نایب رییس مجلس بر ساماندهی بازار زعفران تاکید کرد

تربت‌حیدریه- ایرنا- نایب رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این که ساماندهی بازار زعفران و فرآوری این محصول باید مورد توجه ویژه قرار گیرد گفت: مجلس شورای اسلامی به این موضوع به صورت ویژه ورود پیدا خواهد کرد. 

علی نیکزاد روز پنجشنبه در جمع زعفرانکاران شهرستان زاوه افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی بر خام فروشی نکردن زعفران تاکید دارند و در راستای تحقق منویات رهبری، مباحث مربوط به زعفران در مجلس شورای اسلامی تعیین تکلیف خواهد شد چرا که گیاه گرانبهایی که صادر می‌شود نباید کشاورزانی که آن را می کارند با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کنند.

وی ادامه داد: در حالی که ایران تولید ۹۵ درصد زعفران جهان را در اختیار دارد اما ۳۰ کشور برای بازار جهانی این محصول ورود پیدا کرده اند لذا وزارت جهاد کشاورزی و امور خارجه باید با اتخاذ راهکار درست و اصولی، بازار جهانی زعفران را به دست بگیرند.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفت: از مجموع زعفران تولید شده در کشور، حدود ۹۰ درصد آن در منطقه تربت حیدریه کاشت و برداشت می‌شود و یک میلیون کشاورز از این محصول امرار معاش می‌کنند اما منافع آن کمتر نصیب کشاورزان می‌شود.

نیکزاد افزود: زعفران گرانبهاترین گیاه روی کره زمین و تنها گیاهی است که با گرم و مثقال وزن می‌شود و به لحاظ اینکه خاصیت ویژه ای دارد مورد توجه دانشگاه‌های علوم پزشکی و دارو سازی قرار گرفته است و بر همین اساس نیز تشکیلات وزارت بهداشت و آموزش عالی باید ورود جدی‌تری به آن داشته باشند.

وی با بیان این که تولید زعفران برای کشور ارزآوری فراوانی به همراه دارد ادامه داد: دولت باید با راهکار اصولی، بازار زعفران را ساماندهی کند تا ارزآوری مناسبی نیز نصیب کشور شود چرا که محصول زعفران می‌تواند تحول شگرفی در توسعه پایدار ظاهری و مادی استان خراسان رضوی و حتی کشور ایجاد کند.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی گفـت: از هر هکتار حدود ۳.۵ کیلوگرم زعفران برداشت می‌شود و با توجه به ارزآوری این محصول و زحمت کشاورزان باید به لحاظ مالی وضعیت زعفرانکاران مطلوب باشد که متاسفانه بنا به دلایل مختلف این گونه نیست.
نیکزاد افزود: افغانستان و اسپانیا زعفران را به صورت فله‌ای از ایران خریداری و در قالب بسته‌های کوچک و گرمی این محصول را به نام خودشان در بازار به فروش می‌رسانند و این در حالی است که این کشورها تنها دو درصد تولید این محصول در اختیار دارند.

در حال حاضر استان خراسان رضوی بیش از ۸۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران دارد و حدود ۱۲۰ هزار خانوار این استان به کشت این محصول مشغول هستند و از این میزان ۴۰ تا ۵۰ هزار خانوار در منطقه تربت‌حیدریه به این کار اشتغال دارند.

بر اساس رصد کارشناسان بخش کشاورزی میزان برداشت طلای سرخ از مزارع زعفران در  استان خراسان رضوی در هر هکتار ۳.۸ کیلوگرم است که این رقم در تربت‌حیدریه به ۴.۲ کیلوگرم رسیده است هرچند در ادامه با ارگانیزه کردن و استانداردسازی به روش‌های علمی، پژوهشی برخی تولید کنندگان در این منطقه تا ۲۰ کیلوگرم در هکتار زعفران خشک نیز برداشت کرده‌اند.

میزان تولید زعفران در ایران به خصوص خراسان رضوی و منطقه تربت‌حیدریه به عنوان قطب تولید طلای سرخ در جهان با ۳۰۰ تن برداشت زعفران خشک حدود ۹۰ درصد است و کشورهای افغانستان و اسپانیا با تولید مجموع ۶ تن، کمتر از ۱۰ درصد تولید این محصول را به خود اختصاص داده‌اند.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha