به گزارش خبرنگار ایرنا، ظاهرا تروریسم دولتی آمریکا در قبال ایران به آسمان و هواپیماهای مسافربری نیز کشیده شده است. پنجشنبه شب هواپیمای مسافربری ماهان که در حال عزیمت از تهران به سمت بیروت بود، با پرواز موازی و نزدیک دو «اف ۱۵ آمریکایی» در مسیر پروازی خود برای حفظ جان مسافران مجبور به کاهش ارتفاع فوری شد که این اقدام باعث شد خدمه و چند مسافر آسیب ببینند.
یک مقام آمریکایی در مصاحبه با فاکسنیوز که بهدلایل امنیتی از فاش کردن نامش خودداری کرده، گفته است: «خلبان جنگنده افــ۱۵ نیروی هوایی آمریکا یک هشدار تصادم هوایی دریافت کرده، اما آن را تقریبا استاندارد تلقی کرده و گفته است که در چنین فاصلهای ریسک تصادم هوایی وجود ندارد. احتمالا خلبان هواپیمای مسافربری ایرانی نیز هشدار تصادم هوایی دریافت کرده باشد.»
رفتار جنگندههای آمریکایی در مورد پرواز ۱۱۵۲ هواپیمایی ماهان در خاک کشور ثالث نقض آشکار امنیت هوانوردی، تخلف از اصل آزادی پرواز هواپیماهای غیرنظامی و به علاوه در مغایرت با مواد ۳ مکرر و ۴۴ پیمان هواپیمایی کشوری بینالمللی (کنوانسیون شیکاگو) و ضمیمههای مربوطه و کنوانسیون مونترال ۱۹۷۱ و نیز زیر پا گذاشتن اصول مسلم حقوق بینالملل است و نوعی اقدام تروریستی محسوب میشود.
بر اساس کنوانسیون ۱۹۴۴ شیکاگو، آمریکاییها امنیت کریدور هوایی شناخته شده را نقض کردهاند. شرکتهای هواپیمایی مختلف دنیا از این کریدور استفاده میکنند. اینکه یک جنگنده در کریدور هواپیمای مسافربری حضور یافته و به صورت خطرناکی به سمت یک هواپیمای مسافربری حرکت کند، خلاف قوانین بین المللی و پروتکلهای موجود هوایی است.
زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی و قانون شکنی برای دولت آمریکا رویه تبدیل شده است. آمریکا این بار به یک عمل خطرناک تروریستی متوسل شد که ابعاد جدیدی به جنگ رژیم ترامپ بر علیه ایران اضافه کرده باشد.
اساسا حضور آمریکاییها در خاک سوریه غیرقانونی است، سوریه کشوری مستقل و عضو سازمان ملل است و چندین بار به آمریکاییها اعلام کرده است که نیروهای آمریکایی باید خاک سوریه را ترک کنند اما نیروهای آمریکایی بدون مجوز دولت سوریه و حتی بدون مجوز سازمان ملل و به صورت غیرقانونی سوریه را اشغال کردهاند. بنابراین حضور نیروهای آمریکایی در خاک و آسمان سوریه غیرقانونی است.
آمریکایی ها ادعا می کنند که قصد داشتهاند مطمئن شوند هواپیمای ماهان مسافربری است. در حالی که هواپیمایی با این ابعاد با چشم غیرمسلح از زمین هم قابل شناسایی است و سادهترین و ابتداییترین رادارها کاملا مشخص می کند که هواپیما مسافربری یا نظامی است.
کارشناسان و ناظران مسائل بینالملل معتقدند که ماجراجویی آمریکاییها در راستای سیاست فشار حداکثری علیه تهران قابل ارزیابی است. طی دو سه سال اخیر آمریکا جنگ چند بعدی علیه ملت ایران را در دستور کار قرار داده است. نقطه عطف این اقدامات خصمانه علیه تهران خروج این کشور از برجام و اعاده تحریمهایی بود که به واسطه برجام تعلیق شده بود. آمریکا نه تنها تحریمهای یکجانبه علیه ملت ایران را برگرداند با تهدید و تطمیع کشورها و شرکتها تلاش کرد ایران را در تنگنا قرار بدهد. با این وجود و به موازات تشدید تحریمهای اقتصادی، آمریکا کارزار رسانه ای و تبلیغاتی علیه ایران را به راه انداخت. با این وجود در یکی دو سال اخیر یکی دو اقدام ماجراجویانه از سوی رژیم آمریکا هم صورت گرفت. ورود غیر قانونی پهپاد آمریکایی به حریم ایران که توسط پدافند هوایی ایران سرنگون شد. چند ماه بعد آمریکاییها در یک اقدام بزدلانه سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ترور و به شهادت رساندند که با واکنش قاطع سپاه در حمله موشکی به عین الاسد مواجه شد. رفتار ماجراجویانه آمریکاییها در قبال هواپیمای مسافربری را می توان از این دست اقدامات ارزیابی کرد. اقدامی که حتما با پاسخ مقتضی ایران در زمان و مکان مناسب مواجه خواهد شد.
بر اساس ماده یک کنوانسیون توکیو انجام هر عمل حتی اگر متضمن هیچ جرمی نباشد اما سلامت و امنیت هواپیما و سرنشینان هواپیما و محموله های هواپیما را به مخاطره بیاندازد، موجب اجرای مقررات این کنوانسیون میشود.
ایالات متحده آمریکا با اقدام غیر قانونی خود امنیت هوانوردی را به خطر انداخته است. این اقدام زیر سوال بردن و آسیب زدن به امنیت پرواز هواپیماهای غیرنظامی است که مسافران غیرنظامی را به مقصد می رساند حتی اگر این پرواز نظامی بود، آمریکا حق نداشت در خاک کشوری دیگر، یعنی سوریه یا لبنان علیه آن دست به چنین عملیاتی بزند. بنابراین، ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر این که چنین عملیاتی برای شناسایی و تامین امنیت نیروهای آمریکایی مستقر در مرز عراق و سوریه صورت گرفته، غیرقابل قبول است.
تهدید یک هواپیمای مسافربری در آسمان از سوی جنگندههای نظامی، مصداق بارز یک اقدام تروریستی محسوب میشود. چرا که این عمل اقدامی مستقیم علیه مسافران عادی و غیرمسلح است.
اقدام آمریکا تنها غیرقانونی است، بلکه تروریستی محسوب میشود. شاید اگر مهارت خلبان نبود، این اقدام جنگندههای آمریکایی ممکن بود به سقوط هواپیما و کشته شدن همه مسافران منجر شود. این اقدام آمریکا یادآور هدف قرارگرفتن هواپیمای مسافربری ایرانی توسط ناو وینسنس در سال ۱۹۸۸ میلادی است. در آن زمان نیز مقامات آمریکایی با اقدام تروریستی خود، صدها مرد، زن، کودک و حتی نوزاد ایرانی را قربانی کردند و درنهایت، فرمانده تروریست این ناو، مدال شجاعت از سوی مقامات آمریکایی دریافت کرد.
نکته قابل تامل اینکه این اقدام تروریستی آمریکا با سکوت دولتهای اروپایی و مدعیان حقوق بشر مواجه شده است به طوری که تاکنون این کشورها هیچگونه اظهار نظری درباره این اقدام تحریک آمیز و خلاف موازین بین المللی آمریکا ابراز نکردهاند. در چنین شرایطی ایران این حق را دارد که از تمام ابزارهای موجود برای دفاع از حقوق خود دفاع کند و انتظار می رود سازمانها و نهادهای مسئول در قبال این اقدام مخاطره آمیز آمریکاییها هشدارهای لازم را بدهند.
نظر شما