محمدرضا شانه ساز روز شنبه در نشست خبری آنلاین با خبرنگاران از وزارت بهداشت افزود: همه داروهای مورد استفاده برای درمان کووید۱۹ در کشور تولید شده حتی مواد اولیه آنها تولید شده است اما در مورد داروی رمدسیور که بحث روز است ابن دارو از زمانی که وارد فهرست دارویی کشور شد بلافاصله از طریق واردات در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها قرار گرفت و نوع داخلی آن نیز هفته آینده در بیمارستانها با قیمت متعادل و رسمی توزیع می شود.
وی ادامه داد: در مورد توزیع این دارو در بازار آزاد همکاران ما در دانشگاههای علوم پزشکی نمونه های موجود در بازار آزاد را بررسی کردند و با وجود تذکرات فراوان سازمان غذا و دارو مشاهده شد که همچنان در سایت ها افراد سودجود مشغول سوء استفاده از خانواده و اطرافیان بیماران هستند و موادی را که قطعا اصلا داروی رمدسیور نبوده و در مواردی با آنتی بوتیک های معمولی داخلی پر شده بود را به نام رمدسیویر به مردم می داند.
شانه ساز افزود: جالب این بود که هیجکدام از افرادی که این داروی تقلبی را دریافت کرده بودند شاکی نبودند و تصور می کردند داروی رمدسیویر واقعی را دریافت کرده اند و می گفتند بیمار آنها بهبود پیدا کرده است در حالی که بیماری ناشی از ویروس کرونا به طور طبیعی با مراقبت های لازم و طی دوره زمانی بهبود پیدا می کند و بهبود این بیماران ربطی به داروی رمدسیویر نداشت.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: داروی دیگر مورد استفاده برای بیماران کرونا اروی اکتمراست که ای دارو نیز در کشور تولید شده و به زودی به وفور در بیمارستانها توزیع می شود. از مردم می خواهیم داروهایی که را که مصرف بیمارستانی دارند در خارج از بیمارستان دنبال نکنند، زیرا هیچ تاییدیه ای برای توزیع این داروها خارج از بیمارستان داده نشده است.
توزیع ماسک در داروخانه ها از هفته آینده
وی درباره تولید ماسک نیز گفت: در مورد ماسک هنوز از ماسک های رسمی مجوزی برای توزیع در داروخانه ها نداده ایم. البته با توافق وزات صنعت از ابتدای هفته آینده قرار است روزانه دو میلیون ماسک صنعتی در اختیار داروخانه با قیمت مصوب قرار گیرد تا مصرف کنندگان به سهولت از داروخانه ها ماسک دریافت کنند، دو میلیون ماسک نیز در اختیار مراکز درمانی و پزشکی برای استفاده کادر درمانی توزیع می شود.
شانه ساز افزود: توصیه ما به مردم این است که ماسک را از دستفروشان یا جاهایی که امکان پیگیری و شکایت ندارند تهیه نکنند و از مراکز مجاز مورد تایید وزارت صنعت یا فروشگاههای تجهیزات پزشکی تهیه کنند تا اگر با مشکل مواجه شدند امکان پیگیری وجود داشته باشد.
شانه ساز درباره واکسن کرونا گفت: سازمان غذا و دارو تنها سازمانی است که برای تایید این واکسن در ایران مجوز می دهد، تاکنون هیچ مجوزی برای واکسن کرونا در ایران صادر نشده است و اگر در جایی یا سایتی تبلیغاتی درباره پیش فروش این واکسن وجود دارد قطعا کلاهبرداری است. واکسن ایرانی کرونا فاز حیوانی را طی کرده و چند شرکت دانش بنیان نیز برای تولید ماده اولیه این واکسن اقدام کرده است. اگر میزان تولید واکسن روسی تا قبل از تولید واکسن ایرانی بالا برود و این واکسن مورد تایید قرار بگیرد برای واردات آن اقدام می کنیم.
وی افزود: واقعا از مردم خواهش می کنم برای دفعات مکرر از مردم می خواهیم به تبلیغات توجه نکنند. هیچ قصد خیری در این تبلیغات نیست. در مورد تولید و اثربخشی واکسن آنفلوانزا هنوز سوالات زیادی وجود دارد و فقط دو یا سه کشور این واکسن را پیش خرید کرده اند و کشور فروشنده نیز اعلام کرده که اگر واکسن نهایی تولید نشد پول این کشورها سوخت شده است بنابراین فقط کشورهایی که پول زیادی دارند؛ واکسن تایید نشده که اثربخشی محدودی هم دارد پیش خرید می کنند.
بیش از ۵ برابر سالهای قبل واکسن آنفلوانزا وارد می شود
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: پروژه تولید واکسن کرونا در کشور ما نیز در حال پیگیری است و فاز حیوانی را طی کرده است . اینکه برخی می گویند ما برای تولید این واکسن مهندسی معکوس می کنیم نیز حرف درستی نیست برای اینکه چنین واکسنی در دنیا تولید نشده است که ما بخواهیم آن را مهندسی معکوس کنیم.
شانه ساز درباره تامین واکسن آنفلوانزا نیز گفت: امسال ۵ تا ۷ برابر سال های گذشته واکسن آنفلوانزا از شرکتهای معتبر تولید کننده این واکسن وارد می کنیم، اولین محموله واکسن آنفلوانزا شهریور وارد کشور می شود و برای تامین این واکسن نگرانی نداریم، بخشی از این واکسن برای کادر بهداشتی و درمانی توزیع می شود و بخشی نیز وارد بازار می شود. امیدواریم واکسن آنفلوانزای ایرانی نیز پاییز تولید می شود و بتواند بخشی از نیاز کشور را پاسخ دهد.
وی افزود: در مورد قیمت این واکسن ابتلا قرار بود از ارز نیمایی استفاده شود اما با موافقت وزیر بهداشت قرار شد واکسن آنفلوانزا با ارز دولتی وارد شود بنابراین مطمئن باشید که این واکسن با قیمتی که برای مردم قابل تحمل است در زمان مناسبی در داروخانه ها توزیع می شود و در اختیار مردم قرار می گیرد.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره داروی فاویپیراویر نیز گفت: این دارو در ماههای اول کرونا به صورت محدود و به صورت اهدایی وارد کشور و در اختیار تعدادی از بیمارستانها قرار گرفت. این دارو در اصل داروی آنفلوانزاست که برای این بیماری کارایی دارد و هنوز این دارو به عنوان داروی درمان کرونا تایید نشده است.
فاویپیراویر تقلبی در بازار آزاد
وی افزود: داروی فاویپیراویر نیز هم اکنون در بیمارستانها برای بهبود بیماران کرونایی استفاده می شود و در داروخانه ها و خارج از بیمارستانها توزیع نمی شود، آنچه در بازار غیر رسمی به آن دامن می زنند این است که می خواهند بگویند داروی آنها اصل است و تقلبی نیست اما این ترفندی است که برای فروش داروهای تقلبی و خواهش من از مردم این است که فریب این تبلیغات را نخورند.
شانه ساز گفت: بهترین روش پیشگیری از کرونا استفاده از ماسک؛ رعایت فاصله گذاری اجتماعی و رعایت اصول بهداشتی است، هر دارو، واکسن و روش درمانی نیز که مورد تایید قرار گیرد قطعا صاحبان فرآیند آن نیازی به تبلیغات ندارند و اتفاقا سعی می کنند اطلاعات آنها محرمانه و محفوظ باقی بماند و فقط برای اخذ مجوز اطلاعات خود را در اختیار وزارت بهداشت قرار می دهند بنابراین هر تبلیغی که برای دارو، واکسن وجود دارد، برای سوء استفاده از بیماران و خانواده آنان است.
وی درباره کمبود داروهای برخی بیماران خاص گفت: هیچ وقت مشکلات تامین و واردات داروهای بیماران را که ناشی از تحریم های ناجوانمردانه است تکذیب نمی کنیم اما مشکلی که وجود دارد این است که بسیاری از این داروها که از کمبود آنها صحبت می شود داروهای برند خارجی هستند که نوع داخلی و تایید شده آنها سالهاست که در کشور تولید می شود و به وفور در بازار وجود دارد.
کمبود انسولین نداریم
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: در شرایطی که برای تامین ارز دارو مشکل داریم، درست نیست و داروی داخلی با کیفیت در بازار وجود دارد درست نیست که عده ای با دنبال کردن داروهای برند، کمبود را القا کند، یک نمونه آن که اخیرا مطرح شده، در مورد انسولین است. انسولین تزریقی داخلی به وفور در بازار وجود دارد، کمبودی که مطرح می شود در مورد قلم انسولین است که تامین آن ارزبری بسیار بالایی برای وزارت بهداشت و بیمه ها دارد.
وی گفت: البته یک شرکت داخلی نوع کلارژن قلم انسولین را در ایران تولید کرده و یک شرکت برند خارجی نیز قرار است به زودی قلم انسولین در کشور تولید کند اما در مجموع با وجود انسولین تزریقی داخلی بیماران می توانند به طور موقت از انسولین های داخلی استفاده کنند و هیچ مشکی نخواهند داشت.
تعیین تکلیف سامانه تیتک تا پایان امسال
شانه ساز در پاسخ به پرسشی درباره فعالیت سامانه تیتک برای نظارت بر واردات و توزیع دارو گفت: در ماههای گذشته عمده تمرکز سازمان غذا و دارو برای تامین داروها و ملزومات مورد نیاز برای کرونا مانند تامین ماسک، مواد ضدعفونی، لباس های ایزوله یا ونتیلاتور بود و واقعا سال بسیاری سختی را به خصوص با وجود تحریم ها پشت سر گذاشتیم.
وی گفت: اکنون برای جبران مافات گذشته وارد عمل شده ایم و از جمله در مورد سامانه تیتک که یک پروژه آی تی بسیار بزرگ برای نظارت بر تولید، توزیع و واردات دارو، مکمل ها، تجهیزات پزشکی و مواد بهداشتی و آرایشی است وارد عمل شده ایم و در چند روز آینده قرارداد رسمی آن منعقد شده و امور مربوطبه مالکیت و پشتیبانی آن تعین تکلیف می شود تا دغدغه وزیر بهداشت نیز در این مورد بر طرف شود.
شانه ساز افزود: تیتک یکی از پروژه های بزرگ آی تی در کشور است و واقعا با توجه به تنوع زیادی که در وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در مورد کالاهای سلامت وجود دارد از جمله چند ۱۰ هزار دارو و مواد اولیه دارویی ، چند صد هزار قلم لوازم آرایشی و بهداشتی و چند ۱۰ هزار مکمل تغذیه ای و ورزشی که باید نظارت شوند به سامانه ای هوشمند و دقیق نیا داردیم که برای مبارزه با تخلفات و قاچاق مطمئن باشد، بنابراین تا پایان امسال همه ابهامات در مورد این سامانه بر طرف و تعیین تکلیف نهایی می شود.
نظر شما