طبق آمارها موج نخست کرونا که از اسفند ۹۸ تا نیمه اول تیر ماه امسال در البرز ادامه داشت، هجوم توام با ترس و هراس شمار زیادی از مردم به مراکز درمانی را درپی داشت و بسیاری هرچند با علائمی متفاوت برای آگاهی از وضعیت جسمی خود روانه بیمارستان ها شدند که بخش عمده این مراجعات ناشی از شوک کرونایی و ترس و اضطراب تشخیص داده شد.
در آن مقطع زمانی گاهی روزها تعداد مراجعه مردم به مراکز درمانی به مرز یک هزار نفر می رسید اما با اطلاع رسانی گسترده رسانه های جمعی و مراکز درمانی کم کم از ترس و اضطراب مردم کاسته شد و تنها بیمارانی که قطعیت ابتلا به کرونای آنان مشخص می شد به بیمارستان ها انتقال می یافتند.
در موج نخست کرونا برخی ایام میزان مرگ و میر کرونایی در استان البرز به ۱۶ نفر در روز رسید و این امر سبب نگرانی شدید مردم و مسوولان شد و دایره خودمراقبتی ها گسترش یافت .
به هرحال اعمال محدودیت های شدید و همراهی مردم در استان البرز موجب شد تا میزان ابتلا به کرونا از نیمه دوم اردیبهشت ماه امسال سیر کاهشی داشته باشد و تا نیمه اول تیرماه میزان ابتلا به کرونا به کمترین سطح خود یعنی حدود ۲۰ نفر در روز رسید و حتی مرگ و میرناشی از کوید-۱۹، صفر شد.
شروع موج دوم
کاهش محدودیت های اجتماعی و اداری و بازگشت به کار مردم،کسبه و بازاریان بار دیگر نوک پیکان ابتلا را به سمت سیر صعودی در البرز برد، موضوعی که بار دیگر بر نگرانی جامعه سلامت استان افزود.
اگرچه بسیاری از مشاغل و مراکز تجمعی مانند مدارس ، دانشگاه ها، نماز جمعه و سایر بخش ها همچنان تعطیل است اما عادی شدن فعالیت بازار و کسب و کارها در کنار بی توجهی بخشی از مردم به پروتکل ها سبب گسترش شیوع کرونا و افزایش مرگ و میرها شده است.
مراجعه بالای بیماران به مراکز درمانی
۲ موج اول و دوم کرونا در البرز دارای تفاوتی خاص هستند چرا که در موج نخست افزون بر بیماران قطعیکرونا بسیاری افراد از روی ترس و هراس خود را به مراکز درمانی می رساندند و ابتلا یاعدم ابتلا را در آزمایشگاه ها و انجام اسکن ها محک می زدند.
اما موج دوم کرونا با مراجعه بیماران قطعی و افراد بدحال به مراکز درمانی همراه شده و گاهی بیمارستان ها به علت شمار بالای مبتلایان ، بخشی از بیماران را به خانه ها و مراقبت در منزل و تنها نقاهتگاه استان هدایت می کنند.
در موج دوم برخی روزها تعداد مراجعه کنندگان کرونایی به بیمارستان های البرز از مرز ۸۵۰ نفر می گذرد و شمار جانباختگان بار دیگر رکورد زده است یعنی به ۱۶ نفر در روز رسید هر چند که در موج اول هم عدد ۱۶ بالاترین شمار مرگ ومیرها در برخی ایام اعلام شد.
اعمال محدودیت های دوباره
افزایش تعداد مبتلایان کرونا در استان البرز سبب شد تا مسوولان اجرایی بار دیگر برخی محدودیت های اجتماعی در این استان را اعمال کنند و از میزان مراجعه مردم به مراکز اداری و عمومی بکاهند.
در عین حال تشویق و ترغیب مردم به استفاده از ماسک و مواد ضدعفونی کننده در موج دوم بیشتر از موج اول است و این روزها تمام ادارات از پذیرش ارباب رجوع بدون ماسک جلوگیری می کنند.
استان البرز با سه میلیون نفر جمعیت در مسیر مسافران ۱۵ استان کشور و جاده های گردشگری شمال ایران قرار دارد که تردد جمعیت زیاد گردشگران در جاده ها و شهرهای استان بر مخاطرات ابتلا به کرونا افزوده است.
تاخت و تاز کرونا در سایه بی احتیاطی ها
این روزها اگر چه بسیاری از مردم البرز به خود مراقبتی روی آورده اند اما در مقابل شمار زیادی هم به موضوع کرونا بی تفاوت یا کم توجه شده که ابتلا به کوید- ۱۹ را دور از تصور می دانند غافل از اینکه ویروس کرونا در همه جا پرسه می زند.
با اینکه تلاش رسانه های جمعی و مسوولان اجرایی و درمانی بر آگاهی بخشی گسترده به مردم است اما کم توجهی ها و بی احتیاطی ها سبب شده تا زحمات کادر خسته شده درمانی استان به نتیجه مطلوب نرسد.
از سوی دیگر تلاش های بی وقفه پزشکان و پرستاران موجب شده تا در روزهای اخیر شمار مرگ و میرها ناشی از کرونا در البرز کاهش یابد اما گاهی نوک پیکان به سمت بالای نمودار بوده و دشواری ها را بیشتر کرده است.
کارکنان خسته بخش سلامت البرز
حدود پنج ماه ونیم مبارزه پزشکان ، پرستاران و سایر کارکنان درمان استان البرز با کرونا و درمان بیماران در این روزها خستگی مضاعفی در بین آنان به وجود آورده و طاقت فرشتگان سلامت به سر رسیده است موضوعی عزیزاله شهبازی استاندار البرز و دکتر حسین کریم رییس دانشگاه علوم پزشکی استان با صراحت به آن اشاره کرده واز مردم تقاضای خودمراقبتی کردند.
خدمات دهی به بیماران کرونایی با لباس و ماسک های ویژه آن هم در تاریکخانه محزون بیمارستان ها افزون بر خستگی سبب مشکلات روحی و روانی برای این قشر زحمتکش شده و عاجزانه از مردم تقاضای خودمراقبتی دارند.
پزشکان و کارکنان بیمارستان های استان که به صورت شبانه روزی به بیماران کرونایی خدمات رسانی می کنند، گاهی مواقع برای پیشگیری از انتقال بیماری به خانواده ها ، مدت های زیادی از خانه و زندگی خود دوری می کنند و در پیکاری سخت و طاقت فرسا به نجات جان بیماران بدحال می پردازند.
در این حال تاکنون یک پزشک و یک پرستار سازمان تامین اجتماعی استان البرز براثر کرونا آسمانی شده و تعدادی از پزشکان و کارکنان عرصه سلامت استان به این بیماری مبتلا شده اند.
اکنون بیشتر مراکز بیمارستانی استان البرز درگیرمداوای بیماران بدحال بوده ضمن آنکه شمار زیادی از مبتلایان زیر نظر پزشکان در خانه ها تحت درمان قرار دارند.
راه اندازی نقاهتگاه در فردیس البرز
گسترش کرونا در موج دوم سبب شد تا با همکاری سپاه ، دانشگاه علوم پزشکی و سایر دستگاه های اجرایی یک نقاهتگاه برای درمان مبتلایان به کرونا در شهرستان فردیس استان البرز راه اندازی شود.
فعال سازی این مرکز با استفاده از امکانات مناسب اقدامی برای پشتیبانی از بیمارستان ها بوده و مبتلایانی که از مکان مناسب برای نگهداری در منزل با مشکل مواجه هستند به این نقاهتگاه انتقال می یابند.
ظرفیت این نقاهتگاه حدود یک هزار و۵۰۰ تخت اعلام شده است، حال اینکه در موج اول کرونا با اینکه تعدادی نقاهتگاه در استان راه اندازی شد اما مورد استفاده قرار نگرفت.
آخرین وضعیت کرونا در البرز
دکتر حسین کریم رییس دانشگاه علوم پزشکی استان البرز با هشدار به مردم در خصوص خطرات موج دوم کرونا و فراگیری این بیماری گفت : در مجموع موج اول و دوم کرونا تاکنون ۱۲ هزارو ۸۴۱ بیمار مشکوک و قطعی کرونا در بیمارستان های استان بستری شده اند که ۱۰ هزارو۹۳۱ نفر آنان مثبت قطعی تشخیص داده شده است .
وی تعداد ترخیص شدگان از مراکز درمانی استان البرز را ۱۱ هزارو۴۷۹ نفر اعلام کرد و افزود: تاکنون ۷۴۳ نفر براثر ابتلا به کرونا در البرز جان باخته اند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز بیان داشت : اکنون ۵۹۲ نفر در بیمارستان های استان البرز براثر ابتلا به کرونا و مشکوک به این ویروس بستری هستند .
وی با اشاره به افزایش مراجعه روزانه به بیمارستان های البرز گفت : به طور متوسط هر ۲۴ ساعت حدود ۷۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستان های استان مراجعه می کنند.
