به گزارش ایرنا نبود راه دسترسی مناسب، بیکاری، مقاوم نبودن منازل مسکونی، سخت بودن انتقال سوخت در فصل سرد سال، نداشتن اینترنت و سالن ورزشی از جمله مشکلات روستاییان خراسان جنوبی طی سالهای نه چندان دور بود که همواره در سفرهای مسوولان کشوری و استانی مطرح میشد.
امروز بسیاری از مشکلاتی که گفته شد، با تدبیر دولتمردان و مسوولان استانی برطرف شده یا در دست اقدام است و جای خود را به موارد پیشرفتهتر چون تولید و اشتغال داده است.
هفته دولت امسال ۷۷۸ طرح عمرانی در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی افتتاح شد که ۶۷ درصد کل طرحهای افتتاحی هفته دولت استان را شامل میشود و این اقدامات و برنامهها در راستای تقویت امنیت و ماندگاری جمعیت در روستاها صورت گرفته است.
اوج توجه به توسعه روستایی در خراسان جنوبی با برگزاری همایش روز ملی روستا و عشایر نمایان شد؛ وقتی اولین بار این همایش خارج از پایتخت و با حضور معاون اول رییس جمهوری و جمعی از وزرا و مسوولان کشوری ۱۵ مهر ۹۸ به میزبانی خراسان جنوبی برگزار شد.
برگزاری این همایش ملی آثار و برکات متعددی برای مردم خراسان جنوبی داشت از جمله تفاهمنامه معین محرومیتزدایی چهار شهرستان مرزی استان با دستگاهها و نهادهای مختلف امضا شد و این تفاهمنامهها اکنون در نقاط مختلف استان در دست اجرا است.
اتصال یکصد روستا به شبکه ملی اطلاعات و اختصاص اعتبار ویژه برای تکمیل مجتمعهای آبرسانی از دیگر ثمرات این همایش و حضور مسوولان عالی دولت در خراسان جنوبی بود.
توجه دولت تدبیر و امید به توسعه همه جانبه و پایدار به خصوص در مناطق دورافتاده، برکات بسیاری برای کشور به ویژه روستاییان و مرزنشینان به ارمغان آورده که تحول در امکانات زیرساختی آبادیهای کوچک و بزرگ و دور و نزدیک این سرزمین از جمله آنهاست؛ شبکهای که زیربنای توسعه روستایی و تامینکننده رفاه ساکنان این مناطق است.
این تلاشها و اقدامات دستگاههای مختلف اجرایی با مشارکت نهادهای انقلابی در برخی مناطق خراسان جنوبی حتی مهاجرت معکوس به روستاها را در پی داشته است.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: ۲ هزار و ۶۳۵ میلیارد ریال اعتبار از سال ۹۲ تاکنون به دهیاریهای این استان اختصاص یافته که نسبت به دوره قبل رشد ۵۷۹ درصدی داشته است.
عالیه خواجوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این اعتبارات از محل منابع مختلف بوده که در زمینه توسعه زیرساختهای روستاهای استان هزینه شده است.
وی اظهار داشت: از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون ۱۳۵ دستگاه خودرو عمرانی و خدماتی و ۱۳۳ عدد تجهیزات ایمنی بین دهیاریهای استان توزیع شده است.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفت: همچنین در این مدت ۲ هزار و ۴۶۵ طرح عمرانی با اعتبار هزار و ۳۶ میلیارد ریال در چارچوب فصلهای مدنظر از سوی دهیاریها اجرا شده است.
پرداخت ۳۷۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری
معاون معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی گفت: در راستای اجرای طرحهای اشتغال روستایی و عشایری برای ۲ هزار و ۸۷۱ طرح، تسهیلات پرداخت شد که در همین راستا برای ۶ هزار و ۷۶۴ نفر شغل ایجاد شده است.
مشیرالحق عابدی با تاکید بر اینکه این طرحها در ۱۱ شهرستان استان اجرایی شده است، خاطرنشان کرد: حجم تسهیلات پرداخت شده برای این تعداد طرح، ۳۷۰ میلیارد تومان بوده است.
وی بیان کرد: نتایج ارزیابیهای صورت گرفته در سطح ملی، بیانگر این واقعیت است که خراسان جنوبی در طرحهای اشتغال روستایی و عشایری، کمترین میزان انحراف را بین استانهای کشور داشته است.
مدیر شعب صندوق کارآفرینی امید خراسان جنوبی هم گفت: طرح روستای بدون بیکار در ۱۰ روستای استان از ۲ سال قبل آغاز شد که در یک روستا طرح به اتمام رسید، در چهار روستا تا ۵۰ درصد دارای پیشرفت فیزیکی و چهار روستا در حال انجام مقدمات است.
محمد زنگنه افزود: طرح روستای بدون بیکار از سه سال قبل در کشور آغاز شد که در قالب این طرح روستاهای هدف شناسایی و تسهیلات در اختیار متقاضیان قرار میگیرد و در هر روستا یک تا سه میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه پرداخت میشود.
وی عنوان کرد: همچنین طرح «هر روستا یک محصول، هر خانه یک کارخانه» در استان در حال اجرا است که در قالب آن روستاهایی که ظرفیت تولید یک محصول مانند پارچهبافی، حولهبافی، تراش سنگ یا سایر موارد را دارند، شناسایی میشوند.
وی ادامه داد: در حال حاضر این طرح در چهار روستای استان با قابلیت محصول منحصر بفرد در حال انجام است و در زمینه تراش سنگهای نیمه قیمتی به زودی در سه قلعه شهرستان سرایان ۹۳ نفر هر نفر با ۳۰ میلیون تومان ۹ کارگاه تراش سنگ را راهاندازی میکنند و این منطقه به عنوان نخستین شهر تراش سنگهای نیمه قیمتی معرفی خواهد شد.
احداث ۱۰۲۰ کیلومتر راه روستایی در دولت تدبیر و امید
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی هم گفت: در دولت تدبیر و امید بیش از هزار و ۲۰ کیلومتر راه آسفالت روستایی در استان خراسان جنوبی احداث شد و در حال حاضر بالغ بر ۱۰ هزار کیلومتر از راههای استان آسفالت است.
وحید داعی درباره وضعیت برخورداری روستاهای استان از راه آسفالت گفت: ۹۱۸ روستای بالای ۲۰ خانوار در خراسان جنوبی وجود دارد که ۸۳۵ روستا دارای راه آسفالت است و حدود ۹۷.۵ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار از راه آسفالت برخوردار هستند.
وی بیان کرد: ۸۳ روستای بالای ۲۰ خانوار فاقد آسفالت در استان داریم که احداث راه ۴۰ روستا در دست اجرا است و بیشترین روستاها فاقد راه آسفالت در شهرستان بیرجند، درمیان، سربیشه و نهبندان قرار دارند.
وی افزود: در شهرستانهای فردوس، سرایان و بشرویه ۱۰۰ درصد روستاها از راه آسفالت برخوردار هستند و در شهرستانها قاینات و زیرکوه نیز ۹۹ درصد جمعیت روستایی راه آسفالت دارند که دستاورد مهمی در توسعه روستایی و محرومیتزدایی محسوب میشود.
گام بلند گازرسانی به روستاها
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی گفت: اکنون ۹۵۱ روستای استان خراسان جنوبی از گاز طبیعی بهرهمند هستند که از این تعداد، ۲۱۵ روستا در ۱۱ سال قدمت شرکت گاز خراسان جنوبی تا هفته دولت سال ۱۳۹۶ و تعداد ۷۳۶ روستا در سه سال اخیر (از هفته دولت ۱۳۹۶ تا هفته دولت ۱۳۹۹) به شبکه گاز متصل شدهاند.
سید محمود هاشمی درصد جمعیت روستایی استان برخوردار از گاز در هفته دولت سال ۹۶ را ۳۷ درصد اعلام کرد و گفت: این میزان اکنون به ۸۴ درصد رسیده است و تا پایان امسال تا ۹۶ درصد افزایش خواهد یافت.
وی اظهار داشت: براساس گزارشهای شرکت ملی گاز ایران در سال ۹۸ سرعت گازرسانی به روستاهای استان خراسان جنوبی در مقایسه با سایر شرکتهای گاز استانی در رتبه سوم کشوری قرار دارد و روند گازرسانی در سال قبل نشان داد سرعت گازرسانی به روستاهای استان نسبت به میانگین سنوات قبل هفت برابر افزایش یافته است.
احداث طرح ۱۰ هزار واحدی مسکن محرومان در روستاها
ساخت ۱۰ هزار واحد مسکن محرومان که در پی سفر اسفندماه ۹۷ معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه به خراسان جنوبی با امضای تفاهمنامه این سازمان با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و کمیته امداد امام خمینی (ره) عملیاتی شد، تحولی را در روستاهای خراسان جنوبی ایجاد کرد و علاوه بر ساخت مسکن مقاوم، خدمات جانبی زیادی را هم به روستاها آورد.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: با پیگیریهای استاندار خراسان جنوبی سال گذشته احداث ۱۰ هزار واحد مسکونی روستایی در سطح استان آغاز شد که تا پایان سال ۹۸ بخش زیادی از این واحدها به بهرهبرداری رسید.
علی اصغر آسمانی مقدم افزود: مجموع اعتبار هزینه شده برای اجرای طرح مسکن محرومان در استان نزدیک به ۸۵۰ میلیارد تومان بوده که در گردش اقتصادی منطقه نیز تاثیر بسزایی داشته است.
وی اظهار داشت: تجربه موفق خراسان جنوبی در زمینه احداث ۱۰ هزار مسکن محرومان و پیگیریهای مدیریت استان منجر به این شد که احداث ۶ هزار واحد برای اقشار کمدرآمد در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر استان نیز با مساعدت سازمان برنامه و بودجه کشور در نظر گرفته شود.
وی گفت: در مجموع در ۲ سال اخیر احداث بیش از ۲۷ هزار واحد مسکونی در استان در دستور کار قرار گرفته و نهضت خوبی در زمینه مسکن سازی رخ داده است.
برقرسانی به ۱۶۳۰ روستا و احداث ۷۵۰۰ نیروگاه خورشیدی در روستاها
بنابر اعلام مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی در حال حاضر یک هزار و ۶۳۰ روستای برقدار در خراسان جنوبی وجود دارد که معادل ۹۹.۹ درصد جمعیت روستایی استان است و این رقم از میانگین کشوری بالاتر است.
مهدی دادگر عنوان کرد: اکنون بیشتر روستاهای بالای ۱۰ خانوار استان به شبکه سراسری برق متصل هستند همچنین تعداد زیادی از روستاهای بالای پنج خانوار که به شبکه برق رسانی نزدیک بودهاند از این نعمت برخوردار شدهاند.
خرداد امسال که «محمدباقر نوبخت» معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه در سومین سفرش به خراسان جنوبی آمد، قرارداد همکاری مشترک برای احداث هفت هزار و ۵۰۰ نیروگاه خورشیدی خانگی پنج کیلوواتی بین سازمان برنامه و بودجه، استانداری خراسان جنوبی و صندوق کارآفرینی امید برای روستاهای امضا شد.
با اجرای این تفاهمنامه در مدت ۲ سال برای هفت هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد میشود و نهادهایی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، بسیج سازندگی، بنیاد برکت و بنیاد علوی نیز همکاری خواهند کرد.
احداث ۲۹۴ خانه ورزش روستایی در دولت تدبیر امید
ساخت و توسعه اماکن ورزشی در روستاها از مطالبات مردم خراسان جنوبی بوده که در سالهای اخیر با اختصاص اعتبارات لازم شتاب گرفته است.
مدیرکل ورزش و جوانان خراسان جنوبی گفت: ابتدای سال ۱۳۹۲ فقط ۳۰ خانه ورش روستایی در استان داشتیم که با احداث ۲۹۴ خانه ورزش روستایی، این تعداد در سال جاری به ۳۲۴ خانه ورزش روستایی رسیده و ۶۸۰ درصد رشد داشته است.
حسن عزیزی افزود: دولت تدبیر و امید از سال ۱۳۹۲ تاکنون اقدامات بزرگی در حوزه ورزش و جوانان انجام داده و احداث خانههای جوانان به عنوان مرکز رشد اجتماعی جوانان از دیگر اقدامات دولت است که تا قبل از آن به این موضوع توجهی نمیشد و امروز چهار خانه جوانان در استان داریم.
وی با بیان اینکه بهرهبرداری از ۱۱ پروژه ورزشی شاخص با متراژ ۱۶ هزار و ۴۲۰ متر مربع و اعتبار ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در هفته دولت امسال به بهرهبرداری رسید، اضافه کرد: حجم بالایی از این پروژهها در روستاها به بهرهبرداری رسید و این نشانگر رویکرد دولت تدبیر و امید در توجه به مناطق کمتر برخوردار است.
دسترسی ۶۰ درصد روستاهای خراسان جنوبی به اینترنت
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان جنوبی هم گفت: اکنون ۶۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان به شبکه ملی اطلاعات دسترسی دارند.
مصطفی بهی افزود: پیش بینی میشود با اجرای ۱۵۰ سایت از محل اعتبارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مابقی روستاهای استان نیز به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند.
وی گفت: این برنامه ۱۵۰ روزه از اواخر پارسال در دستور کار قرار گرفت و برای اجرای سایتهای تلفن همراه در روستاها فرآیندهایی از قبیل تملک زمین، اجرای دکل سایت، اجرای فوندانسیون و سایر تجهیزات در دستور کار قرار میگیرد.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان جنوبی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد مراحل تملک و فونداسیون سایتها انجام شده و تامین تجهیزات هم از مهرماه صورت خواهد گرفت.
وی افزود: برای توسعه اتصال روستاهای استان به شبکه ملی اطلاعات ملاک جمعیتی برای روستاهای بالای ۲۰ خانوار در نظر گرفته شده است.
آبرسانی به تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار خراسان جنوبی
آبرسانی به مناطق روستایی و شهری خراسان جنوبی با توجه به خشکسالی طولانی و کاهش نزولات آسمانی در این استان از اهمیت مضاعفی برخوردار است از همین رو طرحهای مختلفی در دستور کار دولت و وزارت نیرو قرار دارد.
استاندار خراسان جنوبی تیرماه امسال به خبرنگاران گفت: تا پایان دولت دوازدهم همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان خراسان جنوبی از آب پایدار بهرهمند میشوند.
محمد صادق معتمدیان از تشکیل سندیکای بانکی و تامین اعتبار مورد نیاز برای اجرای پروژه تکمیل مجتمعهای آبرسانی استان از محل ماده ۵۶ خبر داد و افزود: اعتبار تامین شده برای تکمیل این ۳۷ مجتمع آبرسانی ۵۰۰ میلیارد تومان است.
وی بیان کرد: در شرایط عادی و با تزریق اعتبارات سالانه، اجرای این پروژهها ۱۲ سال زمان نیاز داشت اما با این اعتبار، کار در بازه زمانی ۲ ساله به نتیجه خواهد رسید.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: با تامین این اعتبار و تکمیل مجتمعهای آبرسانی، گام بزرگی در راستای تامین آب ۵۰۰ روستا برداشته میشود که سالهاست به صورت سیار و با تانکر آبرسانی میشوند.
همچنین تیرماه امسال ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) با درخواست استاندار خراسان جنوبی مبنی بر مساعدت در تکمیل پروژه اتصال ۵۰ روستای استان به شبکه آب شرب بهداشتی موافقت کرد.
بهرهمندی ۹۱۴ روستای خراسان جنوبی از طرح هادی
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی گفت: از ابتدای دولت یازدهم تاکنون ۹۱۴ طرح هادی روستایی با اعتباری معادل ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در این استان تهیه شده است.
قاسم تنها افزود: از این تعداد روستای دارای طرح هادی، تاکنون در ۵۶۱ روستا اجرای طرح هادی شروع و اعتباری بالغ بر ۱۴۲ میلیارد و ۸۵۸ میلیون تومان برای آن صرف شده است.
وی بیان کرد: قبل از دولت یازدهم طرح هادی یک روستای دارای بافت با ارزش اجرا شده بود که در حال حاضر به چهار روستا افزایش یافته و تاکنون بیش از چهار میلیارد و ۶۸۳ میلیون تومان در این زمینه هزینه شده است.
استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد.
۳۰۹ هزار و ۹۲۳ نفر براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی زندگی میکنند که ۴۰ درصد جمعیت این استان مرزی را تشکیل میدهند.
یک هزار و ۷۸۰ آبادی دارای سکنه در استان داریم که ۹۰۱ روستای استان دارای دهیاری و ۸۷۹ روستا نیز فاقد دهیاری هستند.