کرونا و اکران خواب سالن‌های سینما   

بجنورد- ایرنا- روز سینما در حالی فرارسیده است که کرونا، فعالیت سالن‌ها را به خواب برده است و گویا اهل فرهنگ و هنر باید تماشاگر بی‌اختیار نقش‌آفرینی این آپاراتچی وحشی بر پرده گسترده جامعه باشند.

سینماگران و اهالی هنر این روزها حال و هوای خوبی ندارند، سالن های سینمایی بیشترین تعطیلی کرونایی را داشته استد، حتی اگر اجازه بازگشایی و ازسرگیری فعالیت داده شود، هول و هراس کرونا مردم را از حضور در سالن ها بازمی دارد.

پرده های سینما، نصف سال است که به تاریکی رفته و نور نمایشی بر آنها نتابیده است،  صندلی ها هم این روزها هیچ تماشاچی را همراهی نکرده اند.

پای درد دل اهالی سینما که بنشینی، اول حرف از کرونا است و آسیب هایی که وارد کرده است و پس از آن، مشکل همیشگی ضعف در زیرساخت های فرهنگی مطرح می شود.

خسارت های کرونا

مدیر سینما گلشن بجنورد در این باره گفت: با شیوع کرونا، فعالیت سینماها تعطیل شده است و البته سینما بیشترین تعطیلی را داشته است، از اسفند پارسال تاکنون فعالیتی نداشته ایم.

مینو حسینی اظهار داشت: مردم هنوز هراس دارند، حتی اگر بخواهیم با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی  در سالن را باز کنیم، باز هم مردم استقبال نمی کنند.

وی افزود: در این شرایط نمایش آنلاین یکی از راهکارهای پیش رو است اما از اکران آنلاین هم استقبال شایانی نمی شود و البته هیچگاه نمی تواند جایگزین صندلی ها و سالن سینما شود.

حسینی در بخش دیگر سخنان خود درباره ظرفیت های سینمایی در استان گفت: مردم استان به ویژه شهروندان مرکز استان، علاقه وافری به سینما، تئاتر و فعالیت های فرهنگی دارند.  ظرفیت های خوبی برای توسعه زیرساخت ها در این زمینه وجود دارد و البته به نظر می رسد سرمایه گذاری هم دارای توجیه اقتصادی باشد.

وی گفت: در سال های اخیر، ۲ سالن سینمایی با ظرفیت محدود، به وسیله موسسه عمیق در بجنورد راه اندای شده است تا بخشی از ذائقه مخاطبان را پاسخ دهد.  چند سالن سینمایی هم در پروژه طلای سفید و نیز پروژه هماگ، در دست راه اندازی است.

سال های اخیر، ۲ سالن سینمایی با ظرفیت محدود، به وسیله موسسه عمیق راه اندای شده است تا بخشی از ذائقه را پاسخ دهد، چند سالن سینمایی هم در پروژه طلای سفید و نیز پروژه هماگ، در دست راه اندازی است

مدیر سینما گلشن بجنورد گفت: اکنون تنها فضای سینمایی استاندارد بجنورد، در مجموعه فرهنگی و هنری گلشن است که البته امسال در تعطیلی به سر برده است.

ضعف در زیرساخت ها

یک تدوین گر و دستیار کارگردان در خراسان شمالی هم در این باره گفت: این استان، به لحاظ زیرساخت های فرهنگی ضعیف است، مردم استان از امکانات سینمایی، تنها از ۲ مرکز می توانند استفاده کنند.  سینما عمیق و مجموعه گلشن، تنها سالن های سینمای استان است.  البته مجموعه گلشن، چندمنظوره مورد استفاده قرار می گیرد و سالن های سینما عمیق نیز ظرفیت پایینی دارد.

شهرزاد شریفان اظهار داشت: ضعف زیرساخت ها و نبود سینما سبب می شود مردم برای پاسخ به ذائقه خود، به سمت سریال های خانگی کشیده شوند، اگر در تمام شهرها سینما و مکان فرهنگی ایجاد شود، زمینه لازم برای پاسخ گفتن به ذائقه سینمایی و فرهنگی مردم فراهم می شود.

وی خواستار توجه به رونق کارهای فرهنگی  شد و گفت: ساختمان سینما قدس در بجنورد، در مکان مناسبی قرار دارد که می شود با جذب سرمایه، در همان نقطه نه تنها سینما بلکه مجتمع فرهنگی ایجاد کرد، سینما قدس در جایی است که دسترسی عموم به آن راحت است و باید از این وضعیت خارج شود اما رها شده است.

شریفان از بی توجهی به سینماگران انتقاد کرد و گفت: در خراسان شمالی به فعالان تئاتر بیش از حد بها داده شده است، اما سینماگران کمتر مورد توجه بوده اند، من سال ها در حوزه سینما فعالیت دارم و در خارج استان با کارگردان های مطرح کشور کار کرده ام، اما از روزی که به استان بازگشته ام ندیده ام به سینمایی ها بها داده شود.

وی اظهار داشت: انجمن سینمای جوان در استان خیلی فعال نبوده است، نه تبلیغاتی برای انجمن سینمای جوان هست و نه بودجه خاص داده شده است، تولیدات هم خیلی چشمگیر نبوده است، نیاز به تیمی قوی در انجمن سینمای جوان هست که ایده بدهد تا کیفیت محصولات ارتقا یابد، در استان هنرمندان خلاق و فعال داریم که می توان از ظرفیت آنان استفاده کرد.

این تدوین گر و دستیار کارگردان در خراسان شمالی افزود: در استان، برخی، کاملا انحصاری کار می کنند اجازه کار به بقیه نمی دهند، وقتی کاری انجام می شود، حتما باید از فرد خاص استفاده کنی و این از آسیب های عرصه هنر است.

نیاز به حمایت از بخش خصوصی

یک مربی فیلم سازی هم در این باره گفت: شیوع کرونا، سالن های سینمایی را تعطیل کرده است، متاسفانه اکنون فرهنگ و هنر اوضاع خوبی ندارد و اهالی این صنعت، متضرر شده اند.

مهران رحمانی اظهار داشت: اهالی فرهنگ و هنر از کرونا، خسارت های زیادی متحمل شده و شمار زیادی بیکار شده اند.

برای تقویت زیرساخت های فرهنگی، بخش خصوصی و دولتی باید دست به دست هم دهند، بخش خصوصی بدون حمایت دولتی نمی تواند در سرمایه گذاری موفق شود

این هنرمند فیلمساز در بخش دیگری از سخنان خود، ضعف زیرساخت ها را از مشکلات فعالیت های سینمایی عنوان کرد و گفت: مجتمع فرهنگی و هنری گلشن که به صورت چندمنظوره در مرکز استان فعالیت دارد، تنها سالن استاندارد استان است البته بخش خصوصی هم ۲ سالن سینمایی راه اندازی کرده است.

رحمانی اظهار داشت: البته برای جبران کمبودها، چند سالن سینمایی در دست ساخت است که امید می رود به اجرای آن سرعت داده شود.

وی افزود: برای تقویت زیرساخت های فرهنگی، بخش خصوصی و دولتی باید دست به دست هم دهند، بخش خصوصی بدون حمایت دولتی نمی تواند در امر سرمایه گذاری موفق شود.

این فیلم ساز اظهار داشت: در این شرایط، سرمایه گذاری در زمینه سالن سینما، توجیه اقتصادی زیادی ندارد و سرمایه گذار بخش خصوصی باید حمایت شود.

تقویت زیرساخت ها

سرپرست معاونت امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی هم درباره ضعف زیرساخت های فرهنگی گفت: اگر زیرساخت ناقص باشد، عملکرد و فعالیت ها هم تاثیر می پذیرد البته در این دولت، اقدامات خوبی برای رفع ضعف زیرساخت های فرهنگی در استان انجام شده است و با حمایت های سازمان سینمایی، مجتمع های فرهنگی و هنری استان تجهیز شده اند.

ابوالحسن حیدری با اشاره به توسعه مراکز تولیدی و آموزشی سینما در استان اظهار داشت: اکنون ۹ مرکز در زمینه تولید فیلم های زیر ۵۰ دقیقه، مجوز دارند که محصولاتشان آثار مستند، انیمیشن و فیلم کوتاه است، همچنین ۱۰ آموزشگاه آزاد سینمایی هم در زمینه آموزش فعال هستند.

وی درباره سرمایه گذاری بخش خصوصی گفت: در این زمینه هم اتفاق خوبی در استان افتاده است، در مرکز استان موسسه عمیق، ۲ سالن سینمایی راه اندازی کرده است، چهار سالن در پروژه طلای سفید و هفت سالن سینمایی هم در پروژه هماگ در دست اجرا است.

حیدری در باره تاثیر کرونا بر فعالیت های سینمایی اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا، تعطیلی زیادی را به سینما تحمیل و خسارت های زیادی به سینما و سینماگران وارد کرده است.

وی گفت: البته برای جبران خسارت های ناشی از تعطیلی ها و نبود درآمد، پرداخت تسهیلات در دستور کار است اما این وام ها، تنها بخش کمی از ضربه سنگین را جبران می کند.

سرپرست معاونت امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: کرونا شمار زیادی از نیروهای خدماتی، فنی و مدیران عرصه سینما را بیکار کرده است.

رشد ۳۷۴ درصدی شمار صندلی های سینمایی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی هم در این باره گفت: خوشبختانه در دولت تدبیر، توجه زیادی به ارتقای زیرساخت های فرهنگی مبذول شده است، با پیگیری و تلاش های انجام شده، شاهد رشد چشمگیری در این زمینه بودیم.

حسین فرخنده اظهار داشت: پیش از سال ۹۲ تنها یک سالن سینمایی در استان وجود داشت اما اکنون این رقم به ۹ سالن رسیده است.

وی افزود: سالن های سینمایی در شهرهای مختلف استان اجرا شده است تا عدالت در توزیع امکانات فرهنگی در استان محقق شود.

وی اظهار داشت: شمار صندلی های سینمایی هم در استان با رشد ۳۷۴ درصدی، از ۴۸۸ صندلی در سال ۹۲ به ۲ هزار و ۲۷۴ صندلی در وضعیت کنونی رسیده است.

شمار صندلی های سینمایی در استان با رشد ۳۷۴ درصدی، از ۴۸۸ صندلی درسال ۹۲ به ۲ هزار و ۲۷۴ صندلی در وضعیت کنون رسیده است

فرخنده خاطرنشان کرد: اکنون به جز شهرهای گرمه، جاجرم و راز، دیگر شهروندان استان از سالن سینمایی بهره مند هستند و راه اندازی این سالن در این شهرها نیز در برنامه است.

وی با اشاره به اقبال زیاد مردم استان به ویژه مرکز استان به سینما گفت: خوشبختانه در این سال ها، با تقویت زیرساخت ها، استقبال مردم هم افزایش یافته است و از سال ۹۲ تاکنون ۵۷۲ هزار تماشاگر از فیلم های اکران شده در سالن ها، دیدن کرده اند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت: در سال های اخیر، برای کمک به پویایی سینماگران استان، رویدادهای متعددی برگزار شده است که برگزاری جشنواره فیلم وعکس از جمله آن است.

وی با اشاره به پیگیری برای راه اندازی انجمن سینمای جوانان در اسفراین و شیروان گفت: این انجمن ها در حال دریافت مجوز هستند و امید می رود این اقدام، گامی برای رونق فعالیت های سینمایی استان باشد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت: با توجه به اقبال مردم به سینما، سرمایه گذاری در این زمینه، به لحاظ اقتصادی توجیه دارد.

استان خراسان شمالی با ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارای هفت سالن سینمایی و ۱۰ سالن نمایش است.

۲۱ شهریورماه در تقویم رسمی کشور روز ملی سینما نام گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha