۳۰ مرداد ۱۳۹۹، ۶:۴۳
کد خبرنگار: 2158
کد خبر: 83911842
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

کرونا و تغییر سبک‌ عزاداری در ماه محرم

۳۰ مرداد ۱۳۹۹، ۶:۴۳
کد خبر: 83911842
کرونا و تغییر سبک‌ عزاداری در ماه محرم

بروجرد - ایرنا - ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا با فرا رسیدن ماه محرم باعث تغییر در سبک عزاداری و طبخ نذری نسبت به سال‌های گذشته شده است.

آیین نذری دادن در ایام محرم مملو از ارزشهای انسانی و اسلامی است که در کنار همیاری و دوستی مردم، نشان دهنده فرهنگ، آداب و رسوم و عقاید و سنتهای ماست و نشانه هایی از عواطف، احساسات و یکدلی مردم و شریک بودن در عزای سرور و سالار شهیدان است.

نذورات ممکن است در اشکال مختلف، مواقع متفاوت و به مناسبت‌های گوناگون از سوی افراد انجام شود اما یکی از نذرهایی که از گذشته تا امروز جایگاه ویژه‌ای نزد ما ایرانی‌ها داشته است، نذری دادن برای عزاداران سیدالشهدا (ع) است.

اهمیت نذری دادن در ایام سوگواری محرم و صفر از گذشته تا امروز حفظ شده و مردم با توجه به شرایط مالی خود در این ایام از عزادارانی که در تکایا و مساجد حضور پیدا کرده‌اند، پذیرایی می‌کنند.

دادن اطعام و نذری در چندصد سال پیش شیوه‌ شیعیان برای مقابله با ستم‌های امویه و بنی‌عباس بوده و در حقیقت برای حفظ هویت شیعیان صورت می‌گرفت.

در عزاداری‌های محرم برخی از ارامنه و زرتشتیان هم به حضرت ابوالفضل(ع) و اباعبدالله الحسین(ع) ارادت ویژه‌ای دارند و هر ساله از قند و چای هیئت های مسلمان گرفته تا چند رأس گوسفند نذر می‌کنند و در این مراسم معنوی شرکت می‌کنند.

بیشتر این نذری‌ها، طبخ غذا و پخش آن میان مردم و عزاداران امام حسین(ع) است، به علاوه توزیع غذا در دسته‌ها و هیئت‌های مذهبی در این ایام معمول است.

پخت نذری هر ساله در ماه‌های محرم و صفر در ایران و دیگر کشورهای اسلامی رواج دارد، برخی نان و پنیر و سبزی و برخی چندین گاو و گوسفند را نذر می‌کنند و شاید به جرات بتوان گفت در ایران میلیون‌ها و میلیاردها تومان در ایام محرم برای نذورات هزینه می شود.

صحنه هم زدن غذای نذری، از آن خاطره هایی است که هیچ وقت از خاطر نمی رود آن لحظه، انسان رازی در دل دارد که با واسطه کردن امام حسین (ع) و ائمه اطهار با خدای خود در میان می گذارد و به نیت بر آورده شدن، نذری را هم می زند؛ اما شاید ویژگی اصلی این اتفاق، یعنی بار گذاشتن دیگی برای تعداد زیاد که به دلیلی مشترک و برای عرض ارادتی جمع شده اند، در این است که برای این مهمانی، نه کسی دعوت می کند نه کسی انتظار دعوت شدن دارد بلکه نذری یک بهانه خوب برای با هم بودن است.

امسال با شیوع ویروس کرونا نذری دادن در هیت های مذهبی و عزاداری امام حسین(ع) و یارانش ممنوع شده و هیت ها موظف هستند برای حفظ سلامتی عزاداران حسینی پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند و نذورات به صورت کمک های مومنانه در بین نیازمندان توزیع شود.

بخشدار اشترینان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در راستای حفظ سلامت مردم و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا طبخ غذای نذری در ایام محرم در بخش اشترینان ممنوع است.

مقداد صارمی اظهارداشت: برگزاری برنامه های عزادارای در اشترینان که هرساله به صورت پرشور و گسترده در محلات چهار گانه اشترینان برگزار میشود امسال متفاوت تر از سال‌های گذشته خواهد بود.

وی با بیان اینکه نذورات مردم باید به صورت مواد خام توزیع شود، بیان کرد: برگزاری مراسم عزاداری با حداقل جمعیت و در فضایی باز رعایت کامل پروتکل های بهداشتی، عدم برپایی ایستگاه صلواتی و غیره از جمله موضوعاتی است که امسال انجام خواهد شد.

بخشدار اشترینان اضافه کرد: در روز تاسوعا و عاشورای حسینی طبخ غذای نذری در منازل نیز ممنوع است و مردم اشترینان می‌توانند امسال نذورات خود را به صورت های مختلف دیگری ارائه دهند.

صارمی ادامه داد: مردم اشترینان هر ساله در ایام محرم به خصوص در روزهای تاسوا و عاشورای حسینی با پخت حلیم نذری از عزاداران حسینی که از شهر های مختلف وارد اشترینان می‌شوند پذیرایی می کنند ولی امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا باید نذری ها تغییر کند و به سبک دیگری ارائه شود.

وی یاداور شد: روستاهای اشترینان نیز در ایام محرم با رعایت پروتکل های بهداشتی مراسمات را برگزار خواهند کرد و برای حفظ سلامت مردم عزادار از پخش نذورات در هیات ها خودداری می کنند.

یک کارشناس مذهبی دراین باره گفت: نیاز امروز جامعه توجه به امور بهداشتی جهت مبارزه با ویروس کرونا است و بر این اساس نذری ها باید در این راستا پخش شود.

حجت الاسلام احمد معظمی افزود: نذر کردن در ادیان و کشورهای مختلف شکل های متفاوت دارد و در فرهنگ ایرانی اسلامی نذر کردن و پخش نذری از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

وی اظهار داشت: همواره نوع نذری ها با نیاز جامعه منطبق بوده است، شمع روشن کردن، آبرسانی از طریق قنات های نذری، ایجاد پل ها و راه ها در مسیر مردم از جمله این نذری ها بوده است.

این کارشناس مذهبی افزود: مدرسه سازی، ساخت بیمارستان و درمانگاه، ساخت پل و تامین آب شرب برای برخی روستاها، آزادی زندانیان نیازمند مالی  و بسیاری از کارهای خوب در کشور ما بر اساس نذر مردم ساخته شده است که در فرهنگ اسلامی  ایرانی نذر کردن گستره وسیعی دارد.

حجت الاسلام معظمی افزود: حالا با وجود کرونا باید ببینیم نیاز امروز مردم چیست؟ وقتی ستاد ملی کرونا اعلام می کند در عزاداری ها پروتکل های بهداشتی رعایت شود، بهترین شکل این است که نذری ها در این راه مصرف شوند، مثلا مواد غذایی خام بسته بندی شده و میان فقرا تقسیم شود، بسته های بهداشتی به خانواده های کم بضاعت ارائه و یا به بیمارستان ها کمک شود.

وی اظهار داشت: در چند ماه اخیر در بخش ها و گروه‌های مختلف ایده‌های متفاوتی در راستای رفع نیاز مردم در دوران کرونا شکل گرفت، امام حسین (ع) و شهدای کربلا در لحظات سخت به مدد ملت ما و ملت های سختی شتافته اند و پرچم امام حسین(ع) پرچم مبارزه با ظلم و ریا و تزویر است؛ بر اساس مکتب آنان امسال بهترین زمان برای دستگیری از نیازمندان آسیب دیده از ویروس کرونا است.

پروتکل های بهداشتی وزارت بهداشت در مورد نذورات نیز در دستورالعمل ماه محرم آمده است و هرگونه پذیرایی حین برگزاری مراسم عزاداری، ممنوع است و نذورات صرفا باید در قالب مواد غذایی خشک یا خام توزیع شود و برپایی هر نوع ایستگاه صلواتی توزیع نذورات و  چای در همه استان‌ها و شهرستان‌ها ممنوع است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha