نیمی از نذورات هیات را صرف اقلام بهداشتی برای مردم می‌کنیم

تهران- ایرنا- مداح اهل بیت(ع) گفت: امسال پیشنهاد دادیم تا نصف هزینه‌ای که هر سال برای مراسم عزاداری امام حسین (ع) توسط بانیان تدارک دیده می‌شد، به بسته‌های بهداشتی اختصاص یابد و نیم دیگر نذورات به صورت جیره خشک میان عزاداران توزیع شود.

مهدی خادم آذریان به خبرنگار معارف ایرنا گفت: امسال تلاش می کنیم روش عزاداری در ماه محرم را تغییر دهیم تا خدشه ای به عزاداری سیدالشهدا (ع) وارد نشود و رهبر معظم انقلاب نیز در ماه مبارک رمضان خطاب به مداحان توصیه کردند تا امسال مراسم عزاداری را هنرمندانه اداره کنند.

وی افزود: تصمیم ما این است که همه هیات ها یک فضای آزاد را برای خود تعریف کنند و ضمن تجهیز آن فضا با رعایت کامل موازین بهداشتی مانند ماسک، ضدعفونی کردن مکان و کفش ها و پذیرایی به صورت بسته بندی صورت گیرد. همچنین به هیات ها پیشنهاد کردیم که با هماهنگی آموزش و پرورش هر هیات چند شب از مراسم خود را در حیاط یکی از مدرسه های نزدیک به هیات استفاده کنند که رفت و آمد عزاداران قابل کنترل باشد.

این ستایشگر اهل بیت (ع) ادامه داد: فضایی را در ارک تبریز که محوطه ای بزرگ است، تجهیز کرده ایم و حدود یکهزار و ۲۰۰ صندلی را با فاصله درنظر گرفته ایم تا بعد از نماز صبح یک ساعت هیات رزمندگان و بعد از نماز عشاء نیز هیات انصار الحسین (ع) را به صورت فشرده برگزار کنیم. یعنی حداکثر یک ساعت قرائت قرآن، سخنرانی، عزاداری و سینه زنی داشته باشیم که البته ممکن است در شب های آخر که اوج عزاداری است، این زمان کمی بیشتر شود.

وی افزود: البته برخی رسانه های خارجی و افراد مغرض می خواهند از آب گل آلود ماهی بگیرند و عقده های چندین ساله خود را در ماه محرم امسال خالی کنند و لذا باید توجه داشته باشیم که کادر درمان چه پزشکان و پرستاران و چه نیروهای پرتلاش و جهادی با وجود فعالیت های بسیاری که در این ماه ها داشته اند، خسته شده اند و اگر هیات ها به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی باعث افزایش حتی یک مریض به بیمارستان ها شوند، باید بدانند که مسئولیت دارند.

خادم آذریان با اشاره به تفاوت عزاداری مردم تبریز با دیگر مناطق کشور در ماه محرم گفت: آذری ها به ویژه در تبریز یک نماد عزاداری به نام شاه حسین دارند که ازدحام مردم، چه کسانی که در داخل مراسم هستند و چه کسانی که به عنوان تماشاچی حضور دارند، معمولا غیرقابل کنترل است و با توجه به وضعیت کشور از نظر ویروس کرونا به دنبال مدیریت این برنامه هستیم.

وی با بیان این که بعضی از نکات دستورالعمل ستاد مقابله با کرونا سخت و حتی غیرممکن است، ادامه داد: مثلا فاصله دو متر در عزاداری به راحتی ممکن نیست و فقط در مکان هایی مانند ورزشگاه ها و فضای آزاد قابل اجراست که معمولا مردم تبریز برای عزاداری به چنین جاهایی نمی آیند کما این که چند سال پیش تصمیم گرفتیم تا یک روز مراسم عزاداری را مانند مردم زنجان یا اردبیل به خیابان ها بیاوریم ولی از آن استقبال نشد.

این ذاکر اهل بیت (ع) و عضو شورای هیئات استان آذربایجان شرقی افزود: مخالفانی مانند شیعه انگلیسی در واقع آتش بیار معرکه شده و یکی از گروه ها اطلاعیه داده بود که تبریز را در روز عاشورا کربلا خواهیم کرد. یعنی مردم را به کف خیابان می کشند و می خواهند فضا را مدیریت کنند ولی موفق نخواهند شد.

مسئولیت اجرای دستورالعمل مراسم عزاداری ماه محرم و صفر با سازمان تبلیغات اسلامی است که با تشکیل کارگروه برگزاری مراسم عزاداری و مشارکت نمایندگان هیئت ها، مداحان، نیروی انتظامی، وزارت بهداشت، سازمان بسیج، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ورزش و جوانان، صداوسیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر دستگاه های مرتبط اجرا می شود.

بر اساس این دستورالعمل، مراسم عزاداری ماه محرم صرفا در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله حداقل دو متر از هر طرف و تجمعات حداقلی برگزار می شود، زمان برگزاری مراسم نیز حداکثر باید دو ساعت باشد، جابه جایی هیئت ها، دسته روی و نیز استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه ممنوع است اما برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی (با زنجیرشخصی) در محل مراسم و بدون جا به جایی مجاز است.

همچنین استفاده مستمر از ماسک برای همه شرکت کنندگان در مراسم عزاداری ماه محرم و صفر ضروری است و فاصله گذاری حداقل دو متری در همه مراحل این مراسم باید رعایت شود، ضمن اینکه پیش بینی های لازم برای برگزاری مراسم جایگزین به صورت غیر حضوری در جاهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم حضوری نیست باید انجام شود.

بر اساس این دستورالعمل برگزاری برخی مراسم خاص مانند یوم العباس در زنجان، نخل گردانی در یزد، تشت گذاری اردبیل، شیرخواران، قالیشوران اصفهان و ... به دلیل تجمع، تراکم و جا به جایی و ضروت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری ممنوع است و این مراسم فقط باید در اماکن و فضاهای دارای مجوز سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.

برگزاری مراسم نماز جماعت در مساجد حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت و رعایت فاصله گذاری حداقل دو متری از هر طرف و استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی بلامانع است.

در مورد نذورات نیز در دستورالعمل ماه محرم آمده است: هر گونه پذیرایی در حین برگزاری مراسم عزاداری، ممنوع است و نذورات صرفا باید در قالب مواد غذایی خشک یا خام توزیع شود و برپایی هر نوع ایستگاه صلواتی توزیع نذورات و  چای در همه استانها و شهرستانها ممنوع است.

مسئولیت نظارت بر اجرای این پروتکل با سازمان تبلیغات اسلامی است و در صورت تخلف در مرحله اول به هیئت ها، حسینیه ها، مساجد و مداحان تذکر کتبی داده می شود و در صورت تکرار تخلف ممنوعیت و قطع ارائه خدمات عمومی، یارانه ای و پشتیبانی اعمال می شود و در مرحله سوم مجوز به مدت ۶ ماه لغو و متخلف به مرجع قضایی معرفی می شود.

در این دستورالعمل مسئولیت هر یک از دستگاههای مرتبط مشخص شده و از رسانه ها خواسته شده است که توصیه های بهداشتی مبنی بر رعایت اصول پیشگیری از ابتلا را انتشار دهند و محتواهایی لازم را به روش های مختلف برای آموزش همگانی به منظور رعایت اصول بهداشتی انجام دهند و از انتشار مطالب انحرافی، جناحی، حاشیه ای، اختلافی، تقابلی و مطالب با با منبع هویت نامعلوم  پرهیز کنند. طراحی و ترویج الگوهای جدید عزاداری از جمله هر خانه یک حسینیه با نصب پرچم جلوی در منازل و برگزاری جلسات سخنرانی آنلاین و ترویج ایجاد پویش نذر ماسک و نذر ارزاق از دیگر بندهای این دستورالعمل است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha