فرزین خوروش روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: مواردی در بین بیماران مبتلا به کرونا مشاهده شد که بار اول به آن مبتلا شدند و آزمایش مولکولی و پی سی آر (PCR) آنها مثبت بود اما مجدد و بعد از چند ماه به همین بیماری مبتلا و تست کرونای آنها مثبت شد.
وی اظهارداشت: این موضوع نشان میدهد که یا ایمنی به بیماری کووید ۱۹، پایدار نیست و فرد بعد از یک بار ابتلا، ایمنی همیشگی به آن پیدا نمیکند یا اینکه سویههای مختلفی از ویروس وجود دارد که منجر به چند بار ابتلا شده و یا ویروس در حال جهش است و فرد به ویروس با تغییر ژنتیکی مبتلا شده که با ویروس اولی متفاوت است.
سویه به سلولهایی گفته میشود که با سویههای دیگر کمتر از ۱۲ درصد تفاوت ژنتیکی داشته باشد.
این پزشک متخصص خاطرنشان کرد: سطح پادتن (آنتی بادی) از نوع IgG در افرادی که بدون علامت یا با علامت کمتر به کرونا مبتلا شدند پایینتر از افرادی است که با علامت بیشتر مبتلا شدند و همچنین در برخی موارد سطح آنتی بادی در افرادی که قبل مبتلا شدند با گذشت زمان در خون آنها کاهش مییابد.
پادتن موادی است که در بدن انسان هنگام مبارزه با عفونتی مانند کووید ۱۹ ایجاد میشود؛ آنتیبادی IgM در اوایل عفونت و آنتی بادی IgG دیرتر و پس از بهبودی در بدن ظاهر میشود.
خوروش گفت: ما در زمان حاضر نمیتوانیم به عدم ابتلای مجدد افرادی که قبلا به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدند اطمینان داشته باشیم و بهطور جدی به مردم بویژه کادر درمان که از عدم ابتلای مجدد خود اطمینان دارند تاکید میکنیم که احتمال ابتلای مجدد به بیماری کرونا وجود دارد.
وی اضافه کرد: بهبود یافتگان از کرونا باید اقدامهای حفاظتی مثل زدن ماسک و شستن و ضدعفونی کردن دست که برای افراد عادی توصیه میشود را مانند افرادی که ایمن نیستند رعایت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه احتمال شدیدتر بودن بیماری برای افرادیکه مجدد به کرونا مبتلا شدند هم وجود دارد، تصریح کرد: موضوع نداشتن ایمنی و مصونیت در برابر بیماری کرونا در تولید واکسن ضد ویروس کووید ۱۹ چالش اساسی ایجاد و امید به تولید واکسن مطمئن که سطح ایمنی ضد ویروس را بهصورت قاطع بالا ببرد، کم کرده است.
خوروش با اشاره به اینکه با توجه به شرایط گفته شده از بهبود یافتگان از کرونا خواسته میشود تا یک تا ۲ ماه پس از بهبودی برای اهدای پلاسما اقدام کنند، افزود: زیرا بعد از آن ممکن است سطح آنتی بادی پلاسما کاهش یابد و نتوان از آن بهعنوان دهنده مفید استفاده کرد.
وی با بیان اینکه جای نگرانی برای پایین آمدن سطح ایمنی بدن پس از اهدای پلاسما وجود ندارد، تاکید کرد: افرادی که از بیماری کووید ۱۹ نجات پیدا کردند یک ماه بعد از بهبودی میتوانند برای نجات جان بیمار دیگر با مراجعه به سازمان انتقال خون با اهدای پلاسمای خود در این امر خیرخواهانه شرکت کنند.
در بدن افراد بهبودیافته از بیماری کرونا، آنتیبادی برای درمان بیماری وجود دارد که با اهدای پلاسمای خون خود میتوانند جان افراد مبتلا به کرونا در شرایط حاد را نجات دهند.
بنابر آمار رسمی تا کنون دست کم ۳۰۰ هزار نفر در کشور بطور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدند و بیش از ۱۶ هزار نفر بر اثر آن فوت کردند.
نظر شما