اروینگ سینگر (۱۹۲۵-۲۰۱۵م) استاد فلسفۀ دانشگاه امآیتی بود. آموزش فلسفی او بیشتر در شاخه فلسفۀ تحلیلی جای میگیرد. سینگر پیشتر به خاطر کتاب سهگانه ماهیت عشق (افلاطون تا لوتر جلد اول، عشق شهسوارانه و رمانتیک جلد دوم، جهان مدرن جلد سوم) که بررسیِ فلسفی و تاریخی مفهوم عشق اختصاص دارد به شهرت رسیده بود. این سهگانه تاکنون به زبان فارسی ترجمه نشده است.
کتاب متأخرتر فلسفۀ عشق به نوعی خلاصۀ مضامین گوناگونِ موجود در آن سهگانه است. الن سوبل در مقام نویسندۀ در قسمت درآمد کتاب مینگارد: بارها در نوشتهها و گفتههایم به دانشجویان کنجکاو و همکارانم تأکید کردهام که اگر میخواهید دربارۀ فلسفۀ عشق مطالعه کنید، سهگانۀ پروفسور سینگر باید در صدر فهرست منابعتان باشد. اما با خواندن کتاب فلسفۀ عشق که مضامین گوناگون موجود در سهگانۀ ماهیت عشق را خلاصه کرده و به تبیین و تشریح اهم آنها پرداخته است، پیش خود گفتم که ای کاش این کتاب در روزگار جوانی به دستم میرسید، ای کاش که آن را پیش از غرق کردن خود در کل آن سهگانه خوانده بودم. این چیزی است که اکنون به آنها که میخواهند در زمینۀ فلسفۀ عشق مطالعه داشته باشند و از من میپرسند که از کجا آغاز کنند میگویم: اول این کتاب را بخوانید و بعد ماهیت عشق را. ص ۹.
سینگر در پیشگفتار کتاب اذعان میکند که مطالب کتابش در اصل از دلِ مصاحبههایی بیرون آمده که با یک تهیه کنندۀ رادیو در این زمینه داشته است که البته بیشتر به تکگویی شبیه است تا گفتوگو. اروینگ سینگر میافزاید که پس از اتمام کار سهگانه ماهیت عشق او به این نتیجهگیری رسیده بوده است که مفهومپردازیهای آن سه کتاب درباره عشق سردستی و محدود و ناقص بوده است. خصوصاً آنکه در آن سهگانه از این مهم غفلت صورت گرفته است که فهم عشق مستلزم پژوهشی مشترک و توأمان با مبحث معناداری کل زندگی و خلق ارزش توسط انسان است. همین دریافت و توجه سینگر را پس از نُه سال به نگاشتن کتاب معنای زندگی سوق میدهد. کتابی که هر چند نامش معنای زندگی است، اما باز به طور غیرمستقیم به ماهیت عشق میپردازد. همچنانکه نام جلد دوم آن مجموعه هم جستوجوی عشق است.
اروینگ همچنین پس از آن سهگانه و پیش از فلسفۀ عشق، در دو کتاب دیگر هم به مسائل و مباحث مرتبط با عشق دستوپنجه نرم کرده است. آنقدر که میتوان او را فیلسوفِ عشق خواند! آن دو کتاب دیگر به ترتیب عبارتند از احساس و تخیل: جریان متلاطم وجود ما و کاوشهایی دربارۀ ماهیت عشق و زناشویی. از این روی کتاب فلسفه عشق را میتوان چکیده و گزارشی خلاصه در مرور کل این مسیر بلند پژوهشی محسوب کرد.
کتاب فلسفه عشق با یک درآمد به قلم الن سوبل و پیشگفتار نویسنده، در هفده بخش کوتاه سامان یافته است. این بخشها به ترتیب عبارتند از آیا عشق رمانیتک مفهومی جدید است؟، افلاطون، فراتر از ایدئالیسم، مفاهیم استعلا و یکی شدن، عشق شهسوارانه و مفاهیم جانشین آن، انواع گوناگون عشق رمانتیک، اینهمانی عشق و اشتیاق، ارزشبخشی و ارزیابی با دیدگاه فروید، شوپنهاور و نیچه، پیامدهای این دیدگاه برای ازدواج، دوگانهانگاری و دیدگاه فروید درباره انحطاط اروتیک، دموکراسی در ارتباط با رمانتیسم، اگزیستانسیالیسم، عشق به زندگی: چشماندازی کثرتباورانه، هماهنگسازیِ دیویی و سانتایانا، نقش خلاقیت، چشماندازهایی آیندۀ فلسفۀ عشق.
گفتنی است که کتاب فلسفۀ عشق با قلم اروینگ سینگر و ترجمۀ میثم محمدامینی از بهار سال ۱۳۹۷ با شمارگان ۱۶۵۰ (در چاپ دومِ همان سال) و در ۱۳۴ صفحه، با قیمت شانزدههزار تومان در اختیار علاقهمندان این حوزه قرار گرفته است. از میثم محمدامینی مترجم کتاب پیشتر کتاب هایی نظیر بفرمایید فلسفه، آرمانشهر، دلفین، رایانه، درآمدی به فلسفه زبان، دوازده نظریه درباره طبیعت بشر، انسان بودن در عصر هوش مصنوعی، ساخت واقعیت اجتماعی، سرگذشت فلسفه غرب، علم و شعر، فقط استدلال! ۱۰۰ استدلال فلسفه غرب چاپ شده است.
نظر شما