ویروس مهلک کرونا که تاکنون حدود 18 میلیون نفر را مبتلا است ابتدا در شهر ووهان در چین آغاز شد که به شهر «موتور» در سراسر جهان شناخته می شود.
در این شهر شمار زیادی از شرکتهای خودروساز و قطعهساز قرار دارد و به عنوان مقر اصلی کارخانههای بزرگ خودروسازی مانند جنرال موتورز، هوندا، نیسان، گروه پژو و... به شمار میآید.
سالیان متمادی است که چین بهشت خودروسازان آمریکایی، اروپایی و ژاپنی به شمار می آید بوده، اما اکنون سایه شوم کرونا سبب کاهش تقاضا در صنعت خودروسازی در جهان شده است.
به گزارش سی ان ان، شرکت های بزرگ خودروسازی مانند رنو، هوندا، فولکس واگن، تویوتا، دایملر، جنرال موتورز و هیوندایی سرمایه گذاری های فراوانی را در چین کرده اند که بیش از هر کشور دیگری خودرو می سازد و بزرگترین بازار خودروی دنیا به شمار می آید.
گفتنی است چین بزرگ ترین تولید کننده و همزمان مصرف کننده خودرو در جهان است به طوری که در سال گذشته میلادی (۲۰۱۹) میزان تولید و مصرف خودرو در این کشور هرکدام به بیش از ۲۵ میلیون دستگاه رسید که چین را در مقام اول جهان قرار داد در سال گذشته میلادی در سراسر جهان کلا ۹۲ میلیون خودرو تولید شده است.
آمارها نشان می دهد شرکت خودروسازی هوندا به تنهایی حدود ۵۰ درصد از محصولات خود را در شهر ووهان چین تولید می کند.
پس از همه گیری بیماری کرونا و اغاز قرنطینه در ووهان، کم کم شمار مبتلایان در سایر کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا رو به افزایش گذاشت و با افزایش شمار مرگ و میر ناشی از این بیماری مهلک، اثر دومینویی آن بر کل صنعت خودرو سازی در جهان احساس شد و بازار این محصول را در کما فرو برد.
کم کم هیوندای و کیا مجبور شدند به سبب قرنطینه فعالیت شماری از خطوط تولید خود را در کره به حال تعلیق درآورند.
نیسان نیز تا اطلاع بعدی فعالیتهای خودروسازی خود را در ژاپن تعلیق کرد. جنرال موتورز نیز در چندین ایالت آمریکا کرکره خود را پایین کشید و جگوار لندرور نیز به سبب بروز کرونا خط تولید خود را در انگلیس متوقف کرد.
اگر چه در حال حاضر شمار اندکی از شرکتهای خودروسازی در جهان کم کم فعالیتهای خود را آغاز کرده اند ولی تعطیلی چندین ماهه به سبب قرنطینه سبب بروز رکود شدید در زنجیره صنعت خودروسازی در جهان داشته است.
بدون شک با تداوم شیوع بیماری کرونا و تداوم تعطیلی صنایع وابسته به خودروسازی، صنعت خودروی جهانی نیز آسیب بیشتری را متحمل خواهد شد.
اما وضعیت صنعت خودروسازی ایران به گونه دیگری است، به نحوی که به رغم کاهش تولید در سایر نقاط جهان به سبب شیوع بیماری کرونا، میزان تولید در ایران رو به افزایش گذاشته است.
به گفته «حسین مدرسخیابانی» گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت صنعت، معدن و تجارت در چهار ماهه امسال در همسنجی با پارسال تولید خودرو در کشور رشد ۱۹ درصدی داشت و این صنعت پس از دو سال از رشد منفی خارج شد.
مدرسخیابانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در حالی که با خروج خودروسازان فرانسوی و کرهای رنو و کیا پس از دور تازه تحریمهای آمریکا، کسی فکر نمیکرد بتوانیم به تولید ادامه دهیم، اما امسال تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو برنامهریزی شده است.
گفتنی است در سال ۹۸ در مجموع ۸۳۱ هزار و ۳۳۴ دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شد که در مقایسه با سال ۹۷ افت ۱۳ درصدی داشت.
نظر شما