مدیریت منابع آب مهمترین مساله محیط‌زیستی استان کرمانشاه است

کرمانشاه- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمانشاه، مهمترین چالش محیط زیستی استان را مدیریت منابع آب دانست و گفت: کارگروهی به منظور مدیریت منابع آب در استان تشکیل شده که در آن برنامه‌های مدیریت آب، انسداد چاه‌های غیرمجاز و سایر مسایل مربوط به این حوزه را بررسی و در مورد آن تصمیم‌گیری می‌کند.

«فریدون یاوری» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا برداشت بی‌رویه آب از رودخانه‌ها را یکی از تهدیدات محیط زیست استان دانست و افزود: شرکت آب منطقه‌ای باید حقابه زیست محیطی رودخانه‌ها را اختصاص دهد که خوشبختانه اکنون این اقدام انجام می‌شود و انتظار داریم که این شرکت تمرکز خاصی روی این قضیه داشته باشد.

وی اظهار داشت: براثر برداشت بی‌رویه از آب رودخانه در سال‌های گذشته شاهد تلف شدن تعدادی ماهی در استان شدیم و این روند در صورت مدیریت نشدن می‌تواند محیط زیست را با تهدید جدی مواجه کند.

وی همچنین در خصوص وضعیت آلودگی رودخانه قره‌سو کرمانشاه نیز گفت: منشأ اصلی آلودگی رودخانه قره‌سو در سرچشمه فاضلاب خانگی شهر روانسر است و متأسفانه بخشی از فاضلاب خانگی شهر کرمانشاه نیز به این رودخانه وارد می شود.

او تصریح کرد: اگر این ۲ مشکل حل شود در کنار آن عواملی همچون بارندگی‌های مناسب، عدم برداشت بی‌رویه در کشاورزی از پمپ و مدیریت حقابه آب رودخانه می‌تواند قره‌سو را به رودخانه‌ای سالم و زیبا در شهر کرمانشاه تبدیل و از خطر نجات دهد که این مهم خود مستلزم تأمین منابع مالی مناسب در این زمینه است.

گرد و غبار دیگر چالش زیست محیطی کرمانشاه

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه سخنانش دیگر چالش محیط زیستی استان را گرد و غبار دانست و با بیان اینکه منشأ آن از کشورهای همسایه است، گفت: خوشبختانه در استان تاکنون هیچ‌گونه کانون مولد گرد و غباری شناسایی نشده و باید از این فرصت استفاده کنیم و خود منشأ ایجاد کانون مولد گرد و غبار در استان نشویم.

یاوری افزود: در بروز پدیده گرد و غبار استان ما هیچ دخالتی نداریم و منشأ این گرد و غبارها مربوط به کشورهای همسایه است که متأسفانه امسال نسبت به سال ۹۸، شاهد روزهای بیشتری از آلودگی گرد و غبار در استان بودیم.

او گفت: مقامات ارشد دولتی با کشورهای همسایه و سازمان‌های بین‌المللی در حال رایزنی برای رفع این مشکل هستند.

وی اضافه کرد: قطع بی‌رویه درختان، آتش‌سوزی و تخریب زیستگاه‌های طبیعی می‌تواند سبب ایجاد کانون مولد گرد و غبار شده و استان را با چالش مواجه کند.

ارتقای سطح فرهنگ محیط زیستی در استان

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نقش رسانه‌ها و آگاهی‌سازی مردم توسط آنان در زمینه حفاظت و صیانت از محیط زیست گفت: خوشبختانه اقدامات و تلاش‌های بسیار خوبی در زمینه فرهنگ‌سازی زیست محیطی با همکاری مردم و سازمان های مردم نهاد و رسانه ها انجام شده که این مهم می‌تواند نویدآینده زیست محیطی بسیار مناسبی برای استان باشد.

یاوری افزود: با توجه به شیوع ویروس کرونا در سطح جامعه و استان، امسال جلسات خود را با ۳۸ سمن محیط زیستی به صورت ویدئوکنفرانس برگزار کردیم و بیشتر برنامه های فرهنگ سازی و آموزش در حوزه محیط زیست را با تکیه بر شیوع این ویروس با همکاری سازمان های مردم نهاد، صدا و سیما، مطبوعات، خبرگزاری ها و فضای مجازی اجرا خواهیم کرد.

وی گفت: خوشبختانه آگاهی و دغدغه های محیط زیستی مردم و همکاری آن ها باعث شده است که در زمینه ترویج و فرهنگ سازی زیست محیطی پیشرفت چشمگیری داشته باشیم.

به گزارش ایرنا؛ استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.

این استان دارای سه منطقه حفاظت شده شامل منطقه حفاظت شده بیستون که ۵۴ هزار هکتار است، بوزین و مرخیل در پاوه ۲۳ هزار هکتار و قلاجه هم حدود ۴۳ هزار هکتار است.

یک پناهگاه حیات وحش بیستون نیز در منطقه ورمنجه در جاده سنندج وجود دارد و در مجموع استان کرمانشاه دارای چهار منطقه شکار و تیراندازی ممنوع به مساحت ۱۶۱ هزار هکتار است.

استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.

این استان با بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه بیش از چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی یکی از قطب های کشاورزی کشور است.

در استان کرمانشاه حدود ۱۲۵ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند.