بر اساس اعلام رسمی مقامات لبنان، حادثه اولیه در انبار مواد محترقه آتش بازی رخ داد. سپس دامنه آتش به انبار نگهداری مواد نیترات آمونیوم رسید، تا فاجعه کامل شود.
خبرهای دریافتی حکایت از آن دارد که دو روز قبل کشتی «مترو استار» که حامل مواد محترقه آتش بازی بود، از مبدا اوکراین، در بندر بیروت پهلو گرفت و محموله آن به انبار شماره 12 منتقل شد.
مقامات رسمی در بیروت تلاش کردند با اطلاع رسانی سریع، دقیق و مطابق با واقعیت، ضمن اقناع افکار عمومی، از بروز شایعات جلوگیری کرده، تا بتوانند بحران پیش آمده را مهار کنند.
مردم لبنان و بخش اعظمی از افکار عمومی دنیا، هنوز در شوک این حادثه بودند که شبکه تلویزیونی «العربیه» متعلق به خاندان سعودی، با انتشار خبرهای جعلی، جنگ تازه ای را با جبهه مقاومت آغاز کرد.
این رسانه که دشمنی اش با جبهه مقاومت مسبوق به سابقه است، در خبرهای خود، مسئولیت این حادثه هولناک را متوجه حزب الله لبنان دانست. بر اساس جعلیات العربیه، انفجار انبار مهمات حزب الله موجب بروز این فاجعه بود.
در دنیای امروز، «اعتبار منبع» یکی از ارکان مهم در فعالیت های رسانه ای است. فعالان حوزه رسانه تلاش می کنند تا ضمن رعایت سرعت و دقت در اطلاع رسانی، از صحت مطالب ارایه شده اطمینان داشته باشند چرا که اعتبار آنان نزد مخاطبان در وهله اول بر اساس صحت مطالب ارایه شده است.
زمانی که مقامات رسمی یک کشور در بازه زمانی کوتاه، دلیل حادثه را اعلام می کنند، گمانه زنی رسانه ای در باره آن رخداد، کاری غیر اخلاقی و مغایر با اصول پذیرفته شده در فعالیت های رسانه ای است.
داستانسرایی های العربیه در حالی صورت می گیرد که ریاض داعیه رهبری جهان عرب را دارد. حالا افکار عمومی در کشورهای مسلمان باید از خود بپرسند چگونه یک کشور عربی می تواند هیزم آتشی شود که همکیشان شان را، در خود بلعیده است؟
ابعاد حادثه بیروت اگرچه هولناک است، اما عوامل بروز آن به سادگی در پیش چشم ملت لبنان است. اقدام غیراخلاقی و غیرحرفه ای العربیه در وارونه جلوه دادن حقایق این رخداد، پاشیدن نمک بر زخم مردمی است که سالیان دراز دود دشمنی سعودی ها را در چشم خود دارند.
اقدام این رسانه سعودی در تولید اخبار جعلی، اگرچه از نظر آنان در امتداد دشمنی با جبهه مقاومت است، اما تداوم این شیوه در درازمدت، موجب خلع رسانه ای ریاض خواهد شد.
نظر شما