گفته‌های برگزیده جشنواره فارابی از ثبت جهانی دستکند ارزانفود

همدان- ایرنا- عضو هیات علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان با بیان اینکه معماری دستکند ارزانفود زیرساخت‌های لازم برای مجموعه گردشگری را دارد، از فراهم شدن زمینه‌های ثبت جهانی این مجموعه سخن گفت.

دکتر اسماعیل همتی ازندریانی با ارائه رساله دکتری خود با عنوان بررسی و تحلیل مجموعه معماری دستکند ارزانفود در استان همدان عنوان برگزیده اول بخش جوان یازدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فارابی را از آنِ خود کرد.

وی که تاکنون ۷۰ مقاله با موضوعات مختلف را در مجلات گوناگون به چاپ رسانده است در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا عنوان کرد: دستکند ارزانفود از مجموعه آثار مربوط به دوره اشکانی، ساسانی، قرون میانی و متاخر اسلامی است. 

وی افزود: این دستکند زیرساختها را برای مجموعه گردشگری دارد و می تواند یکی از آثار مهم استان در اولویت ثبت جهانی قرار گیرد و برای آن اقدام شود.

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا خاطرنشان کرد: مجموعه آثار دستکند ارزانفود پتاسیل خوبی دارد و سعی شده با مقالات مختلف اهمیت آن را بیشتر نشان دهیم و محوریت آثار استان قرار گیرد.

همتی ازندریانی گفت: ارزانفود از شهرهای زیرزمینی دستکند بی نظیر دنیا و مهم ترین و با ارزش ترین محوطه دستکند در کشور است که این اثر سال ۱۳۸۹ بر اثر حفاری‌های معدنی در جوار روستای ارزانفود برای یافتن سیلیس کشف شد و امروز یکی از جالب‌ترین اکتشافات تاریخ باستانشناسی ایران و جهان شتاخته شده و می توان این مجموعه را از مهمترین آثار برای ثبت در میراث جهانی یونسکو نام برد.

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا گفت: این مجموعه در عمق سه تا هفت متری زمین حفر شده و از دوره اشکانی تا ساسانی مورد استفاده بوده است.

وی با بیان اینکه دستکند ارزانفود یکی از با ارزش‌ ترین آثار تاریخی کشور است که برای ثبت جهانی معرفی شده و تا کنون ۷۰ اتاق و اشیا فلزی و سفالی بسیاری  در آن کشف شده است افزود: کشف پی سوزهای سفالی در انواع مختلف از آن جمله است.

همتی ازندریانی با اشاره به اینکه وسعت این مجموعه پنج هکتار تخمین زده می‌شود و بخش زیادی همچنان زیر خاک است، گفت: این گونه های دستکند و به ویژه ارزانفود می تواند آینده گردشگری استان را متحول کند.

وی بیان کرد: با کاوش های انجام شده در دستکند زیرزمینی در هر مرحله، شناخت جدیدی از این شهر حاصل می شود و اطلاعات بیشتری در مورد شهر زیرزمینی ارزانفود به دست می آید.

همتی ازندریانی معبد حاجی خان از دوران مادها و شهر زیرزمینی سامن را از دیگر آثار ارزشمند تاریخی استان ذکر کرد که می توانند گردشگری استان را متفاوت کنند.

به گزارش ایرنا مجموعه دستکند ارزانفود شامل اتاق ها، سالن ها و راهروهای ارتباطی متعددی است که فضاهای موجود را به هم مرتبط می‌کند.

فضاها و اتاق های این مجموعه دارای ابعاد متغیر و احتمالا کاربری های متفاوتی هستند در بدنه بیشتر آنها سکوهای سنگی است.

کاوش های باستان شناسی در پنج کارگاه در نقاط مختلف تپه انجام شده و هر کارگاه متشکل از تعدادی اتاق است که همگی به هم ارتباط دارند و در بعضی قسمت ها تک اتاق هایی دیده می شود که دارای یک ورودی و به صورت مستقل هستند.

یافته های باستان شناسی بیانگر این واقعیت است در بدنه این اتاق‌ها حفره‌های پیه سوز مانند متعددی دیده ‌می‌شود و فضاهای بازدید شده از ۲۵ اتاق تشکیل شده و راهروها و سالن‌های متعددی در آن به چشم می‌خورد.

در کاوش های انجام شده به منظور بازگشایی ورودی ها آثار معماری منظمی شناسایی شد که حاکی از وجود یک دوره استقراری قوی در سطح تپه بود که در کاوش های اخیر بخش هایی از این معماری به صورت سنگچین اجرا شده به دست آمد.

نکته اینکه یکی از شهرهای پنهان شکل گرفته دوره اشکانی در همدان شهر زیرزمینی ارزانفود از توابع بخش مرکزی همدان و در جنوب شرقی این شهر است که تاکیدی بر ضرورت حفظ و معرفی آن به عنوان یکی از آثار منحصر به فرد تاریخی ایران زمین است.

اسماعیل همتی ازندریانی عضو هیات علمی گروه باستانشناسی دانشگاه بوعلی سینا در سال ۱۳۶۵ در ازندریان متولد شد وی مقطع لیسانس وارد دانشگاه بوعلی شد.

وی مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه تربیت مدرس گذراند اما برای مقطع دکتری باردیگر به دانشگاه بوعلی سینا بازگشت تا با انجام دوره های علمی و تحقیقاتی در توسعه و پیشبرد اهداف باستانشناسی این استان طرح‌های مطالعاتی را انجام دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha