اکنون که نزدیک به هفت ماه از همهگیری کرونا گذشته و کشور شاهد افت و خیز آمار مبتلایان و قربانیان بوده است، بیم جدی و مسبوق به سابقه وجود دارد که موضوع برای بسیاری از مردم و مسوولان عادی شود و به این درد رسیدگی عاجل و همه جانبه نشود و هر از چندی مناسبتی بیاید و آمارها فوران کنند و همه چیز از نو شروع شود. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی این پرسش ها و اما و اگرها در این ارتباط پرداختهاند.
رسانههای اصلاح طلب
سفرهای اخیر و موج سوم کرونا
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: با وجود همه هشدارها و درخواستها در رابطه با اینکه مردم در تعطیلی چند روزه (ششم تا نهم شهریور) به سفر نروند و رفتن مردم به سفر باعث بروز زودهنگام موج سوم کرونا در کشور میشود، اما گوش کسی به این هشدارها بدهکار نبود و سیل مسافران بهسوی شهرهای شمالی از چهارشنبه شب سرازیر شد. این درحالی است که استانهای مازندران و گیلان به لحاظ شدت شیوع کرونا در وضعیت قرمز و استان گلستان در وضعیت هشدار قرار دارد. در روزهایی که مردم در شبکههای اجتماعی دائم عکسهای سفرشان را به رخ دیگران میکشند، پلیس راهور ناجا از ترافیک سنگین در محور یکطرفه چالوس به سمت تهران در روز یکشنبه خبر داد. همچنین ترافیک در محور هراز نیز نیمهسنگین است. همچنین در آزادراه قزوین ـ رشت نیز ترافیک به صورت نیمهسنگین و پرتراکم وجود داشت. جادههای منتهی به استان مازندران و گیلان در شرایطی با حجم سنگین ترافیک روبهرو شدند که بسیاری بهخوبی میدانند این استانها در شرایط قرمز هستند و هجوم مسافران به شهرهای این دو استان، در روزهای آینده باعث بروز وضعیت فراتر از قرمز میشود، همچنین بسیاری از مسافران هنگام بازگشت به شهرهایشان سوغاتی کرونا را همراه خود میآورند. حمیدرضا مبشری، رئیس شبکه بهداشت شهرستان رامسر که طی تعطیلات گذشته با حجم بسیار بالایی از مسافر روبهرو بوده، از بروز فاجعه در روزهای آینده و موج سوم کرونا در این شهرستان خبر داده است. همزمان مینو محرز، عضو کمیته ملی مقابله با کرونا میگوید به دلیل سفرهای زیاد در این روزها در آینده نزدیک شاهد شدت گرفتن کرونا خواهیم بود و با وجود روند کاهشی موارد ابتلا و مرگ بر اثر کووید۱۹ هنوز ۲۸ استان در وضعیت قرمز و هشدار قرار دارند.
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم جعفر گلابی می نویسد: با توجه به شواهد موجود با توجه به سوابق برخوردهای ما با مسائل و بحرانهای مختلف با توجه به رفتار و خلقیات ما ایرانیان و علاقه خاصی که به تعلیق مسائل داریم این خطر که کرونا به بحرانی مزمن برای کشور مبدل شود و برای مدت طولانی با ما بماند کاملا وجود دارد. خطری که از اصل شیوع و اوجگیری آن بیشتر است. ادامه اوضاع کجدار و مریز کنونی قطعا اثرات زیانبار اقتصادی بیشتری خواهد داشت و اندک سرمایهگذاریها را هم بیشتر خواهد پراند و تولید را با رکود دیرپا مواجه خواهد کرد. طبیعت با هیچ کس از جمله با ما شوخی ندارد، آیا وقتی با وجود همه هشدارها سفرهای میلیونی داریم و دولت هم اراده جدی و عملی برای جلوگیری از آن را ندارد، وقتی نمیتوانیم برای مدتی هم که شده، تجمعهای عزا و عروسی را متوقف کنیم و هنوز هم در فضاهای سربسته ماسک زدن رایج نشده است، انتظار بعیدی است که ما جزو آخرین کشورهایی باشیم که از چنگال کرونا رها میشویم؟ در آستانه فصل پاییز که بنا بر نظر قریب به اتفاق کارشناسان، خطر ابتلا اوج میگیرد و آنفلوآنزا هم به یاری کرونا خواهد آمد، احتیاج به یک برنامه کاملا سختگیرانه و وضع مقررات اضطراری و تمرکز روی آن حداقل برای چند هفته کاملا ضروری مینماید و استنکاف از آن ممکن است منجر به فاجعه شود و معنایش رها کردن موضوع به امان خداست.
