روزنامه آرمان ملی در گفت و گو با محمدجواد جمالی نوبندگانی می آورد: آنچه امروزه بسیاری به آن اذعان دارند این است که آمریکاییها به هیچیک از قوانین و مقررات بینالمللی پایبندی ندارند و این قوانین را صرفا برای استفاده خود میخواهند تا یک دستآویز باشد برای فشار بر کشورهای غیرهمسو، این موضوع صرفا برای ایران هم نیست بلکه بسیاری از کشورها در سطح جهان مورد فشار و تحریم از سوی ایالاتمتحده قرار گرفتهاند. آمریکاییها از توافقنامه برجام که پس از سالها با حضور کشورهای متعدد امضا شد خارج شدند اما کماکان هنگام فشار به ایران از مفاد این توافقنامه استفاده میکنند، ایران به گفته تمام کشورهای اروپایی، حتی مقامات آمریکایی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به مفاد قرارداد خود عمل کرده درحالیکه طرف مقابل نهتنها به تعهدات خود عمل نکرده بلکه از برجام نیز خارج شده است. البته کشورهایی نظیر چین و روسیه پیشتر اعلام کردهاند که موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران منطقی نیست و کشور ایران به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده بنابراین باید از مواهب آن نیز بهرهمند شود. زمان پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر است و ایالاتمتحده به دنبال ترفندهایی برای مقابله با این امر است و در نخستین گام منتظر آرای کشورها در شورای امنیت سازمان ملل است و در این راستا، حتی قطعنامه پیشنهادی خود را تغییر داد تا برخی کشورها را فریب دهد. در راستای بررسی این مساله «آرمان ملی» گفتوگویی با محمدجواد جمالی نوبندگانی عضو پیشین کمیسیون سیاست خارجی مجلس داشته است که در ادامه میخوانید.
ایالاتمتحده در ورای پیشنهاد قطعنامه به شورای امنیت به دنبال چه اهداف دیگری برای فشار بر ایران است؟
آمریکا به دنبال یک فشار حداکثری است تا حرف خود را به کرسی بنشاند و در همین راستا یک جو سنگین در منطقه با برند ایرانهراسی نیز ایجاد کرده است که نامه کشورهای عربی به شورای امنیت نیز در همین زمینه رقم خورد و به دنبال این است که اگر در شورای امنیت شکست خورد در حوزه ایرانهراسی و ایجاد جو بینالمللی علیه ایران موفق باشد. ایالاتمتحده قصد دارد این فشار را به داخل ایران نیز بکشاند و این دومین هدفی است که این روزها پیگیری میکند. آنها همواره در همین راستا به دنبال این بودند تا ایران را از مواهب برجام محروم کنند که اصلیترین آنها رفع تحریمها بود. در جلسه شورای امنیت نیز به دنبال این هستند این تحریمها را صددرصدی کنند. در همین راستا مسئولان سیاست خارجی از تصمیمات احساسی باید همچون گذشته پرهیز کنند. هرگاه ایران از این امر معقول دوری کند و احساساتی عمل کند ایالاتمتحده پیروز خواهد شد و زیرا در آن بستر میتواند اجماع بینالمللی علیه ایران ایجاد کند. آنچه مانع تحقق اهداف جانبی ایالاتمتحده میشود بازی معقولانه ایران در عرصه بینالمللی است.
خویشتنداری ایران چه اثرات مثبتی تا به امروز داشته است؟
خویشتنداری ایران تا به امروز سبب شده که اروپایی که در قبال سیاستهای ایران با ایالاتمتحده همنظر بوده است در بسیاری از موارد با این کشور همراهی نمیکند و همین امر است که امروز شکست ایالاتمتحده را پیش از برگزاری جلسه شورای امنیت قطعی کرده است. امروزه این خویشتنداری است که بسیاری از کشورها به این نظر رسیدهاند که ایران باید از منافع برجام استفاده کند. همین امر است که امروزه باعث شده ترامپ به فکر یک توافق باشد. همزمان نیز به دنبال سوءاستفاده از ریاست نیجر است تا شاید بتواند جو جلسه شورای امنیت را به نفع خود عوض کند. این اتفاقات و درماندگی ایالاتمتحده به علت همین سیاستهای خوب ایران است و ایران باید با تمهیداتی ویژه این سیاست را ادامه دهد تا مانع از اقدامات شوم ایالاتمتحده علیه ایران در عرصههای بینالمللی شود. آنچه امروزه بسیاری به آن اذعان دارند این است که آمریکاییها به هیچیک از قوانین و مقررات بینالمللی پایبندی ندارند و این قوانین را صرفا برای استفاده خود میخواهند تا یک دستآویز باشد برای فشار بر کشورهای غیرهمسو، این موضوع صرفا برای ایران هم نیست بلکه بسیاری از کشورها در سطح جهان مورد فشار و تحریم از سوی ایالاتمتحده قرار گرفتهاند.
تا چه میزان پیروزی ایالاتمتحده در شورای امنیت محتمل است؟
زمان پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر است و در این ماه کشور روسیه رئیس دورهای شورای امنیت است. با توجه به مواضع مثبت روسیه نسبت به جمهوری اسلامی ایران ایالاتمتحده تلاش دارد تا اکنون که اندونزی رئیس دورهای شورای امنیت است جوی را علیه ایران در این شورا به راه بیندازند؛ چرا که احتمال داشت اگر در ماه اکتبر برای ارائه پیشنویس اقدام میکردند رئیس دورهای که روسیه بود امکان طرح آن را نمیداد، اما اقدامات خویشتندارانه و متعهدانه ایران در قبال برجام راهی را برای کشورهای اروپایی یا ایالاتمتحده برای جوسازی علیه ایران باقی نمیگذارد؛ بنابراین اگر شرایط به همین شیوه پیش برود و مواضع چین و روسیه تغییر نکند اقدامات ایالاتمتحده با شکست مواجه خواهد شد. ریاست شورای امنیت در به جریان انداختن جبهه علیه ایران بسیار موثر است اما قطعا پیشنویسی که مشکلاتی را بر سر مطرح شدن پیش رو دارد، احتمال بسیار پایینی برای تصویب شدن دارد. آمریکاییها بارها اعلام کردند که بیشترین فشاری که بر یک کشور میتوانستند وارد کنند بر ایران وارد کردند و حتی افرادی را مسئول فشار حداکثری بر ایران قرار دادند که آخرین نفر آنها برایان هوک بود، خوشبختانه کشور ایران با مقاومت حداکثری، استفاده از پتانسیلهای جغرافیایی، جمعیتی و نفوذ در منطقه تاکنون توانسته با وجود فشار بسیار زیاد بر مردم تحریمها را پشت سر بگذارد و به نظر من این گلوگاهی است که جمهوری اسلامی ایران از آن عبور خواهد کرد.
نظر شما