو» از چهره‌های دینی مخالف دولت هم در گفت‌وگو با فرانس۲۴ اعلام کرده برخی مخالفان از خواسته خود برای استعفای رییس جمهور کوتاه آمده‌اند اما خواسته‌های مهمی از دولت دارند. با این حال اکثر مخالفان از این نظر حمایت نکرده و بر استعفای رییس جمهور مالی اصرار دارند.

واکنش آمریکا

«پیتر فام» فرستاده ویژه آمریکا در منطقه ساحل آفریقا نیز در واکنش به حوادث اخیر مالی تاکید کرد که هرگونه تغییر در دولت مالی بر خلاف قانون اساسی این کشور مردود است.

بحران اقتصادی و امنیتی در مالی

کشور مالی واقع در غرب آفریقا که از مهم‌ترین تولیدکنندگان نفت و پنبه در جهان به شمار می‌رود از سال ۲۰۱۲ میلادی در پی تسلط گروه‌های تندروی جهادی بر مناطق شمالی این کشور در تلاش برای ایجاد ثبات در سراسر این کشور است.

با وجود آنکه مالی به کمک نیروهای فرانسه توانست کنترل مناطق شمالی را بار دیگر به دست بگیرد اما همچنان خشونت و افراط‌گرایی و حضور گروه‌های تندرو وابسته به القاعده و داعش در این کشور با وجود هزاران سرباز سازمان ملل متحد از مشکلات جدی مالی محسوب می‌شود.

انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۱۸ میلادی و انتخاب «ابراهیم ابوبکر کیتا» به عنوان رییس جمهوری نیز از شدت بحران‌ها و اعتراض مخالفان کم نکرد و هم‌اکنون دولت وی با بحران‌های امنیتی و اقتصادی گسترده‌ای روبه‌رو است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha