هر چند همکاریهای آمریکا و آل سعود در چند دهه گذشته به ویژه در جنگ رژیم بعث صدام علیه ایران در سال ۱۹۸۰ (۱۳۵۹)، جنگ اول خلیج فارس در سال ۱۹۹۱، جنگ دوم خلیج فارس در سال ۲۰۰۳، جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱، حمله گروه تروریستی «داعش» به عراق در سال ۲۰۱۴، حمله به یمن در سال ۲۰۱۵ و تا به امروز گستردهتر و گستردهتر شده، اما اخبار منتشره در خصوص همکاریهای جاسوسی از مخالفان عربستانی توسط آل سعود و آمریکا ابعاد تازهای از این همکاریها را افشا کرده است.
البته اهداف واشنگتن و ریاض از این همکاریها کاملا با هم فرق دارد؛ آمریکاییها به دنبال سرپا نگهداشتن آل سعود در عربستان به عنوان عامل کاخ سفید برای دوشیدن بیشتر آنها میباشد و ریاض نیز برای روی پا ماندن و در قدرت ماندن نیاز به آمریکا دارد.
یکی از اقدامات گسترده و خشن آل سعود در سالهای اخیر، جاسوسی از مخالفان و حذف آنها به صورت فیزیکی میباشد که قطعه قطعه کردن "جمال خاشقچی" روزنامه نگار مخالف سعودی در مهر ماه ۱۳۹۷ در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه به دستور بن سلمان فقط یکی از نمونهها در این زمینه میباشد که گفته میشود با همکاری سازمان جاسوسی مرکزی آمریکا (سیا) صورت گرفته است.
یکی از همکاریهای دیگر سازمان «سیا» با آل سعود اعمال نفوذ در توییتر میباشد که مقامات عربستان از این طریق به جزئیات فعالیت بیش از یک میلیون کاربر منتقد و فعال سیاسی خود دسترسی پیدا کردهاند.
شبکه خبری «بلومبرگ» در روزهای اخیر گزارش داد که دادستانهای آمریکا به دنبال این هستند که اتهامات وارده به کارکنان شرکت توییتر برای همکاری با دولت عربستان در زمینه جاسوسی از مخالفان را رد کنند.
به رغم اینکه دادگاه «سانفرانسیسکو» در آمریکا آبان ماه سال گذشته اعلام کرد که دولت عربستان با استفاده از شبکه اجتماعی توییتر از منتقدان و فعالان سیاسی خود جاسوسی میکند، اما دادستانهای این دادگاه تلاش میکنند، اتهامات وارده بر ۲ کارمند شرکت توییتر و یک شهروند سعودی برای کمک به دولت ریاض به منظور جاسوسی از معارضان و مخالفان را رد کنند.
دادستانهای سانفرانسیسکو در پرونده دو صفحهای خود توضیح نمیدهند که چرا آنان به دنبال رد این اتهام هستند، اما انتخاب خود را تصمیمی بدون تعصب خواندهاند!.
بلومبرگ افزود: توضیح دادستانهای سانفرانسیسکو در مورد این تصمیم به معنای آن است که آنها میتوانند اتهامات جدیدی را ارائه دهند.
براساس پرونده دادگاه سانفرانسیسکو، عربستان برای زیرنظرگرفتن فعالیتهای منتقدان و فعالان سیاسی در شبکههای اجتماعی ۲ تن از کارمندان توییتر را برای جاسوسی از کاربران منتقد سعودی استخدام کرده است.
گزارش بازرسان دادگاه سانفرانسیسکو تاکید کرد که کارمندان بهکار گرفته شده در توییتر تمامی اطلاعات کاربران مشخص شده از جمله ایمیل، جزئیات توییتها و محل کاربر را در اختیار دولت عربستان قرار میدادهاند.
همکاری آمریکا و عربستان در مسایل امنیتی و جاسوسی، هماکنون به کانادا نیز کشیده شده و ریاض با همکاری سیا به دنبال جاسوسی از مخالفان خود در کانادا میباشد.
چندی پیش یک رسانه آمریکایی از پیامهای پیدرپی تهدیدآمیز بن سلمان برای "سعد الجبری" یکی از مسئولان امنیتی سابق عربستان که از او به عنوان جعبه سیاه فراری خاندان سعودی یاد میشود و در حال حاضر در کانادا به سر میبرد، خبر داد.
روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی اعلام کرد که الجبری یکی از مسئولان امنیتی سابق عربستان که در حال حاضر در کانادا به سر میبرد، در معرض تهدید و تلاش برای بازگرداندن وی به عربستان قرار گرفته است.
در گزارشهای رسانهای آمده است که الجبری بعد از آنکه بن سلمان در عربستان به قدرت رسید و رقبای سیاسی خود را کنار زد، احساس کرد که دیر یا زود مورد هدف قرار میگیرد و به همین دلیل از عربستان خارج شد و از آن زمان تاکنون بن سلمان تلاش میکند، الجبری را به کشور بازگرداند.
نیویورک تایمز نوشت که این اسناد و پیامها پیش از این منتشر نشده و بیانگر آن است که محمد بن سلمان مجدانه برای بازگرداندن الجبری به عربستان تلاش میکند.
الجبری زمانی که همچون خاشقچی در ترکیه به سر میبرد، بارها پیامهای تهدیدآمیز از سوی محمد بن سلمان دریافت کرد و این مسئله باعث شد، وی به کانادا سفر کند. بن سلمان در این پیامها خطاب به الجبری میگوید، "به عربستان برگرد تا شرایط را برایت توضیح دهم؛ الجبری نیز در پاسخ مینویسد که نمیتواند".
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، توضیح مورد نظر بن سلمان به الجبری همانند توضیحاتی میباشد که ماموران ولیعهد سعودی به جمال خاشقچی در مهرماه سال ۱۳۹۷ در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه دادند.
هماکنون عربستان با مشکلات فراوان داخلی و منطقهای دست و پنجه نرم میکند که فرورفتن در باتلاق یمن و هزینه سرسامآور تجاوز به این کشور، تامین هزینههای گروههای تروریستی در سوریه، عراق، لیبی و لبنان، مشکلات مدیریتی و در راس همه اینها خیز بن سلمان برای رسیدن به تخت شاهی به هر قیمتی از جمله دستگیری و تحت تعقیب قرار دادن خاندان سعودی و مخالفان، علل مشکلات حکام سعودی میباشد که نگرانی بن سلمان بیشتر از مخالفان میباشد که به هر طریق به دنبال سرکوب کردن آنها و یا سربه نیست کردنشان است.
نکته قابل تاملی که در این میان وجود دارد، همکاری همه جانبه مقامات و دستگاههای آمریکایی در جاسوسی از مخالفان سعودی میباشد که دلیل آن هم کاملا روشن است و آنهم پارو کردن دلارهای نفتی عربستان و یا خالی کردن جیب سعودیها است.
نظر شما