عمومی سازی دسترسی فرهنگ و توزیع مناسب تولیدات فرهنگی و هنری همواره یکی از دغدغههای مدیران فرهنگی و هنری بوده است در همین راستا بازسازی و تاسیس ۱۰۰ سینما در سال ۹۸ در استانهای مختلف در دستور کار قرار گرفت.
همچنین طرح سینما امید با رویکرد راهاندازی سالن سینما در ۲۰ شهر بزرگ فاقد سینما در کشور اجرایی شده است که در این طرح در شهر ایلام مرکز استان ایلام، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، گناوه در بوشهر، بانه در کردستان، ماکو در آذربایجان غربی و اندیمشک در خوزستان در حال راه اندازی است.
با راه اندازی کامل طرح سینما امید در ۲۰ شهر از ۲۰ استان کشور حداقل ۶۰ سالن سینما اضافه میشود که پیامد مثبت آن افزایش توان زیرساختی سینمای ایران و افزایش دسترسی عمومی و بهبود کسب و کارهای سینمایی است. اما در حوزه جوایز نیز ۳۳ فیلم کوتاه ایران در شش ماه گذشته با حضور در ۶۲ جشنواره بینالمللی ۱۲ جایزه بین المللی کسب کرده است.
از جمله جشنوارههایی که سینمای کوتاه ایران توانسته از آن جوایز بسیاری کسب کند میتوان به جشنوارههای کره جنوبی، آمریکا، ایتالیا، آلمان، برزیل، آفریقای جنوبی، استرالیا، روسیه، مکزیک، عراق، اتریش، ترکیه، یونان، رومانی، مجارستان و فرانسه اشاره کرد.
سینمای مستند انیمیشن ایران نیز طی سال ۱۳۹۸ توانسته ۱۳۴ حضور بینالمللی را تجربه کردند که حاصل آن ۳۹ جایزه از جشنوارههای جهانی بوده است که از جمع این ۳۹ جایزه بینالمللی، ۳۳ جایزه به مستند و ۶ جایزه هم برای انیمیشن بوده است.
مستند دلبند به کارگردانی یاسر طالبی و تهیهکنندگی الهه نوبخت، موفقترین فیلم تولیدی مرکز گسترش فیلمسازی در عرصه جهانی بود که موفق به کسب ۲۱ جایزه بینالمللی شد. همچنین انیمیشن سیم ششم ساخته بهرام عظیمی برنده ۵ جایزه داخلی در سال ۹۸ شد. این فیلم تندیس بهترین انیمیشن جشن بزرگ سینمای ایران، نشان بهترین فیلم با موضوع هویت ملی جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، تندیس بهترین فیلم انیمیشن جشنواره فیلم شهر، جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره صنعتی فردا و نشان بهترین فیلم جشنواره ایمنی ترافیک را از آن خود کرد.
اما سینمای داستانی و بلند ایران نیز طی سال گذشته از جشنوارههای مهم و تاثیرگذار جوایز بسیاری را کسب کرده است.
از جمله این جشنوارها نهمین جشنواره فیلم پکن از ۱۳ تا ۲۰ آوریل (۲۴ تا ۳۱ فروردین) در چین برگزار شد و مجید مجیدی سینماگر ایرانی یکی از اعضای هیئت داوران این رویداد سینمایی بود. همچنین فیلم ایرو ساخته سید هادی محقق و تهران: شهر عشق ساخته علی جابر انصاری (محصول مشترک ایران، انگلستان و هلند) در بخش مسابقه اصلی به نمایش در آمدند و فیلم رضا ساخته علیرضا معتمدی نیز در بخش رقابتی روی پرده رفتند. در اختتامیه این رویداد سینمایی فروغ قجابگلو برای بازی در فیلم تهران: شهر عشق برنده جایزه بهترین بازیگر زن نام گرفت.
فیلم سال دوم دانشکده من رسول صدرعاملی و به تهیهکنندگی مسعود ردایی که امسال نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی جشنواره بینالمللی فیلم مسکو بود در نهایت جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره را برای بازی سها نیاستی در این فیلم کسب کرد. چهاردهمین جشنواره فیلم مسکو از ۱۸ تا ۲۵ اوریل (۲۹ فروردین تا ۵ اردیبهشت) در روسیه برگزار شد.
جشنواره بینالمللی فیلم کن به عنوان مهم ترین جشنواره سینمایی جهان امسال فیلمی از سینمای ایران انتخاب نکرده و تنها نام بابک انوری، سینماگر ایرانی مقیم انگلستان با فیلمی تحت عنوان «زخمها» (محصول مشترک آمریکا و انگلیس) در بخش دو هفته کارگردانان حضور داشت.
فیلم عرق سرد به کارگردانی سهیل بیرقی در ادامه حضور جهانی خود در بخش فیلمهای بلند جشنواره بینالمللی فیلم سیدنی استرالیا نیز پذیرفته شد. این فیلم پیش از این در بخش رقابتی جشنواره فیلم استکهلم، بخش آینده آسیا سی و یکمین جشنواره فیلم توکیو همچنین جشنواره فیلم بنگلور، پالم اسپرینگز و پاناما نیز حضور داشت. جشنواره فیلم سیدنی ۲۰۱۹ از تاریخ ۵ تا ۱۶ ژوئن (۱۵ تا ۲۶ خرداد) در استرالیا برگزار شد.
بیست و یکمین دوره جشنواره کوتاهکوتاه Short Shorts از تاریخ ۳ تا ۲۳ ژوئن (۱۳ خرداد تا ۲ تیر) در ژاپن برگزار شد. فیلم سینمایی مغزهای کوچک زنگ زده ساخته هومن سیدی در هجدهمین جشنواره فیلم ترانسیلوانیا رومانی به نمایش در آمد (۱۰ تا ۱۹ خرداد) و پنجاه و نهمین جشنواره فیلم های کودک زلین در جمهوری چک میزبان هشت فیلم کوتاه و بلند ایرانی بود. فیلم کوتاه تاریکی از سعید جعفریان نیز در چهل و هشتمین جشنواره فیلم مولودیست کیف در اوکراین (۴ تا ۱۱ خرداد) حضور داشت.
بیست و دومین جشنواره فیلم شانگهای از ۲۵ خرداد تا ۳ تیر (۱۵ تا ۲۴ ژوئن) در چین برگزار شد که در مراسم اختتامیه این جشنواره جایزه بهترین کارگردانی برای رضا میرکریمی و بازیگر مرد (حامد بهداد) به فیلم قصر شیرین رسید.
نظر شما