گروه‌های فلسطینی در چه مسیری گام برمی‌دارند؟

تهران- ایرنا- اقدام امارات برای اشکار سازی روابط عادی به رژیم صهیونیستی پیامدهای مهمی- البته به نفع صهیونیست‌ها و سازشکاران- خواهد داشت. یکی از نخستین پیامدهای این اقدام نشست بی‌سابقه رهبران گروه‌های فلسطینی برای و تاکید آنان بر تسریع درپایان دادن به شکاف و دو دستگی و تحقق آشتی و شراکت ملی این گروه‌هاست

به گزارش خبرنگار ایرنا، نشست ۱۵ دبیرکل گروه‌های فلسطینی، که بیش از پنج سال به تاخیر افتاده بود  پنج شنبه ۱۳ شهریور برای نخستین بار میان بیروت و رام‌الله به صورت مجازی برگزار شد. ریاست این نشست را محمود عباس رئیس سازمان آزادی‌بخش فلسطین و رئیس جنبش فتح بر عهده داشت. این نشست پس از سال‌ها اختلاف، برخورد و شکست همه تلاش‌های و توافقات آشتی میان فلسطینی‌ها برگزار شد. به نظر می‌رسد پس از حدود سه سال سیاست‌های جانبدارانه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از رژیم صهیونیستی و توسعه طلبی‌های این رژیم حالا رهبران گروه‌های فلسطینی به این نتیجه رسیده‌اند باید بیش از پیش به داشته‌ها و ظرفیت‌های خود اتکا کنند.

به موازات حدود هشت دهه اشغالگری و تجاوز روند سازش با رژیم صهیونیستی هم جریان داشته است و طرح صلح‌های متعددی از سوی نهادها و کشورهای مختلف ارائه شده است. طبق طرح صلحی که حدود دو دهه قبل عربستان سعودی آن را ارائه کرد، کشورهای عربی به رژیم صهیونیستی پیشنهاد دادند که در ازای تشکیل کشور فلسطین و خروج کامل صهیونیست‌ها از سرزمین‌هایی که سال ۱۹۶۷ در جنگ خاورمیانه تصرف کرده بودند، روابط خود را با اسرائیل عادی کنند. اگر چه ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، در گفت‌وگوی اخیر خود با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، تاکید کرده که بدون کشور مستقل فلسطین، امکانی برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل وجود ندارد. اما بعید است چنین اظهارنظرهایی از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی جدی گرفته شود.

فلسطین موضوعی حیاتی و هویتی برای اعراب و مسلمانان است. موضوع فلسطین و حمایت از مردم این کشور همواره از مولفه‌های تاثیرگذار فضای سیاسی و اجتماعی کشورهای مختلف عربی بوده است. رهبران کشورهای عربی ناگزیر بوده اند  درباره فلسطین مواضع خود را ارائه کنند. با این حال به نظر می‌رسد "عصبیت" عربی امروز نزد رهبران عربی رنگ باخته است.

البته نگاهی اجمالی به تاریخ تحولات منطقه نشان می دهد که چگونه سخنگویی برای مردم فلسطین از کشورهای قدرتمند عربی سابق که  دارای ارتش‌های قدرتمندی بودند به کشورهایی مانند عربستان و امارات رسیده است، درشرایط ضعف و فتور کشورهایی مانند مصر، لیبی، سوریه، یمن رهبران سعودی و امارات به خود حق می دهند حقوق  مردم فلسطین را روی میز مذاکره قرار دهند تا برای رژیم صهیونیستی مشروعیت تراشی کرده و برای انتخابات‌آمریکا برگ برنده ای در اختیار ترامپ قرار دهند.

در چنین شرایطی  طبیعی است که مردم فلسطین و گروه‌های فلسطینی باید با بازنگری در خط مشی‌های خود بیشتر به داشته‌های خود اتکا کنند. اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) پس از نشست رهبران فلسطینی گفت که این نشست اولویت‌های راهبردی این گروه‌ها را مشخص کرد و آن اینکه فلسطینی‌ها هرگز از حق بازگشت خود به خانه و کاشانه خود دست نخواهند کشید.

برای نخستین بار چنین نشستی در این سطح بدون میانجیگری طرف‌های بین المللی و یا منطقه ای و تنها با اراده ملی فلسطینی‌ها برگزار شد.

محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی به عنوان جریانی که سال‌هاست در مسیر سازش گام برداشته است، شامگاه پنج‌شنبه، ۱۳ شهریور، از سران کشورهای عرب و امیرنشین‌های خلیج فارس خواست از پیوستن به روند عادی‌سازی رابطه با رژیم صهیونیستی خودداری کنند.

در بیانیه پایانی نشست رهبران فلسطینی تاکید کردند که به منظور تحقق اهداف راهبردی خودمان برای پایان دادن به اشغالگری و تشکیل کشور، باید به سرعت در مسیر پایان دادن به شکاف و دو دستگی و تحقق آشتی و شراکت ملی گام برداریم. در این راستا، به عنوان یک ملت واحد و متحد در یک میهن آزاد و واحد، بر لزوم این نکته توافق کردیم که در سایه یک نظام سیاسی دموکراتیک واحد و نهاد واحد و قانون واحد در چارچوب تکثرگرایی سیاسی و فکری و تحکیم اصل چرخه مسالمت آمیز قدرت در انتخابات آزاد و سالم براساس نمایندگی نسبیِ کامل در یک دولت مطابق استاندارهای بین المللی زندگی کنیم.

گروههای فلسطینی همچنین تصمیم گرفتند که کمیته‌ای متشکل از شخصیت‌های ملی متعادل و برخوردار از اعتماد عمومی تشکیل شود تا یک چشم انداز راهبردی برای پایان دادن به شکاف و دودستگی و برقراری آشتی و شراکت در چارچوب سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به عنوان تنها نماینده قانونی ملت فلسطین در طول حداکثر پنج هفته ارائه کند تا این کمیته توصیه‌های خود در این ارتباط را به جلسه آتی شورای مرکزی فلسطین ارائه کند.

این نشست را می‌توان مهمترین اقدام از سوی گروه‌های فلسطینی در سال‌های اخیر علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی دانست اتحادی که در سایه این نشست ایجاد می شود می‌تواند بزرگترین مانع در برابر زیاده خواهی‌های رژیم صهیونیستی باشد و باعث شود گروه‌های فلسطینی روی پای خود بایستند و از موضعی قدرتمندانه در برابر تصمیمات ظالمانه و غیر منطقی آمریکا و رژیم صهیونیستی بایستند.

 طبیعی است که چنین تصمیمی از مشروعیت و وجهه مردمی نزد ملت‌های آزاده و مسلمان برخوردار خواهد بود. هشت دهه تلاش و مبارزه برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی  زمان کمی برای تحقق یک هدف وآرمان نیست امروز این تجربیات باید  از سوی گروه‌های فلسطینی به کار گرفته شود و گروه‌های فلسطینی با نگاهی باز دوست و دشمن ملت فلسطین را درست تر شناخته و مسیر آینده و تحقق آرمان فلسطین را در پیش بگیرند چنین اقدامی هم مورد حمایت قاطبه ملت‌های مسلمان عربی و غیرعربی خواهد بود

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha