به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه اطلاعرسانی شورای عالی استانها؛ حمید بادامی نجات نایبرئیس شورای عالی استانها با تأکید بر اینکه مجلس باید نسبت به اصلاح برخی قوانین نظارت بر انتخابات و تعیین صلاحیت کاندیداهای شوراهای شهر و روستا ورود جدی داشته باشد، گفت: طرح این مسئله که اختیارات مجلس به سایر نهادها واگذار شود، اندکی با رسالت نمایندگان مجلس مغایرت دارد.
وی افزود: نظارت شورای نگهبان در اصل ۹۹ قانون اساسی صرفاً بر انتخابات مجلس و ریاستجمهوری و همچنین آرای همهپرسی پیشبینی شده است و اگر نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا مدنظر «مجلس خبرگان قانون اساسی» بود، قطعاً در اصل ۹۹ قانون اساسی دیده میشد؛ زیرا شوراها و انتخابات آن، مبحث جدیدی نیست و در اصل ۱۰۰ تا ۱۰۷ قانون اساسی بهصورت کامل به این مهم، پرداخته شده است؛ ازاینرو بحث نظارت بر نمایندگان و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا از سوی شورای نگهبان مطرح نیست.
بادامی نجات بیان کرد: اقدامات نظارتی بر امور ۱۲۵ هزار نفر عضو و قطعاً چندین برابر آن، کاندیدای شوراهای روستا و شهر که به یکمیلیون هم خواهید رسید، کار را برای شورای نگهبان سخت میکند و شاید شورای نگهبان هم که مرجع تطبیق قوانین با قانون اساسی است، در این زمینه مخالفت داشته باشد؛ هرچند بخشی از نمایندگان مجلس اعتقادشان بر این است که منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی، صلاحیت نظارت بر شوراها را ندارند.
وی معتقد است: نمایندگان مجلس، صلاحیت نظارت بر انتخابات و تعیین صلاحیت کاندیداهای شوراهای شهر و روستا را دارند؛ هرچند بخشی از نمایندگان مجلس اعتقادشان بر این است که منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی، صلاحیت نظارت بر این مهم را ندارند که شاید مدنظر تمامی نمایندگان نباشد.
نایبرئیس شورای عالی استانها افزود: درمجموع میطلبد نمایندگان مجلس بهجای طرح این مباحث، بخشی از مشکلات شوراها را حل کنند، مشکلاتی که گاهی موجب کاهش کارآمدی شوراهای شهر و روستا میشود.
بادامی نجات با تأکید بر اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی طبیعتاً همیشه صرفه و صلاح را رعایت کردهاند و باید رعایت کنند؛ ادامه داد: برخی از نمایندگان، دلایل عدم صلاحیت مجلس برای نظارت بر امور شوراها را رودروایسیهای قوم و قبیلهای اعلام کردهاند؛ درحالیکه مجلس در رأس امور کشور قرار دارد و طرح این موضوع که برای تصمیمگیری ممکن است رودروایسی پیش آید، به صلاح و در شأن نمایندگان مجلس نیست.
وی با بیان اینکه اگر هم کمی و کاستی در نمایندگان شوراها وجود دارد و شاید صرفاً به حوزه نظارت بازنمیگردد؛ گفت: شاید دلایل مختلفی برای این مهم وجود دارد که میتوان آنها را با کمک شورای عالی استانها به روش صحیحتری، اصلاح کرد.
بادامی نجات افزود: بخشی از مشکلات کاندیداها و نمایندگان شوراهای شهر و روستا عمدتاً به مبحث آموزش بازمیگردد و بخش دیگر نیز میتواند نحوه تعیین صلاحیت کاندیداها باشد؛ البته گاهی در بسیاری از شهرهای کوچک و روستاها، کاندیدای موردنظر که مسئولیت شوراها در منطقه را بر عهده بگیرد، وجود ندارد.
نایبرئیس شورای عالی استانها افزود: آموزش اعضای شوراهای شهر و روستا، یکی از وظایف تعریف شده برای شورای عالی استانهاست که متأسفانه تاکنون برای این مهم، هزینهای پرداختنشده و بودجههای شورای عالی استانها هم پاسخگوی این مهم نیست تا بتواند ۱۲۵ هزار نفر عضو شورای شهر و روستا را آموزش دهد. همچنین شاید اگر مبحث آموزش از دورههای نخست یا بعدی شوراها اتفاق میافتد، بروز بخشی از مشکلات امروز را شاهد نبودیم و میتوانستیم شوراهای بهتری داشته باشیم.
بادامی نجات در ادامه با تأکید بر اینکه طبیعتاً از نظارت بر انتخابات و تعیین صلاحیت کاندیدای شوراها استقبال میکنیم؛ معتقد است: افرادی که بهعنوان نماینده منتخب مردم، مسئولیت حوزه شوراها یا مجلس را بر عهده میگیرند، باید از هر لحاظ، صلاحیت داشته باشند؛ اما واگذاری اختیارات نظارت بر انتخابات شوراها از سوی مجلس، اقدام صحیحی نیست؛ زیرا در این صورت وابستگی پارلمانهای محلی و ملی که واضح و مبرهن است، دچار خدشه میشود.
وی همچنین گفت: مجلس شورای اسلامی ضمن اصلاح قانون، میتواند فرآیند نظارت بر امور انتخابات شوراها را با همکاری شورای عالی استانها بهگونهای تعریف کند که شوراهای شهر و روستا از حضور افراد متخصص و آگاه برخوردار شود تا بتوانند تصمیمات بهتری برای مدیریت شهری و روستایی داشته باشند.
نایب رییس شورای عالی استانها پیشنهاد داد: نمایندگان مجلس بهمنظور تقویت نظارت بهتر بر امور انتخابات شوراها میتوانند توجه ویژه به افزایش آموزش اعضای شوراهای شهر و روستا، تعیین مدرک تحصیلی مرتبط با حوزه مدیریت روستایی و شهری، برگزاری آزمونهای ورودی برای کاندیدای شوراها و نظایر آن را مدنظر قرار دهند.
نظر شما