اصرار آمریکا بر ناکامی در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران

تهران- ایرنا- یک مقام اسبق وزارت خارجه آمریکا شکست قطعنامه ضدایرانی دولت دونالد ترامپ در شورای امنیت را «تحقیرآمیز» خواند و افزود که واشنگتن بر تکرار ناکامی در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اصرار می‌ورزد.

به گزارش ایرنا، «مارک فیتزپاتریک» معاون اسبق دستیار وزیر خارجه آمریکا در یادداشتی در تارنمای Responsible Statecraft به ریشه ناکامی دولت ترامپ و مخالفت سایر کشورها با مواضع ضدایرانی واشنگتن پرداخت.
فیتزپاتریک که در حال حاضر پژوهشگر «موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی» در آمریکا است، نوشت: دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا پس از ناکامی تحقیرآمیز برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل وعده داده است که برای بازگشت به تحریم‌های پیش از سال ۲۰۱۶ تلاش کند. این اقدام نیز همانند قطعنامه آمریکا در شورای امنیت از هیچ حمایتی برخوردار نیست.
فیتزپاتریک با اشاره با اینکه «تمام هدف دولت ترامپ کشتن برجام است و به رغم مطالب زیادی که درباره تمام شدن این توافق نوشته شده، برجام هنوز زنده است» افزود: همان اکثریتی که در شورای امنیت با تمدید تحریم تسلیحاتی مخالف هستند با مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک نیز مخالف هستند.  
نویسنده این مقاله در تشریح «تاکتیک‌های مختلفی که سایر اعضای شورای امنیت برای مقابله با اقدام آمریکا» علیه ایران در پیش می‌گیرند، نوشت: اولین تاکتیک این است که «دیان تریانسیاه دجانی» سفیر اندونزی در سازمان ملل که ریاست دوره‌ای شورای امنیت در ماه اوت را برعهده دارد، مشورت‌هایی را درباره موضع آمریکا آغاز خواهد کرد. سپس وی در گزارشی اعلام می‌کند که اعضای شورا بر این اجماع نظر هستند که تلاش آمریکا یک روند معتبر نیست. دجانی شخصیت محترمی است و به قضاوت وی اعتماد خواهد شد.
فیتزپاتریک پیش‌بینی کرد: انتظار می‌رود آمریکا بر موضع خود اصرار ورزد. به همین دلیل، اعضای شورای امنیت با تصویب دستور کاری جلسه‌ای که آمریکا در آن به دنبال اعلام عدم پایبندی به توافق است، مخالف کرده و آن را رد می‌کنند و جلسه‌ای تشکیل نخواهد شد. هر بار که واشنگتن برای چنین جلسه‌ای تلاش می‌کند این روال تکرار خواهد شد.
سرانجام، آمریکا بدون توجه به دیدگاه دیگر کشورها، به طور یکجانبه مدعی می‌شود که تحریم‌های آمریکا بازگشته است. تقریبا همه کشورها دیدگاهی خلاف این موضع آمریکا را اعلام می‌کنند. «ریچارد گووان» مدیر گروه بحران بین‌الملل این وضعیت را «شورای امنیت در سرزمین عجایب» نامیده است.
نویسنده این یادداشت افزود: اگر هیچ کشور دیگری با ادعای آمریکا درباره بازگشت تحریم‌ها موافق نباشد، این ادعا هیچ تاثیر عملی بر ایران نخواهد داشت و سایر کشورها خواسته آمریکا را اجرا نمی‌کنند. ایران نیز بدون توجه به تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا به فعالیت در عرصه بین‌المللی ادامه خواهد داد.  
در ادامه این یادداشت آمده است: آمریکا بجای اصرار بر یک قطعنامه محکوم به شکست و برانگیختن مخالفت متحدان و سایر کشورها می‌تواند با تامین‌کنندگان احتمالی تسلیحات مستقیما به توافق برسد تا به هدف ادعایی خود در مورد محدود کردن فروش سلاح به ایران دست پیدا کند. اما هدف اصلی واشنگتن توقف فروش سلاح به ایران نیست بلکه هدف اصلی بازگرداندن همه تحریم‌ها علیه ایران و کشتن برجام تا قبل از پایان دولت ترامپ است.  
فیتزپاتریک با اشاره به اینکه «ادعای آمریکا مبنی بر اینکه اسنپ‌بک می‌تواند به فسخ توافق منجر شود به پاسخ ایران بستگی دارد» نوشت: عاقلانه‌ترین راه آن است که ایران با اکثریت اعضای شورای امنیت سازمان به توافق برسد و اطمینان حاصل شود که تحریم‌ها بازنخواهد گشت. ایران می‌تواند اجازه دهد که آمریکا در سایه رسوایی جهانی‌اش منزوی شده و توافق چند ماه دیگر به حیاتش ادامه دهد تا اینکه سرانجام دولت جدیدی در آمریکا بر سر کار آمده و این کشور را دوباره به پایبندی به توافق متعهد کند.  
به باور این تحلیلگر، رویکرد قلدرمابانه «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در دیپلماسی باعث ایجاد هرج و مرج در شورای امنیت شده و جایگاه این نهاد را تضعیف کرده و یکی از ارکان مهم نظم بین‌المللی پس از جنگ جهانی دوم لطمه وارد می‌کند. همچنین مشروعیت و اثرگذاری همه تحریم‌های آمریکا نیز ضربه خواهد خورد. از آنجایی که بسیاری از تحریم‌های سازمان ملل در راستای تامین اهداف سیاست خارجی آمریکا در قبال کره شمالی، لیبی و لبنان بوده، پمپئو ضربه بزرگی به منافع ملی کشورش خواهد زد.
فیتزپاتریک در پایان یادداشت خود نوشت: یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از این لطمه آن است که رهبران از پمپئو عبور کرده و به رییس جمهوری آمریکا نزدیک شوند. فرانسه و روسیه در تمام طول سال تلاش کردند تا جلسه‌ای پنج‌جانبه تشکیل دهند اما سودی نداشت. «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه بار دیگر تلاش‌ها را در این زمینه از سر گرفته و خواهان برگزاری جلسه‌ای با حضور پنج عضو دائم شورای امنیت، آلمان و ایران است که هدف آن حمایت از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است.
این احتمال مطرح شده که شاید ترامپ ترغیب شود که با مصالحه‌ای در این باره موافق کرده و قبل از انتخابات آن را به عنوان یک دستاورد در حوزه سیاست خارجی معرفی کند. با توجه به اینکه ترامپ واقعا خواهان کشتن توافق با ایران است، این مساله غیرمحتمل است اما در هر حال تلاش برای برگزاری چنین جلسه‌ای ارزش امتحان کردن را دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha