۲۰ شهریور ۱۳۹۹، ۱۳:۳۷
کد خبرنگار: 2158
کد خبر: 84034014
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تالاب بیشه دالان فرصتی برای رونق گردشگری پایدار

۲۰ شهریور ۱۳۹۹، ۱۳:۳۷
کد خبر: 84034014
تالاب بیشه دالان فرصتی برای رونق گردشگری پایدار

بروجرد - ایرنا - تالاب بیشه دالان در بروجرد فرصتی مطلوب. مناسب برای رونق گردشگری و بهبود کسب و کار جوامع محلی و بومی منطقه است.

به گزارش ایرنا  تالاب ها به عنوان یکی از زیست بوم های زمین کارکرده های متعددی در تنظیم منابع آب، تعدیل شرایط اقلیمی، حفاظت از خاک، پشتیبانی از تونع زیستی و ایجاد بستر شکل گیری معیشت و فرهنگ خاص جوامع پیرامونی خود دارند.

ارزش بالای تالاب ها از نظر زیست محیطی و فرهنگی و اقتصادی حفاظت از تالاب ها را از اهمیت روز افزون برخوردار کرده است.

تالاب بیشه دالان منطقه شکار و صید ممنوع در ۱۵ کیلومتری جنوب شرق بروجرد و در دشت سیلاخور در استان لرستان واقع شده و از زیستگاههای مهم جانوران و به ویژه پرندگان بومی و مهاجر است.

تالاب بیشه دالان در گذشته مساحتی حدود ۹۰۰ هکتار داشته و امروزه وسعت محیط ابی باقی مانده تالاب که دارای آب دائمی است برابر با پهنه ۸۰ هکتاری است که در فصل پرآبی این پهنه آبدار به حدود ۴۰۹ هکتار می رسد.

نامشخص بودن مدیریت اراضی ملی در منطقه در چند دهه گذشته، قطع درختان کهنسال بیشه، تقسیم اراضی در قالب واگذاری زمین های تالاب برای کشاورزی مخصوصا کشت برنج، کاهش بارش های سالانه و در نتیجه کاهش حجم آب ورودی به تالاب از بالا دست و احداث زهکش ها و ورود زباله ها و  فاضلاب های شهری موجب شده است طبیعت منطقه در معرض اسیب و تهدیدهای جدی قرار گیرد.

مدتی است که اداره محیط زیست استان لرستان و شهرستان بروجرد تدوین برنامه جامع زیست بومی و مدیریت تالاب،  امیدی برای حفاظت و بهره برداری پایدار از تالاب و احیا طبیعت همراه با حفظ کارکرده ای متنوع این منطقه طبیعی و ارزشمند را دارد.

کارشناس تالاب های اداره کل محیط زیست استان لرستان گفت: مصادیق مهم اقتصادی برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان تصفیه پساب های کشاورزی و شهری، جلوگیری از سیلاب فصلی و تخریب اراضی کشاورزی، امکان پرورش ابزیان، امکان پرورش پرندگان آبزی و کنار آبزی، پرورش گاو میش، رونق صنایع دستی محلی مانند بوریا بافی و توانمند سازی اقتصادی زنان می باشد.

امیز زند در کارگروه برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان که روز پنجشنبه در بروجرد برگزار شد افزود: از نظر فرهنگی و اجتماعی مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان باعث حفظ حق آبه تالاب، حفظ ارزش تاریخی تالاب، استفاده از حاصیت های درمانی سراب شور، استفاده از ظرفیت گردشگری سرابها و تالاب برای جوامع محلی، امکان ثبت در آثار طبیعی و زیست محیطی کشور می باشد.

وی اظهار داشت: از نظر تنوع زیستی  حفظ منابع کشاورزان منطقه، حفظ سرزمین از دست رفته تالاب، زیستگاه پرندگان محلی و مهاجر و زاد اوری برخی از پرندگان، زیستگاه ماهیان و برخی از پستانداران، امکان ایجادتنوع در محصولات کشاورزی و وجود چشم انداز مناسب برای گردشگری می باشد.

سرپرست اداره محیط زیست شهرستان بروجرد نیز در این کارگاه گفت: مشارک محمر بودن مبنای اصلی برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان است.

زهرا علیرضایی افزود: برای دست یابی به مشارکت قدم نخست داشتن تصویری مشترک از اینده دور تالاب میان تمامی دست اندر کاران است، بر مبنای این تصویر مطلوب یا چشم انداز است که می توان اقدامات اولویت دار را برای حفاظت از تالاب، تقویت ارزش های ان و کاهش اسیب ها تعریف کرد.

وی اظهار داشت: در کارگاه برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان از همه دست اندرکاران دولتی و غیر دولتی خواسته شد تا چشم انداز مطلوب برای ۱۵ سال اینده تالاب بیشه دالان را تعریف کنند.

وی بیان کرد: برنامه جامع سبب خواهد شد در ۱۵ سال اینده تالاب بیشه دالان تالابی با آب کافی و سالم، گیاهان و جانوران بومی و مهاجردر محیطی امن، مردمی آگاه و راضی با مشاغلی متنوع و سازگار با طبیعت و دارای درامدی پایدار و مدیریتی یکپارچه و کار امد که ضامن تداوم حیات تالاب است.

وی با اشاره به هدف کلی برنامه جامع مدیریت زیست بومی تالاب بیشه دالان گفت: حفاظت و احیا از تالاب بیشه دالان با تامین حق آبه، حفظ تنوع زیستی مبتنی بر اموزش و توان افزایی تمام ذی نفعان و حمایت از معیشت های سازگار با شرایط تالابی محقق خواهد شد.

بخشدار مرکزی بروجرد نیز دراین کارگاه گفت: اولین و مهمترین اقدام برای احیا تالاب بیشه دالان احداث پنج اقامتگاه بوم گردی در منطقه است که اعتبار لازم باید از استانداری لرستان گرفته شود.

محسن یعقوبی فر افزود: یکی از اقداماتیکه می توان جوامع محلی را قانع کرد که گردشگری منطقه از کشت برنج در اراضی تالاب بیشه دالان پرسود تر است اجرای سریع فاز اول احداث اقامتگاههای بوم گردی است.

وی اظهار داشت: جوامع محلی منطقه تالاب هم اکنون نگران معیشت خود و از دست دادن کار کشاورزی هستند که اگر با اموزش های لازم به رونق گردشگری در منطقه اگاه شوند دیگر مانعی برای کار وجود ندارد.

وی بیان کرد: جوامع محلی نیز برای احیای گردشگری منطقه و رونق اقتصادی بای صبر و تحمل داشته باشند و امنیت منطقه را به نحو احسن تامین کنند.

دهیار روستای چگنی کش نیز در این کارگاه گفت: مهمترین نگرانی روستاییان منطقه از دست دادن کشاورزی و کسب و کارشان است.

حسین کرمی افزود: تاکنون دستگاههای مرتبط هیچ اقدام عملی انجام نداده اند و مردم منطقه اگر اقدامی در جهت رونق گردشگری را شاهد باشند مطمئنا همکاری خواهند کرد.

وی اظهار داشت: جوانان تحصیل کرده بسیاری در روستاهای منطقه وجود دارد که در صورت اموزش و حمایت دولت می توانند کسب و کار های پررونقی در منطقه تالاب بیشه دالان ایجاد کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا تالاب بیشه دلان یک منطقه زیبا و بکر است که می تواند قطب صنعت گردشگری و صنایع دستی مانند پرنده نگری و بوریا بافی و دهها شغل دیگر که مرتبط با گردشگری تالاب ها است باشد.     

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha