معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تشریح مهم ترین اقدامات و دستاوردهای این دانشگاه در حوزه بهداشت بیان کرد : معاونت بهداشت دانشگاه با تمرکز در محور پیشگیری و خدمات سرپایی، به جمعیتی حدود چهار میلیون و ۱۴۰ هزار نفر در سه دسته شهری، روستایی و عشایری و در قالب مراکز خدمات جامع سلامت، خانه های بهداشت و پایگاه های سلامت استان ارایه خدمت می کند.
ارائه خدمات بهداشتی به روزانه ۱۰۰ هزار مراجعه کننده
عبدالرسول همتی ، با اشاره به ارتباط گسترده مردم با حوزه بهداشت، از خدمت رسانی به روزانه حدود ۱۰۰ هزار مراجعه کننده خبر داد و افزود: این به این معنی است که تمام مردم استان هر یک ماه و نیم یک بار به سیستم بهداشت مراجعه می کنند.
دکتر همتی یکی از دستاوردهای حوزه بهداشت استان را ارائه خدمت به مردم در قالب ۵۱۷ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی و پایگاه خدمات سلامت عنوان کرد و گفت: بر اساس طرح تحول نظام سلامت از چهار سال پیش، کار ساخت ۳۳۰ پروژه عمرانی بهداشتی در دستور کار قرار گرفت و تفاهم نامه سه جانبه ای بین وزیر وقت، استاندار وقت و رییس دانشگاه وقت به امضا رسید که بیشتر این پروژه ها به سرانجام رسیده است؛ همچنین ۱۵ طرح در هفته دولت امسال به بهره برداری رسید و سایر پروژه ها نیز تا دهه فجر امسال آماده بهره برداری می شود.
وی یکی از محورهای مهم فعالیت حوزه بهداشت را نظارت بر رعایت اصول بهداشتی برشمرد که در این زمینه با جلب مشارکت دستگاه قضایی استان، نسبت به صدور حکم برای اصناف و مراکز تهیه و توزیع متخلف اقدام می شود.
تجهیز ۳۷۰ تیم بازرسی بهداشت محیط دانشگاه به دستگاه همراه
این مقام مسوول در دانشگاه افزود: همچنین ۳۷۰ تیم بازرسی بهداشت محیط دانشگاه به تجهیزات همراه مجهز شده اند تا کارشناسان بتوانند هنگام بازدید از اماکن و مراکز حساس در همان محل برای تعطیلی اماکن متخلف تصمیم گیری کنند، بدون اینکه نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شود.
همتی با اشاره به روند رو به رشد ارائه خدمات بهداشتی به عشایر استان در سال های گذشته، از پوشش حدود ۹۸ درصد عشایر استان به کمک خانه های بهداشت عشایری خبر داد و یادآور شد: با راه اندازی این خانه های بهداشت، حلقه مفقوده ارایه خدمات بهداشتی، فعال شده است.
او با بیان اینکه بیماری های دیابت و فشارخون کماکان از مهمترین مشکلات جامعه به شمار می رود، از شناسایی و تحت پوشش قرار گرفتن بیش از ۷۰ درصد بیماران مبتلا به دیابت و شناسایی و پوشش حدود ۹۰ درصد بیماران دارای فشارخون بالا در استان خبر داد و گفت: در زمینه بیماری سالک نیز استان فارس جزو استان های پرشیوع محسوب می شد، اما با اقداماتی که انجام شده این بیماری تا ۱۵ درصد در فارس کاهش یافت.
رتبه دوم فارس در پیشگیری، شناسایی و مراقبت از بیماران HIV
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز و رییس مرکز بهداشت استان افزود: در حوزه پیشگیری، شناسایی و مراقبت از بیماران HIV نیز استان فارس رتبه دوم کشور را دارد و این بیماران تا ۷۵ درصد تحت پوشش بیمه ها قرار گرفته اند.
ارتقا و استانداردسازی تجهیزات آزمایشگاهی، تشکیل ستاد حوادث ترافیکی و کاهش هفت تا ۱۰ درصدی آمار حوادث ترافیکی و تلفات جاده ای، امضای تفاهم نامه همکاری با هیات ورزش های همگانی با هدف کاهش بی تحرکی و بیماری هایی مانند چاقی و فشارخون و ارایه آموزش های لازم به جامعه در زمینه اهمیت تحرک و ورزش در زندگی از دیگر فعالیت ها و موفقیت های حوزه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز است که دکتر همتی به آنها اشاره کرد.
وی با اعلام خبر تدوین سندی در موضوع پیشگیری از مصرف الکل و دخانیات برای تقویت آموزش ها، اظهار کرد: در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی نیز پایگاه هایی در شیراز و شهرستان ها راه اندازی شده است، همچنین در بحث سلامت مادران باردار فعالیت هایی با مشارکت معاونت درمان انجام شده که در کاهش مرگ و میر مادران باردار موثر بوده و امیدواریم در آینده نزدیک به صفر برسد.
فارس و کرونا
همتی در ادامه با اشاره به شیوع بیماری کرونا در چند ماه گذشته، گزیده ای از اقدامات دانشگاه علوم پزشکی شیراز و معاونت بهداشت دانشگاه را به اصحاب رسانه اعلام کرد.
وی از انجام ۲۵۴ هزار نمونه آزمایش کرونا در فارس از ابتدا تاکنون خبر داد و اعلام کرد: سیاست دانشگاه بر این بود که تعداد تست ها را بالا ببریم تا بتوانیم تعداد بیشتری از مبتلایان را شناسایی کنیم که تا امروز ۴۳ هزار و ۳۷۳ مورد مثبت قطعی شناسایی شده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: با تداوم برنامه ریزی های کارشناسانه و هدفمند کردن موارد نمونه گیری اگرچه تعداد تست ها کاهش یافت، اما درصد شناسایی بیماران تغییر زیادی نکرده است. در این اقدام از افراد دارای علامت بیماری، افراد بالای ۶۰ سال و دارای بیماری های زمینه ای نمونه گیری می شود.
موفقیت فارس در کاهش آمار مرگ و میر بیماران کرونا
دکتر همتی اضافه کرد: در حالی که فارس یازده و نیم درصد مبتلایان کشور را دارد اما در زمینه فوت بیماران کرونا کمتر از میانگین کشوری است که این موفقیت حاصل کار و تلاش مجموعه سلامت استان است و این موضوعی است که با افتخار از آن یاد می شود و در نشست ستاد ملی کرونا نیز استان فارس از سوی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان الگوی کشور معرفی شده است.
او راه اندازی مراکز ۱۶ ساعته در فارس با توجه به تجربه آنفلوآنزا در سال گذشته برای جلوگیری از مراجعه موارد مشکوک و بیماران به بیمارستان ها را موجب جلوگیری از انتشار بیماری عنوان کرد و افزود: همچنین با انجام بازدیدهای مستمر بهداشت محیط استان از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن حساس، در زمینه حفظ سلامت مردم کوشیده ایم که این امر نیز از دلایل موفقیت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در زمینه مدیریت کرونا بوده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه از انجام ۷۵ هزار و ۷۸۰ ویزیت و ۱۱۹ هزار نمونه گیری در مراکز ۱۶ساعته استان، انجام ۲۸۴ هزار بازدید با حضور کارشناسان بهداشت محیط از مراکز حساس و ۳۸ هزار بازدید با همراهی نیروهای بسیج، تهیه حدود ۲ میلیون و ۴۶۰ هزار رسانه آموزشی و توزیع در سطح جامعه و همچنین گندزدایی و ضدعفونی حدود ۴۰ هزار مترمربع در استان از آغاز شیوع ویروس کرونا خبر داد.
دعوت از مردم فارس برای پرهیز از سفرهای غیرضروری در روزهای پایانی تابستان
دکتر همتی در پایان با بیان دغدغه های دانشگاه و این معاونت در زمینه حفظ سلامت مردم، نگرانی بزرگ مجموعه سلامت را مسافرت های غیرضروری و نزدیک شدن به آغاز موج نخست آنفلوآنزا در سال جاری عنوان کرد و افزود: اگر این موج آنفلوآنزا با موج سوم کووید۱۹ همراه شود، با مشکلات مضاعفی مواجهیم.
او از مردم خواست برای جلوگیری از ورود به وضعیت قرمز در استان از مسافرت های غیرضروری در روزهای پایانی تابستان خودداری کنند.