کریم گفت : در۲۴ ساعت گذشته ۷۰۸ نفر با علائم تنفسی به بیمارستان های البرز مراجعه کردند که ۹۹ نفر آنان به دلیل وخامت حال بستری شدند و مابقی به درمان درخانه تحت حمایت پزشکی هدایت شدند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز بیان داشت: میزان ابتلا به کرونا در بین سنین زیر۵۰ سال در این استان افزایش یافته است.
وی افزود: اکنون ۱۲۳ بیمار به دلیل وخامت حال در بخش ویژه تحت درمان قرار دارند.
توصیه های دکتر کریم
رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز که خود بیماری کرونا را شکست داده است، به مردم استان البرز توصیه کرد که خودمراقبتی با استفاده از ماسک، مواد ضدعفونی کننده و رعایت فاصله اجتماعی را بیش از پیش جدی بگیرند.
دکتر کریم گفت : مردم حتی یک لحظه از ویروس کرونا غفلت نکنند و با وسواس بیشتر در مراودات روزانه و ترددها از انتقال این بیماری پیشگیری کنند.
وی افزود: به مردم توصیه می کینم که کرونا درمان قطعی ندارد و مهمترین سلاح در برابر این ویروس خطرناک استفاده از ماسک ، شستشوی مکرر دست ها و رعایت فاصله اجتماعی است .
کاهش تردد در مکان های پرجمعیت ، تعطیلی برخی مکان های تجمعی از توصیه های رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز بود.
وضعیت دارویی استان
بنا به گزارش های رسمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، این استان به لحاظ دارویی در وضعیت خوبی قرار دارد اما اگر شمار مبتلایان به کرونا در البرز و کشور افزایش یابد احتمال مشکل در این بخش وجود دارد.
استان البرز با برخورداری از حدود ۵۵ شرکت داروسازی و تامین مواد بهداشتی از مناطق برخوردار به لحاظ مراکز تولید داروی کشور است .
ضرورت تامین مواد اولیه برای تولید کنندگان ماسک البرز
عامل توسعه خوشه پوشاک البرز اعلام کرد که در شرایط کنونی تامین مواد اولیه برای تولیدکنندگان ماسک استان ضروری است.
مجتبی خدادادی بیان داشت: قیمت پارچه برای تولید ماسک نسبت به ۲ ماه پیش بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: کمبود مواد اولیه و توزیع آن در بازار آزاد با قیمت بسیار بیشتر سبب شده تا قیمت ماسک به شکل فزاینده ای بالا برود.
خدادادی با بیان اینکه افزایش قیمت مواد اولیه منجر به تولید ماسک های غیر استاندارد شده است، خاطر نشان کرد: در برخی مناطق شاهد فروش ماسک به قیمت چندین برابر نرخ مصوب هستیم.
وی با اشاره به اینکه برای جلوگیری از مبتلا شدن به ویروس کرونا بایستی روزانه چندین ماسک توسط هر فرد استفاده شود، گفت: با توجه به بالا رفتن قیمت ماسک و کاهش قدرت خرید مردم، ماسک های بی کیفیت و غیر استاندارد در بازار زیاده شده و حتی برخی از ماسک های سه لایه نیز کیفیت لازم را ندارند که این امر می تواند احتمال مبتلا شدن به ویروس کرونا را افزایش دهد.
وی ادامه داد: این در حالی است که با نظارت بیشتر برًروی قیمت مواد اولیه به جای نظارت بر ماسک ها و در اختیار قرار دادن پارچه با حجم بالا به دست تولید کننده میً توان ماسک با کیفیت در استان تولید و به دست مصرف کننده رساند.
عامل توسعه خوشه پوشاک البرز، گران شدن کش برای تولید ماسک را از دیگر مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: قیمت کش از کیلویی ٨٠ هزار تومان به هرکیلو ٢٣٠هزار تومان رسیده این در حالی است که تمام مواد اولیه این محصول در کشورمان تولید می شود.
خدادادی ادامه داد: در صورت نظارت بر قیمت مواد اولیه تولید ماسک از سوی دولت و در اختیار قرار دادن آن به تولیدکنندگان علاوه بر تامین نیاز استان می توانیم نیاز سایر استان های کشور را نیز تامین کنیم.
وی گفت: یک هزار و ۳۰۰ تولید کننده پوشاک دراستان داریم که ۷۰ درصد آنها به تولید محصولات مقابله با کرونا روی آورده اند.
استان البرز از حدود یک ماه پیش تاکنون در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفته است.
نظر شما