به گزارش روز دوشنبه پایگاه خبری بازارسرمایه ایران؛ حسین نوروزیزاده در بررسی بیشتر بورس انرژی گفت: آمارها نشان میدهد ارزش معاملات بورس انرژی در بازار فیزیکی که اصلیترین رینگ معاملاتی این بورس است در چهار ماهه منتهی به ۳۱ تیرماه ۹۹ به رقم تاریخی ۲۹ هزار ۵۸۲ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۵۴۰ درصد رشد نشان میدهد و از ابتدای شکلگیری بورس انرژی تا به امروز بیسابقه است.
وی افزود: تیرماه امسال ارزش معاملات فیزیکی بورس انرژی به رقم بی سابقه ۱۱ هزار و ۲۱۴ میلیارد تومان رسیده که بالاترین رکورد ارزش مبادلات ماهانه این بورس در یکسال گذشته است؛ همچنین بنابر اظهارات رئیس اداره پذیرش و بازاریابی بورس انرژی از لحاظ آمار عملکرد پذیرش محصولات نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد ۱۸۵ درصدی دارد.
استقبال از عرضه فرآوردههای نفتی
این کارشناس بورس انرژی اضافه کرد: اکنون با احتساب تعداد پذیرشهای صورت گرفته تا تیرماه۹۹، تعداد ۱۵۵ قلم کالا در بازار هیدروکربوری به همراه ۴۶ نیروگاه در بازار برق بورس انرژی ایران پذیرش شده که این روند، افزایش روزافزون اقبال و اعتماد فعالان و تولیدکنندگان کالاهای انرژی محور به عملکرد این شرکت است.
وی پیرامون عرضه نفت در این بازار تصریح کرد: هرچقدر که عرضه نفت خام در بورس انرژی با دشواری های عدیده ای همراه بود و تحریمهای آمریکا هم مزید بر علت شد، ولی عرضه فرآورده های نفتی در رینگ داخلی و در تالار صادراتی با استقبال مناسب خریداران بالاخص در کشورهای همسایه روبرو شده است.
نوروزیزاده توضیح داد: شاید بتوان افزایش قیمت ارز در کشور را یکی از عوامل رشد ارزش معاملات در بورس انرژی دانست، اما نباید از این مهم غافل شد که تعهد شرکت ملی پالایش و پخش و سایر عرضهکننده گان به عرضههای منظم که سبب جلب اعتماد خریداران در زمینه تداوم این بازار شده، نقش بسزایی در رشد حجم و ارزش معاملات داشته است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، حذف بروکراسی های غیرضروری از سویی، سختگیریهای بی مورد و تسهیل در انجام فرایند پذیرش محصولات، همچنین صدور کد معاملاتی برای مشتریان خارجی توسط شرکت بورس انرژی و سمات نقش قابل توجهی در رونق بازار فیزیکی بورس انرژی بالاخص رینگ صادراتی داشته است.
تجربه موفق ابزارهای بورس انرژی در رشد اقتصاد
وی افزود: بدون تردید از منظری دیگراستفاده از ابزارهای مالی متنوع و جدید جایگاه بورس انرژی در بازار سرمایه کشور را تثبیت و تقویت خواهد کرد، ابزارهایی مانند قرارداد سلف موازی استاندارد، معاملات کشف پریمیوم، قرارداد گواهی ظرفیت، صندوق سرمایهگذاری پروژه و مظنه یابی متعهد پذیرهنویسی اوراق با درآمد ثابت، تجربه موفقی برای رشد و توسعه اقتصاد کشور در بستر بورس انرژی خواهد بود. به عنوان نمونه میتوان به تامین مالی قابل توجه دولت از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد نفت خام سبک داخلی اشاره کرد که در ۱۳ سررسید منتشر و اجرایی شد.
نوروزیزاده ضمن مثبت دانستن عملکرد این اوراق اضافه کرد: انتشار و معاملات اوراق سلف موازی استاندارد دارای مزیتهای قابل توجهی از جمله تسهیل در تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش بنگاههای اقتصادی، وجود بازار ثانویه و امکان معامله مجدد قراردادهای سلف، قابلیت اعمال اختیار خرید و فروش و پوشش ریسک، قدرت نقدشوندگی قبل از سررسید قرارداد از طریق بازار ثانویه و مباحث مربوط به معافیتهای مالیاتی است که این ابزار مالی اسلامی را برای تولیدکنندگان بسیار جذاب میکند.
کرونا بر معاملات بورس انرژی اثر نکرد
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: نگاهی به حجم و ارزش معاملات هفتههای گذشته بورس انرژی نشانگر آن است که محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا تاثیری در معاملات بورس انرژی نداشته است؛ اما نمیتوان این روند را ادامهدار دانست. کاهش سفرهای تابستانی در کشور تقاضای فصلی بنزین را تحت تاثیر قرارخواهد داد. همین وضعیت با درصد وقوع بالا، کشورهای هدف صادراتی را متاثر خواهد کرد و در صورت وقوع چنین رخدادی حجم عرضه های صادراتی به دلیل مازاد تولید در کشور افزایش داشته و در طرف مقابل کاهش سطح تقاضا به دلیل محدودیتهای کرونایی را به دنبال خواهد داشت.
وی گفت: البته با تمام اتفاق های مثبتی که در یکسال گذشته برای بورس انرژی و معاملات رویداده، نباید از کمبودها و مشکلات بر سر راه معاملات این بورس به سادگی گذشت. همچنان یکی از بزرگترین معضلات عملیاتی رینگ صادراتی بورس انرژی عدم امکان نقل و انتقال بدون دغدغه مبلغ معامله و دریافت و پرداخت وجه پیش پرداخت است؛ محیا نبودن سامانه معاملات مستقل از جمله معضلاتی است که مشارکتکنندگان در این بازار را با مشکلاتی روبرو کرده است.
نوروزیزاده بیان کرد: نوسان های شدید نرخ ارز در بخش کلان اقتصاد تاثیر زیادی بر حجم عرضه و تقاضای هفته های گذشته نداشته است، ولی ادامه این روند، جذابیت بازار فرآوردههای نفتی کشور را برای خریداران مخصوصا در کشورهای همسایه کمرنگ خواهد کرد و به یکی از دغدغههای اصلی فعالین در این حوزه تبدیل شده است.
نظر شما