واپسین روز مردادماه روز «صنعت دفاعی» نامیده شده است؛ صنعتی که با بومیسازی فناوریهای مختلف نظامی و دفاعی، وضعیت کشور را اکنون در شرایطی بهتر از همیشه قرار داده است.
وضعیت صنعت دفاعی کشور نشان میدهد که میتوان با خودباوری و تکیه بر توان و دانش داخلی، به موفقیت رسید و نیازهای نظامی و دفاعی کشور را بدون وابستگی به دیگر کشورها، تامین کرد.
آسمانها زیر بال صنایع دفاعی ایرانی
دستاوردهای دفاعی ایران در سال جاری و در بخش مراقبت از آسمانهای کشور، بسیار چشمگیر و درخشان بوده است. در فروردین ماه امسال فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی ایران ابتدا از تحویل پهپادهای نسل جدید «کرار» و «ابابیل ۳» خبر داد که به خط تولید انبوه رسیده و تحویل نیروهای نظامی کشور شده و سپس از سامانههای راداری راهبردی «خلیج فارس» و «مراقب» رونمایی کرد؛ سامانههایی که به دست متخصصان داخلی تولید شد و قادر است گسترهی وسیعی از آسمان کشور را پایش کند.
در اردیبهشت ماه امسال، ماهواره «نور» به عنوان نخستین ماهواره نظامی کشور، در مدار قرار گرفت و برد رصد تحرکات دشمنان ایران را افزایش داد. ایران اکنون قادر است از فضا هم تحرکات دشمنان را رصد کند. پرتاب ماهوارهی نور نشان داد که توان نظامی ایران قابل مقایسه با گذشته نیست و صنعت دفاعی جمهوری اسلامی ایران، با صنایع دفاع کشورهای پیشرفته قادر به رقابت است.
پس از آن و در تیرماه امسال سه فروند هواپیمای جنگنده «کوثر» تحویل ارتش شد. این هواپیماهای جنگی که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده است، گویای این واقعیت است که صنعت دفاعی ایران حرفهای بسیاری برای گفتن در آسمانها دارد. تحویل تعداد قابلتوجهی بالگردهای بازآماد شده به نیروهای نظامی کشور و تجهیز بالگردهای سبک هوانیروز به سیستم اطفای حریق، از جمله دیگر پیشرفتهای قابل توجه در صنعت دفاعی کشور بود. آمادگی صنایع هوایی کشور برای تولید انبوه بالگرد ملی «صبا» خبر خوش دیگری بود که در امسال در صنعت دفاعی کشور به گوش رسید و نشان داد که ایران علاوه بر ساخت هواپیمای جنگنده، قابلیت تولید بالگردهای مختلف را نیز دارد.
همچنین در تیر و مرداد امسال از سامانهی شبیهسازی پرواز هواپیمای «ایلوشین» رونمایی شد و مسئولان صنعت دفاعی کشور یادآوری کردند که تاکنون هواپیماهای F۴E، F-۷، سوخو ۲۴، میگ ۲۹ شبیهسازی شده و به زودی شبیهساز هواپیمای کوثر هم انجام خواهد شد. تولید این دستگاهها باعث میشود تا امکانات آموزشهای خلبانی نیروهای مسلح ایران کیفیت بیشتری پیدا کند و مهارت تیزپروازان ایرانی باز هم بهتر شود. همچنین در مرداد ماه امسال نیز از برج مراقبت پرواز سیار فرودگاهی رونمایی شد؛ محصولی که کشور را از واردات دستگاههای مشابه، بینیاز خواهد کرد.
نگاهی به کارنامه صنایع دفاعی در زمین، دریا و هوا
صنایع نظامی ایران، امسال در بخش تجهیزات نظامی حوزه نیروی دریایی پیشرفتهایی چشمگیر به خود دیده است. الحاق زیردریایی بازآماد شده کلاس «غدیر» به نیروهای دریایی ایران، خبر خوشی بود که در فروردین ماه امسال شنیده شد. کمی بعد صنایع دفاعی کشور ۱۰۰ فروند شناور جدید را به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحویل داد.
این شناورها با تکیه بر فناوری و توان داخلی تولید و تحویل نیروی دریایی سپاه شد. در همین زمان بود که نشریه «فوربس» اعتراف کرد که ایران اکنون جزو باشگاه دارندگان زیردریاییهای بدون سرنشین است؛ باشگاهی که تا پیش از این تنها انگلیس و آمریکا عضو آن بودهاند. آزمایش موفق کروزهای جدید دریایی کشور، خبری بود که در خردادماه به گوش رسید و فرمانده نیروی دریایی ایران تاکید کرد که صنایع دفاعی کشور به زودی قادر به تولید موشکهای فراصوت خواهد شد و بهتر از گذشته میتواند از عرصههای دریایی کشور پاسداری کند.
صنایع دفاعی کشور در ماههای اخیر، به عرصههای جدیدی در بخش موشکی دست یافت. شلیک موشک از اعماق زمین و رونمایی از موشک بالستیک «شهید حاج قاسم سلیمانی» و موشک کروز «ابومهدی» در مردادماه امسال دستاوردهایی بود که ضمن نشان دادن اقتدار نظامی ایران، بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی نیز پیدا کرد و محاسبات قبلی دشمنان از توان نظامی ایران را برهم زد. صنایع دفاعی ایران که تا پیش از این تولید مجموعه متنوعی از موشکهای نظامی را در دستور کار خود قرار داده بودند، اکنون به عرصههای جدیدی دست یافته و توان موشکی ایران را باز هم ارتقاء داد.
موتور توربوفن سبک جهش نسل چهار، از دیگر توانمندیهای دفاعی بود که در روزهای گذشته از آن رونمایی شد. تولید بومی موتور جت هواپیمای جنگنده، برگ زرین دیگری در کارنامه افتخارات صنایع دفاعی کشور در سال جاری است و متخصصان ایرانی را قادر خواهد کرد تا توان هواپیماهای جنگنده تولید داخل را ارتقاء دهند.
اما نیروهای زمینی ارتش و سپاه نیز از تولیدات صنایع دفاعی کشور برخوردار شدهاند. خودکفایی در تولید کامیونهای تانکبر، ایجاد خط ارتقای توان عملیاتی تانکهای نیروهای مسلح و تولید انواع خودرو برای نیروهای زمینی کشور از جمله خبرهایی خوش دفاعی بود که در ماههای اخیر به گوش رسید و امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع اعلام کرده است که صنایع دفاعی ایران قادر خواهد بود تمامی تانکهای موجود در کلاسهای مختلف را در تراز تانک T۹۰ به روزرسانی و ارتقا دهد.
صنایعی که در آستانه بینیازی از خارج است
تا پیش از انقلاب اسلامی ایران، صنعت دفاعی در کشور، چندان نقشی در ارتقاء توان نظامی کشور نداشت و ایران در بخش تامین تجهیزات نظامی خود، کشوری وابسته به شمار میآمد. هر ساله بخش بزرگی از درآمد نفتی ایران صرف خرید تجهیزات نظامی از کشورهایی نظیر آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و شوروی میشد و علاوه بر خرید تجهیزات، در بخشهای آموزشی و کارشناسی نیز نیروهای نظامی ایران ناچار بودند به متخصصان خارجی وابسته باشند.
اما با آغاز جنگ تحمیلی و تحریم نظامی ایران، رشد صنعت دفاعی در کشور آغاز شد و متخصصان ایرانی توانستند به سرعت ضمن پشتیبانی فنی از تجهیزات خارجی و ارتقاء توان این تجهیزات، تولید تسلیحات در داخل کشور را آغاز کنند؛ تسلیحاتی که ابتدا در زمان جنگ تحمیلی به کار گرفته شد و سپس با پیشرفت چشمگیر صنایع دفاعی کشور، ایران توانست در سطح جهانی، حرفهای بسیاری برای گفتن پیدا کند.
حمایت گسترده دولت از افزایش توان صنایع دفاعی کشور و خودباوری متخصصان و دانشمندان ایرانی، طی چند سال گذشته، باعث شده است تا توان دفاعی ایران بیش از پیش ارتقاء یابد و امروز طبق اظهارات وزیر دفاع «۹۰ درصد نیازهای نیرویهای مسلح در داخل تامین میشود». صنایع دفاعی ایران در حالی امروز قادر به تولید محصولاتی در ۷۷۰ خانواده است که تا پیش از انقلاب، صنایع دفاعی کشور تنها در ۳۰ خانواده آن هم در سطحی بسیار محدود، محصولات نظامی تولید میکرد. در نتیجه این اقدامات، امروز ایران کشوری پیشرو و توانمند در صنعت دفاعی است و قادر است انواع تجهیزات دفاعی را در کلاس جهانی تولید کرده و اختیار نیروهای مسلح کشور بگذارد.
نظر شما