ترامپ و قطبی‌سازی انتخابات۲۰۲۰

تهران- ایرنا- اقدامات «دونالد ترامپ» در راستای حاشیه‌سازی برای انتخابات پیشِ روی ایالات متحده تاکنون سودی برای وی نداشته و در مقابل، شرایط سیاسی و اجتماعی آمریکا را به شدت قطبی و پیچیده کرده‌است.

کارشناسان از مدتی قبل پیش بینی می‌کردند «دونالد ترامپ» با ارائه برخی شواهد ناقص یا اطلاعات غلط برای به حاشیه بردن انتخابات ریاست جمهوری این کشور تلاش می‌کند. قرار است این انتخابات آمریکا سوم نوامبر (۱۳ آبان) آینده برگزار شود و مهمتر آنکه شانس پیروزی ترامپ در این انتخابات به واسطه تحولات داخلی وهمه‌گیری کرونا پائین آمده‌است.

ترامپ چند ماه قبل همزمان با شیوع و جولان گسترده کرونا موضوع به تاخیر انداختن انتخابات را مطرح کرد. این ترفند البته با واکنش سریع و زیرکانه «جو بایدن» رقیب اصلی ترامپ و برخی چهره‌های برجسته دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ناکام ماند. اندکی بعد رئیس جمهوری آمریکا تیغ انتقادات خود را به سوی انتخابات پستی آمریکا نشانه رفت و شفاف نبودن رای‌دهی در کنار گستردگی آن را دلیلی بر وقوع تقلب در انتخابات ریاست جمهوری این کشور ارزیابی کرد.

چند روز پیش، (۳۰ جولای) ترامپ در یک پیام توئیتری از نبود دقت در رأی‌گیری پستی ابراز نگرانی کرد و تحولات در سوم نوامبر ۲۰۲۰ را غیردقیق‌ و پرتقلب‌ترین انتخابات تاریخ آمریکا پیش‌بینی کرد. وی این وضع را مایه شرمساری ایالات متحده دانست و خواستار تعویق انتخابات شد. البته وی سپس موضع خود را اندکی تعدیل کرد اما تا به حال هیچگاه از ادعا در زمینه وقوع تقلب در انتخابات عقب‌نشینی نکرده‌است.

انتخابات و ترفندهای ترامپ

تاکنون بیشتر نظرسنجی‌ها تصریح دارند اگر شرایط به همین صورت ادامه داشته باشد بایدن پیروز انتخابات خواهد بود. حتی «فاکس نیوز» که رسانه اصلی ترامپ به شمار می‌رود هم نتایج نظرسنجی را به تازگی منتشر کرده که در آن بایدن نزدیک به ۸ درصد از ترامپ پیش است. حال برخی از تحلیلگران اعتقاد دارند ممکن است اتهام‌هایی که ترامپ علیه روند انتخابات ریاست جمهوری مطرح می‌کند تلاشی برای آماده کردن زمینه‌های اجتماعی و سیاسی نپذیرفتن شکست در برابر دموکرات‌ها باشد.

ترامپ درگفت وگو با شبکه فاکس نیوز به صورت تلویحی از مقاومت در برابر شکست خود در انتخابات سخن گفت. وی با شکل پاسخگویی به پرسش‌ها پیش از انتخابات مشروعیت آن را مورد تردید قرار داد.

تحلیلگر، نشریه «تایم» بر این باور است که ترامپ با بهانه نبود اطمینان از وقوع تقلب در انتخابات خواستار تعویق آن است. رئیس جمهوری آمریکا توانایی انحصاری تغییر زمان انتخابات را ندارد ضمن اینکه شواهدی را هم دال بر تقلب در رای‌گیری پستی ارائه نمی‌کند. اما نکته اینجاست که وی توئیت انتخاباتی خود را تنها چند دقیقه پس از آن منتشر کرد که اعلام شد اقتصاد آمریکا نسبت به دوره سال قبل ۳۳ درصد نزول داشته است. این بدترین آمار ثبت شده فصلی برای این کشور است.

«لیلی آدامز» سخنگوی کمیته ملی حزب دموکرات اعتقاد دارد: تهدید ترامپ چیزی فراتر از تلاش ناامیدانه برای انحراف افکارعمومی از آمارهای ویرانگر اقتصادی وی نیست. نتیجه واکنش شکست خورده ترامپ به ویروس کرونا بر روی اقتصاد آمریکا آشکار شد و بیکاری ده‌ها میلیون آمریکایی را به بار آورد.

بسیاری از چهره‌های سیاسی آمریکایی نمایش نگرانی از انتخابات از سوی ترامپ را غیرواقعی می دانند. «اریک هولدر» دادستان کل سابق آمریکا به رئیس جمهوری پیشنهاد داد اجازه بدهد در دوره همه‌گیری کرونا، مردم از حق اولیه خود یعنی رای‌دهی در منزل استفاده کنند. این موضوع پدیده تازه‌ای نیست و برخی ایالت‌ها سال‌هاست که بدین شیوه عمل می‌کنند.

حساسیت شرایط برای کاخ سفید

تحلیلگران پیش بینی می‌کنند همه این اقدامات ترامپ سرانجام به فاجعه ای در انتخابات ۲۰۲۰ منجر شود. تحلیلگر نشریه «پلیتیکو» اعتقاد دارد کارزار انتخابات تحت تاثیر همه‌گیری جهانی کرونا، رکود اقتصادی شدید و موج اعتراضات در وضعیت منحصربفرد و ویژه‌ای قرار  گرفته است. هریک از ماه‌های سال ۲۰۲۰ با نشانه‌ای تازه و ناامیدکننده همراه است که نشان می‌دهد رای‌دهی ۲۰۲۰ خوب و آرام نیست. به همین دلیل انتخابات آتی حساسترین رای‌گیری برای نسل‌های فعلی آمریکا به شمار می‌رود که البته ویژگی مهم رد تا تصویب ملی برنامه‌های دونالد ترامپ را به همراه دارد.

با این حال تحلیلگران شرایط آمریکا را در وضعیت بسیار بسیار بدی ارزیابی می‌کنند. «کیم ویمن» از مقامات ارشد ایالتی واشنگتن  بر این باور است مهمترین نگرانی چهره‌های سیاسی در مورد انتخابات پائیز این است که بازندگان را در زمینه شکست در انتخابات متقاعد کنند. نیمی از آمریکا باور ندارد که جمهوریخواهان (ترامپ) قادر به پیروزی در انتخابات باشند و نیم دیگر هم قبول ندارند دموکرات‌ها (بایدن) می‌توانند در انتخابات موفق شوند.

طبق تحلیل نشریه پلیتکو هدف کرملین در سال ۲۰۱۶ آن بود تا ایمان و اعتقاد آمریکایی‌ها به سیاست و نهادهای این کشور را با کمک به پیروزی ترامپ تضعیف کند. آن‌ها در این جبهه پیروزی آسانی را به دست آوردند. حال این اتفاق ممکن است بار دیگر رخ بدهد. این یک جنگ اطلاعاتی است و رقبای واشنگتن از طریق نتیجه انتخابات می‌توانند اعتماد افکار عمومی آمریکا را نابود کنند.

از سوی دیگر برخی رسانه‌های منتقد ترامپ از تلاش خزنده وی برای مهندسی آرای انتخاباتی خبر می ‌دهند. روزنامه «واشنگتن پست» در واکنش به اتهامات ترامپ عنوان داشت: جمهوریخواهان درست می‌گویند که تقلب در انتخابات واقعی است زیرا خود آن‌ها مرتکب تقلب می‌شوند. حامیان ترامپ نه تنها به اضافه کردن رای‌دهندگان جعلی اکتفا نمی‌کنند بلکه از آمار واقعی مخالفان هم کم می‌کنند.   

طبق گزارش این روزنامه، یکی از موثرترین ابزارها برای تاثیرگذاری بر نتایج انتخاباتی که ترامپ در آن شعار مبارزه با تقلب سر می‌دهد، تصفیه رای‌دهندگان است. این روش در جهت مخالف روند ثبت نام اولیه شکل می‌گیرد و برخی افراد را از فهرست واجدین شرایط رای‌دهی حذف می‌کند و حق انتخاب را از آن‌ها می‌گیرد. این اقدام به بهانه حذف نام افراد فوت یا جابجا شده صورت می‌گیرد. ابراز نگرانی‌های بدون پشتوانه اگرچه بهانه‌ای برای مقابله با تقلب می‌شود اما حقوق برخی از رای دهندگان را پایمال می‌کند.

کارشناسان مسائل آمریکا اعتقاد دارند در این دوره به احتمال زیاد میزان آرای مردمی و رای‌های الکتورال کالج به یکدیگر نزدیک خواهند بود. از این رو با توجه به حاشیه آفرینی‌هایی که ترامپ از ماه‌ها قبل از انتخابات آغاز کرده است، شمارش تک تک آرا دارای اهمیت می‌شود. نکته جالب آن است که دموکرات‌ها و بسیاری از  جمهوریخواهان اکنون به یک اندازه سرگشته و ناتوان هستند زیرا  نمی‌دانند اگر ترامپ از پذیرش نتیجه انتخابات خودداری کند، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha