به گزارش ایرنا، تیم تخصصی مجمع تشخیص مصلحت نظام با هدف اخذ ملاحظات و پیشنهادات مسوولان و نخبگان کردستان در تدوین سیاستهای کلی برنامه هفتم و بررسی لایحه اختلافی ایجاد مناطق آزاد به این استان سفر کرد، کردستان دارای مزیت های اقلیمی، فرهنگی، قومی و مذهبی کم نظیری است که نگاه ویژه ای را برای توسعه آن در سیاستهای کلی برنامه هفتم باید در نظر گرفت.
قوام ملکی روز چهارشنبه در هفتمین جلسه شورای برنامهریزی و توسعه کردستان اظهار داشت: بررسی لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری و ۱۳ منطقه ویژه اقتصادی از اردیبهشت امسال در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه دبیرخانه مجمع به این نتیجه رسید که تیمهای تخصصی به استانهای متقاضی ایجاد این مناطق اعزام و از نزدیک قابلیتها و ضعفها را بررسی کند، افزود: در توجیه جغرافیایی توسعه نوار غربی کشور مناسبات اجتماعی استان کردستان با اقلیم کردستان عراق را نباید نادیده گرفت چرا که مزیت مهمی به شمار میرود.
وی اضافه کرد: این مناسبات حتی در پیوند با کُردهای ترکیه هم به چشم میخورد.
نماینده ویژه دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به موارد تغایر لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: شورای نگهبان تغایر این لایحه با بند ۱۹ این سیاست ها را اعلام کرده چرا که این بند بر شفافسازی اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا در حوزههای پولی، تجاری، ارزی تاکید دارد.
وی یادآور شد: تغایر ایجاد این مناطق با کوچکسازی و منطقی سازی اندازه دولت هم از موارد دیگر است و گستره دولتی سازی را موجب میشود.
ملکی همچنین به بند ۸ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و افزود: مدیریت مصرف با تاکید بر اجرای سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف و ترویج مصرف کالاهای داخلی همراه با برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت و رقابت پذیری در تولید، تاکید این بند است که بر جلوگیری از واردات تاکید دارد.
دبیر کمیسیون زیربنایی و تولیدی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: با وجود همه این تغایرها، مبانی استدلالی دقیق استان ها برای راه اندازی این مناطق باید ارائه شود و مجمع هم قصد دارد با نگاه ویژه آن را بررسی و مجلس هم تنگاتنگ با مجمع این مساله را دنبال میکند.
وی به تشریح مفصل مبانی تدوین سیاست های کلی برنامه هفتم پرداخت و از مدیران، نخبگان، اساتید دانشگاه و هیات علمی استان جهت مشارکت جدی و ارائه پیشنهادات لازم در جهت تدوین سیاست های کلی برنامه هفتم دعوت نمودند.
مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این نشست به برخی ملاحظات کردستان برای بهرهمندی از این لایحه اشاره کرد و افزود: این استان هنوز سند آمایش سرزمینی مصوب ندارد.
حسن دادخواه با بیان اینکه هنوز اولویتهای صادراتی بر مبنای واقعیت تبیین نشده و پیوست های لازم وجود ندارد، گفت: کردستان نقاط قوت خوبی در زمینه برخورداری از این فرصت های اقتصادی دارد ولی به آنها در برنامه پیشنهادی خود برای ایجاد منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان اشارهای نکرده است.
نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی هم در این نشست ماهیت اصلی مرز باشماق را صادرات گرا اعلام کرد و افزود: این مرز با تجارت ۶ میلیارد دلاری توانست رتبه نخست ترانزیت مرزهای گمرکی کشور را به خود اختصاص دهد.
شیوا قاسمی پور با بیان اینکه مرز برای کشور فرصت است و نه تهدید، اضافه کرد: در شرایط کرونا، ثابت شد که مرز باشماق مریوان برخلاف دیگر مرزهای کشور، به فعالیت خود ادامه داد و این نشان می دهد که این رمز قابلیت دور زدن تحریمها را هم دارد.
وی به موفقیت این مرز در مبادلات خارجی اشاره کرد و گفت: برای فعال کردن بیشتر منطقه باید به دنبال رفع مشکلات باشیم و با پاک کردن صورت مساله نمی توان کاری از پیش برد.
این نماینده مجلس ایجاد مناطق آزاد تجاری را از مصادیق اقتصاد مقاومتی برشمرد و اضافه کرد: در این مناطق نگاه بر صادرات متمرکز است و واردات جای چندانی ندارد.
قاسمی پور ایجاد همبستگی و رفع پدیده نامیمون کولبری را از پیامدهای ایجاد منطقه ازاد تجاری اعلام کرد و افزود: از سویی با تامین منافع مرزنشین، امنیت پایدار در مرز تقویت شده و از مهاجرت از این مناطق جلوگیری میشود.
وی خواستار نگاه ملی به مرز باشماق و ایجاد منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان شد.
نظر شما