روزنامه همدلی در گزارشی می آورد: تبعات تعطیلات ۴روزه در کشور که بسیاری را راهی جادههای شمال و سایر استانها کرد. آنگونه که کارشناسان بهداشتی میگویند این دو رویداد در شکلگیری موج جدیدی از کرونا میتواند نقش بسزایی داشته باشد. با وجود توصیههای فراوان و مکرر ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد منع سفر به ویژه به استانهای شمالی در تعطیلات چند روزه محرم، اما با اینحال از روز چهارشنبه هفته گذشته و همزمان با شروع تعطیلات اغلب جادههای کشور به ویژه جادههای منتهی به استانهای شمالی کشور ترافیک سنگینی را شاهد بودند. ترافیکهای پرحجم در جادهها سواحل شلوغ، تردد قابل توجه مسافران در شهرها همگی نشاندهنده این واقعیت است که جمعیتی که به قصد سفر دل به جاده میزنند توصیههای کرونایی را جدی نگرفته و تمایل چندانی برای برچیده شدن بساط ویروس کرونا ندارند و ترجیح میدهند بساط خوشگذرانی و سفرشان در هر شرایطی برقرار باشد حتی اگر بهقیمت افزایش آمارهای ناشی از بیماری کرونا باشد. ناگفته پیداست ارمغان و توشه مسافرها برای شهرهای میزبان افزایش شمار مبتلایان و آمار مرگومیر در این شهرهاست. مسافران وضعیت بسیاری از شهرهای استانهای سبز شمال را به وضعیت قرمز تغییر دادهاند.
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی نوشت: باز هم تعطیلی چند روزه و مردم بیمبالاتی که در این برهه حساس کرونایی بار سفر بسته اند. این عده انگار اصلا متوجه شرایط بحرانیای که بیماری کرونا برای کشور ایجاد کرده نیستند که تعطیلات پیش رو را بهترین فرصت برای سفر دیده اند. جالب اینجاست که هشدارهای مقامات بهداشتی هم مبنی بر سفر نرفتن در این ایام، بر روی آنها اثری ندارد. این در حالی است که آنها با این سفرهای بیجا وضعیت را از آنچه که هست بدتر و شاید حکم مرگشان را امضا کنند و از همه بدتر به خستگی کادر درمان بیفزایند. در حال حاضر بنا به گفته سرهنگ نادر رحمانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا، ترافیک نیمه سنگینی در دو محور هراز و چالوس حاکم است. این در حالی است که هنوز برای عدهای تعطیلات آغاز نشده. این یعنی فاجعه به خصوص آنکه استان مازندران و گیلان همچنان از لحاظ کرونا در وضعیت قرمز به سر میبرند.
مسئولیت اجتماعی مردم در مقابله با کرونا
پایگاه خبری ایسنا در گفت و گو با احمد حسین فلاحی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس می نویسد: اگر افراد بتوانند به مسئولیت های خود توجه لازم را در مقابله با این ویروس داشته باشند، به توصیه ها در رعایت پروتکل ها همچون استفاده از ماسک عمل کنند و شاهد ادامه کمک به متصدیان امر مانند ادامه فعالیت های جهادی باشیم قطعا می توانیم در این امر شاهد موقعیت خوبی نیز باشیم اما در شرایط کنونی شاهد آمار رضایت بخشی در ابتلا و فوت نیستیم، این به این دلیلی است شاید کمی به مسئولیت ها کمرنگ تر نگاه می شود و افراد فکر می کنند دیگر موضوع کرونا به اتمام رسیده است. دولت صرفا یک سوی مقابله با کرونا است، اگر دولت تمام امکانات و ظرفیت ها را به کار بگیرد ولی شهروندان در این امر و در مسئولیتی که متوجه آنها است همراهی نکنند امکان دارد وضعیت به صورت نامناسبی ادامه پیدا کند، در کشور های دیگر اروپایی و آمریکا شاهد هستیم که مشارکت های مردمی و احساس مسئولیت احتماعی به اندازه مردم ما نیست به همین دلیل وضعیت شیوع در آن کشورها وخیم تر است، قطعا مردم ما باید به مسئولیت خود توجه کنند تا در کنار امکانات و ظرفیت های دولتی شاهد موفقیت در این حوزه باشیم.
رسانههای اصولگرایان
محرم و کرونا
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی می نویسد: امسال نیز هیئات و دستههای عزاداری از شب اول محرم اقامه عزا کردهاند، اما تفاوتهایی نیز این اقامه عزا با سایر سالهای گذشته دارد. شاید شور هرساله در خیابانها به دلیل شرایط موجود و شیوع ویروس منحوس کرونا وجود نداشته باشد، اما در دل شیعیان، عزای امام حسین(ع) از یاد رفتنی نیست و به هر روشی این مراسم برگزار میشود. حضور پرشور مردم در این شبها قابل وصف نیست، اما در کنار این حضور مشاهده میشود که همه عزاداران نکات بهداشتی و دستورالعملها را رعایت میکنند و برای برگزاری مراسم عزاداری و خیمه سوزان در روز عاشورا هم مشکلی وجود ندارد. بسیاری از افراد درباره طبخ غذا نیز در هیئات سوالتی دارند که بهتر است شهروندان درنظر داشته باشند، بر اساس ابلاغیه پلیس و ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، غذای گرم در هیئات توزیع نمیشود. البته در کنار اینکه هزینه پخت غذا در مناطق محروم توزیع میشود، اقلام بهداشتی مانند ماسک، محلول ضدعفونی کننده، خوراکیهای خشک و بسته بندی شده بهداشتی نیز در بین عزاداران پخش میشود. تا به امروز نیز این روال ادامه داشته. هیئات مذهبی تمام نکات بهداشتی را رعایت میکنند تا شاهد شیوع این ویروس منحوس در بین عزاداران حضرت اباعبدالله حسین(ع) نباشیم.
خبرگزاری فارس در گزارشی می آورد: عزاداریهای دهه اول محرم امسال شب گذشته به پایان رسید تا محرمی دگرگون و البته بیادماندنی در خاطر و اذهان مردم ایران اسلامی ثبت شود؛ محرمی که ابتدایش همه نگران برگزاری مجالس عزاداری بودند و حتی تا ساعاتی مانده به برپایی محافل شب اول محرم، دستورالعملها و پروتکلهای ستاد کرونا عوض شد و در نهایت، عزاداری در فضای مسقف را ممنوع اعلام کردند. با تمام این شرایط و اتفاقات اما شب اول عزاداریهای محرم برگزار شد و ساعاتی بعد از برگزاری این مجالس، فضای مجازی پُر شد از قابهای زیبا و ماندگاری از نظم مثالزدنی هیأتیها. عزاداران حسینی در هیأتهای عزاداری باتوجه به تلاقی شب اول با شب جمعه، شب زیارتی امام حسین (ع) فراتر از حد مورد انتظار مسئولین کشور و هیأتها به محل برگزاری جلسات رفتند، اما خودشان برای رعایت دستورالعملها راغب بودند. آنها نمیخواستند به خاطر کوتاهی یا کمکاریها، احدی به خود اجازه دهد توهینی به مجلس و دستگاه امام حسین (ع) کرده باشد.
کرونا و مصرف
پایگاه خبری خبر آنلاین در یادداشتی به قلم سیدحمید حسینی در یادداشتی می آورد: متخصصین “پیش بینی روند ها” مدعی اند که کرونا در نهایت به بشریت اجازه می دهد ارزش های خود را از نو بچیند. این ویروس در حال قرنطینه کردن مصرف است، مردم بالاجبار به داراییهای کمتر و مسافرتهای کمتر عادت میکنند و... و. راه حل، ساختن همه چیز “دوباره از صفر” است. ویروس وادارمان میکند که شتاب را کم کنیم، از هواپیما سوار شدن بپرهیزیم، از خانه کار کنیم، صرفا میان دوستان صمیمی و خانواده پی سرگرمی باشیم، ... نهایتا ویروس قدرت “تصمیم ساز را از ما میگیرد و در ابتدای کار “شتاب”را تاحدی وحشتناک” کاهش میدهد، لذا این روزها همه مدیران مجبور به بازنگری در برنامههای میان مدت و بلندمدت خود هستند و تدوین “استراتژی جدید” برای کسب وکار دغدغه مدیران شده است، متاسفانه در ایران تجربه بسیار کمی در رابطه با طراحی و اجرای استراتژی داریم و از دیدگاه بعضیها استراتژی همون اولویت بندی امور میباشد، بعضا استراتژی را به معنی تدوین برنامه بلندمدت با توجه به نقاط قوت و ضعف و داشتن تمایز میدانند، اما کمتر شرکتی را می شناسم که استراتژی تدوین شده را پیاده سازی نموده و به موفقیت رسیده باشد.
مسافرت و افزایش آمار کرونا
روزنامه رسالت در گزارشی نوشت: ما قوم سفریم و گشتوگذار و هیچ جوره نمیتوانیم قیدش را بزنیم و دندان بر جگر صبر بگذاریم، چون گمان میکنیم بسیار سختجانیم و بیماری فقط برای دیگران است! یا شاید خیال میکنیم که بهتر است دست از مقاومت برداریم و پویش «در خانه بمانیم» را نادیده بگیریم. اصلا شهریور است و سفرهایش، باروبنه جمعکردن و حرکت به سمت مقصد که عجیب بافرمان در خانه ماندن مغایرت دارد. البته رکود حاصل از وضعیت کرونایی بر صنعت گردشگری و تعطیلی بسیاری از آژانسهای مسافرتی طی ماههای اخیر هم موجب افزایش تورهای غیرمجاز و سوءاستفاده افراد فرصتطلب از این شرایط شده است. حالآنکه دستورالعمل روزهای کرونایی روشن بوده و هست، از رئیسجمهور و وزیر بهداشت گرفته تا مسئولان استانی و متخصصان و کادر درمانی همه و همه از ما خواستند در خانه بمانیم و مدتی سفر نرویم و به خودمان سختی بدهیم تا بلکه کرونا از تک و تا بیفتد اما گوشمان بدهکار این حرفها نیست، چون دلمان لکزده برای سفر، آنهم در شرایطی که همه دستگاههای مدیریت بحران و پزشکان بر عدم ارتباط و جابهجایی آدمها تأکیددارند. خیلی از استانها اعلام کردند که مسافران حق ورود ندارند اما مسافران هم بیخیال این توصیهها و سفارشها به دل جادهها زدند و رفتند که رفتند.
دانشگاه آزاد اسلامی و کرونا
روزنامه فرهیختگان در یادداشتی به قلم سارا طاهری و مریم حضرتی روزنامهنگار می نویسد: دانشگاه آزاد اسلامی با وقوع حوادث و بحرانهای طبیعی در کشور برای کمکرسانی به مردم آسیبدیده به حالت آمادهباش درآمد و خدمات مختلفی ازجمله پزشکی، عمرانی و... ارائه داد تا نشان دهد رسالتش فراتر از یک دانشگاه نخبگانی است که صرفا فعالیت علمی انجام میدهد. چنین نقشی را در زلزله کرمانشاه و سپس سیل استانهای گلستان، لرستان و خوزستان دیدیم. با شیوع کرونا نیز این دانشگاه بار دیگر در کسوت یک دانشگاه اجتماعی پای کار آمد و در همه موارد ازجمله موارد بهداشتی، علمی، پزشکی و حتی کمکهای مردمی از هیچ کمکی دریغ نکرد. دانشگاه آزاد اسلامی در ابتدا با تشکیل مرکز ستاد مبارزه با کرونا در هر استانی اقدام به تولیدات مواد بهداشتی و پزشکی ازجمله تولید ماسک، گان، محلول ضدعفونی کننده، ژل بهداشتی و ضدعفونیکننده کرده است که البته همچنان این کمکها ادامه دارد، بهطوریکه برخی از این طرحها (کیت، ونتیلاتور، دستگاه ضدعفونی کننده، گیاهان دارویی و...) به تولید انبوه هم رسیده است. در این میان ۳۱ استان دانشگاه آزاد اسلامی بههمراه واحدهای خود پای کار بودند و ابداعات، اقدامات، طرحها و محصولات بسیاری داشتهاند که بهنوعی در مقابله با کرونا بوده است.
نظر شما